16. 7. 2009

Intervju s trenerjem kadetske reprezentance Tomažem Juršičem

Tokrat v rubriki Intervju gostimo trenerja kadetske moške reprezentance, ki je na nedavnem odprtem evropskem prvenstvu na Švedskem osvojila prvo mesto ter se domov vrnila z zlatim odličjem. Tomaž Juršič šele sedaj počasi dojema, kako vrhunski rezultat so dosegli.

Na odprtem EP ste slovensko reprezentanco pripeljali do velikega uspeha. Kakšne so bile ambicije pred tekmovanjem?
Sedaj, ko sem že nekaj časa doma, šele dojemam, kaj smo naredili. To je res velik rezultat, ki ga nihče od nas ni pričakoval. Po tihem smo ga sanjali, si ga srčno želeli.  Vendar po tistem, kar se nam je lani zgodilo v Brnu, tega na glas nihče ni upal povedati (v Brnu smo bili 9.). Toda očitno je bila krivica, ki se nam je zgodila v Brnu, tokrat  poplačana. V Brnu poleg tega da smo imeli izredno težko predtekmovalno skupino (Francija, Norveška, Srbija), nismo imeli športne sreče, saj smo v odločilni tekmi za preboj iz skupine proti Norveški dobili gol 3 sekunde pred koncem in žal bili pahnjeni v tolažilno skupino. Pa vendar smo potem v Brnu uspeli dobiti vseh 5 preostalih tekem in prvenstvo končali na solidnem 9. mestu. Tokrat na Švedskem je bilo vse drugače, čeprav smo imeli kar nekaj težav, predvsem v pripravah na prvenstvo, saj je večina fantov opravljala maturo. Zato se sedaj še toliko bolj veselimo uspeha, ki smo ga dosegli.

Katere tekme so bile po vašem mnenju odločilne, da ste šli "do konca"?
Žreb nam je v predtekmovanju namenil skupino D v konkurenci Nizozemske, Madžarske, Izraela in Moldavije. Izraelce in Madžare sem dobro poznal, saj smo z njimi že odigrali nekaj srečanj, tako uradnih kot neuradnih, popolna neznanka pa so bili Nizozemci in Moldavijci. Vendar sem se preko prijateljev pozanimal in dobil potrjene domneve, da v zadnjih letih Nizozemci ogromno vlagajo v rokomet ter da je ekipa res dobra. Navsezadnje so v lanskih kvalifikacijah premagali tudi Francijo, s katero smo mi izgubili. Zelo pomemben pa je tudi štart, kajti z Nizozemci smo imeli prvo tekmo. Na srečo se je vse odvijalo po naših pričakovanjih in tekmo smo dobili. Kasneje smo dobili še tekme proti ostalim ekipam v skupini.  V nadaljevanju tekmovanja se je naša skupina združila s skupino C, kjer sta nas čakali tekmi z Ukrajino in Norveško. V obe tekmi smo šli visoko motivirani, saj smo vedeli,da nam že zmaga proti Ukrajini prinaša uvrstitev med štiri najboljše ekipe. In tako smo šli v tekmo in jo tudi mirno dobili. Sploh tekma z Norveško mi bo ostala v spominu za vedno, saj je bila to priložnost za maščevanje, ki je bilo skoraj popolno, saj smo po mojem mnenju odigrali morda celo najboljši polčas odkar sem trener te reprezentance. Norvežane smo dobesedno potolkli do tal in si že do polčasa priigrali 9 zadetkov prednosti. Seveda v takem ritmu nismo mogli odigrat cele tekme, vendar smo jo vseeno mirno pripeljali do konca in se veselili zaslužene uvrstitve v finale, kjer nas je čakala - še edina poleg nas  - neporažena ekipa Portugalska. Kar se tiče Portugalcev sem vedel (preko prijatelja, ki je bil trener na Portugalskem), da so izredno dobra in homogena ekipa, veliko trenirajo skupaj, navsezadnje pa  so  v predtekmovalni skupini premagali Švede, na lanskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa za gol razliko izpadli z Danci, ki so prvenstvo končali na 2. mestu. V tej generaciji letnika 1990 in 1991 je vrh izredno širok, saj tudi tiste reprezentance, ki so tekmovanje končale malce slabše, igrajo izredno lep rokomet. Tu mislim predvsem na Nizozemsko, Ukrajino, Švico …

Lahko po tem rečemo, da ima slovenska moška reprezentanca v kadetih dobre naslednike?
Moje mnenje je, da je pred temi fanti lepa prihodnost, seveda ob pravilnem razvoju še naprej. Fantje se morajo zavedati, da je za kaj več potrebno še več in boljše trenirat, tudi takrat, ko nismo skupaj in tudi takrat, ko po klubih nimajo treningov. To pomeni, da morajo izven časa treningov trenirati, skrbet zase, pazit na prehrano in podobno.

Kaj so največje kvalitete, ki krasijo vašo kadetsko reprezentanco?
Po mojem mnenju predvsem igra v obrambi kar je posledica homogenosti v ekipi in  prijateljstva. S temi fanti v obdobju, ko sem bil  njihov trener, ni bilo nobenih težav, saj si fantje karakterno res zaslužijo dres z državnim grbom. To zmago so si res zaslužili, garali so za ta uspeh skozi vso obdobje od leta 2006 pa do danes.  Pa tudi v vodstvu reprezentance je bilo tako. Tudi , ko nam ni šlo (lani v Brnu po dveh uvodnih porazih), ko je vsaka ura dolga kot dan, smo uspeli ohranit nit dobrih odnosov, kar je po porazih veliko težje kot po zmagah. Očitno je to prava pot, saj na koncu, ko se poti za nekaj časa razidejo, ostanejo medčloveški odnosi, ki so bili na visokem nivoju.

Ste dobivali pohvale za igro tudi s strani tujih strokovnjakov?
Fantje so napredovali v vseh pogledih, delovali so izredno zrelo, pred sabo so imeli jasen cilj, zmagati v Göteborgu. Tokrat jim je uspelo, za kar jim ob tej priložnosti še enkrat čestitam. Če sem na predhodnih tekmovanjih mogoče opazoval predvsem skandinavske igralce, kako zrelo igrajo, je bilo tokrat drugače, saj so vsi občudovali nas, Slovence. Seveda so nam vsi čestitali, saj smo na igrišču v Göteborgu res pustili srce. Povedati pa moram, da smo bili veliko bolj sproščeni, kot smo bili v Brnu. Treba pa se je zavedati, da so bili fantje eno leto starejši, nekateri pa so okusili tudi slast igranja v 1 MIK ligi.

Ekipa kadetov prehaja v mladinsko kategorijo … Vam bo težko "izpustiti iz rok" to moštvo?
Po eni strani mi je malce težko pri srcu, saj smo s fanti postali pravi prijatelji in lagal bi, če bi dejal, da jih ne bom pogrešal. Vendar pa mislim, da bo tudi kolega Ivezič, ki prevzema to reprezentanco, sigurno ekipi še dodal na vrednosti ter nadaljeval z uspešnim delom.

Kaj lahko pričakujete od naslednjih varovancev, ki jih boste dobili v prihodnji sezoni?
Pričakujem letnike 92 in čaka nas enaka pot kot je bila z 90 letniki. Najprej kvalifikacije in tudi evropsko prvenstvo. Bo pa treba zavihati rokave že septembra in začeti z delom. Generacijo poznam, saj sem bil v mojem matičnem klubu dolga leta trener teh letnikov ... Zavedam pa se, da bo ta rezultat težko ponoviti. Je pa to velika spodbuda za vse nas, da bomo še strnili vrste in za dobro slovenskega rokometa naredili kaj dobrega. Konec koncev je pred vsemi enako poslanstvo, vzgojiti čim več igralcev, ki bodo lahko uspešno igrali v absolutni kategoriji.

Maja Mastnak

Odprto evropsko prvenstvo na Švedskem.