22. 8. 2009

Slovenske mladinke so po porazu proti Črnogorkam osvojile deseto mesto na EP

Na evropskem prvenstvu na Madžarskem je ženska mladinska reprezentanca Slovenije osvojila končno deseto mesto. Na tekmi za deveto mesto v Szombathelyju so mlade Slovenke pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja izgubile proti Črni gori z 20:26 (15:11).


Slovenija - Črna gora 20:26 (15:11)

Szombathely - Dvorana Arena Savaria, gledalcev: 100, sodnici: Arntsen in Gullaksen (obe Norveška).

Slovenija: Gros 6, Gregorc 3, Mavsar 3, Rojc 3, Ceglar 1, Gerič 1, Guberinič 1, Koren 1, Mihajlovič 1, Fatkič, Kogovšek, Okleščen, Šoberl, Pikl.

Črna gora: Božović 7, Knežević 6, Mehmedović 5, Delić 4, Lazović 2, Marković 1, Vlahović 1, Joličić, Klikovac, Novaković, Popović, Premović, Tatar, Vukčević.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Črna gora 2 (2).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Črna gora 8 minut.

 

 

Po porazu v drugem delu evropskega prvenstva na Madžarskem proti Črni gori (23:28) je slovenska izbrana vrsta proti istemu nasprotniku klonila tudi na tekmi za končno deveto mesto. Za razliko od prve tekme, ko so mlade Slovenke ob polčasu zaostajale za šest zadetkov (10:16), so tokrat imele štiri zadetke prednosti (15:11). Kljub temu so na koncu ostale praznih rok, saj so v drugih tridesetih minutah dosegle samo pet zadetkov.

 

Skupno je ženska mladinska reprezentanca Slovenije na EP 2009 odigrala sedem tekem, njen izkupiček pa so tri zmage (proti Avstriji s 34:31, Slovaški s 34:25 in Srbiji z 31:30) in štirje porazi (proti Norveški s 23:26, Španiji s 25:28, in dvakrat proti Črni gori s 23:28 in 20:26). V naši reprezentanci je blestela predvsem Ana Gros, ki je bila druga najboljša strelka EP, Neja Šoberl je zbrala največ obramb (113), po odstotku obranjenih strelov pa je bila najuspešnejša vratarka Tjaša Pikl (več kot 50 odsotkov).

 

Uroš Bregar, selektor reprezentance Slovenije: "Z doseženim nisem najbolj zadovoljen, kajti pred evropskim prvenstvom smo si kot glavni cilj zadali uvrstitev med osem najboljših ekip v Evropi, česar pa nismo dosegli. Vedeli smo, da bomo morali za izpolnitev cilja v predtekmovalni skupini premagati eno izmed rokometnih velesil, kot sta Norveška in Španija, a smo obe tekmi tesno izgubili. Toda po drugi strani smo z desetim mestom še vedno uvrščeni dovolj visoko, da ostajamo v igri za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji leta 2010, kar je bil naš drugi cilj. Dekleta so na prvenstvu znova dokazala, da se lahko kosajo z najboljšimi reprezentancami, za višja mesta pa bomo morali odpraviti še veliko pomanjkljivosti, predvsem zmanjšati nihanja v naši igri. Pokazalo se je, da igralke, ki izstopajo v tej kategoriji v Sloveniji, na takšnem tekmovanju veliko težje igrajo, to pa predvsem zaradi razlike v kakovosti in pomanjkanju težkih tekem. Opaziti je, da se igralke slabo prilagajajo na globoke obrambe in da bomo morali v prihodnje resno delati tudi na mentalni vzdržljivosti ekipe."