28. 9. 2009

Intervju z Nenadom Bilbijo

V tokratnem pogovoru gostimo 25-letnega slovenskega rokometaša Nenada Bilbijo, ki je začel s svojo tretjo sezono pri španskem rokometnem klubu Valladolid. Velikana – v višino meri kar 208 centimetrov – čaka naporna sezona, polna izzivov. Otrok celjske rokometne šole, ki si je v zadnjem času priboril tudi stalni dres slovenske članske reprezentance, slovi kot močan strelec, ki iz leta v leto napreduje pod okriljem znanega španskega trenerja, nekdanjega selektorja Juana Carlosa Pastorja.

Že v sredo začenjata z nastopanjem v ligi prvakov. Kakšne cilje si je postavil Valladolid v tem evropskem tekmovanju?

Z lanskoletnim uspehom v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev smo dosegli lep uspeh ter si hkrati z dobrim mestom v španskem prvenstvu priborili nastopanje v ligi prvakov. Zato so seveda pričakovanja in cilji letos zastavljeni v skladu z dosežki in ekipo, ki jo imamo. Igranje v ligi prvakov je seveda velik izziv, naš cilj pa je drugo mesto v skupini (igrajo v skupni A, o.p.) ter si tako priboriti lažjega nasprotnika v nadaljevanju lige prvakov, torej v osmini finala. Potem pa bomo videli, kaj nam to prinese.


Nasprotniki v skupini A se zdijo vsi premagljivi. Kdo je po vaše favorit skupine?

Po mojem mnenju ima največ možnosti Montpellier, saj je ta v svoje vrste dobil dva izjemna rokometaša - Nikola Karabatić in Vid Kavtičnik zanj pomenita še kako veliki okrepitvi.


Kdo sodi v najožji krog favoritov za osvojitev naslova v ligi prvakov?

Sodeč po okrepitvah, spremembah v moštvih, igri in preteklih sezonah so moji favoriti Barcelona, Ciudad Real, Montpellier in Kiel.


Dobro ste že stopili tudi v špansko prvenstvo. So se razmerja moči zelo premešala pred to sezono, ko se je zgodilo veliko prestopov?

Čaka nas zelo zanimiva sezona v Španiji. Morda še bolj dramatična kot je bila minula, kajti Ciudad Real je izgubil nekaj pomembnih igralcev, zato je odvisno koliko časa bodo potrebovali, da se uigrajo. Po dosedaj videnem še niso na želenem nivoju. Po drugi strani se je Barcelona okrepila z Rutenko in Igropulom, z njima pa veliko pridobila. Karte so res premešane, a ta dva kluba sta zagotovo spet prva favorita za španskega prvaka.



Vaš cilj v Asobalu?

Naš glavni cilj v ligi Asobal je izboljšati mesto z minule sezone, ko smo bili tretji. A ob Ciudadu Realu in Barceloni bo to zelo težko. Ni pa nemogoče, saj je prvenstvo dolgo, hkrati pa vsi igramo tudi v ligi prvakov. 


Za vas je to tretja sezona v dresu Valladolida? Priložnosti dobivate veliko. Kaj vam daje Valladolid?

Prva sezona je bila zame zelo težka, ker nisem dobival veliko priložnosti za igranje. Bil sem ob boku Alena Muratovića, ob tem pa sem se moral privajati tudi na nov sistem rokometne igre in individualno delal s trenerjem ... Drugo sezono v Valladolidu mi je trener ponudil več priložnosti, kar sem precej dobro izkoristi in si s tem pridobil več samozaupanja in samozavesti. Valladolid mi, kot zelo kakovostna ekipa, z dobrim trenerjem in igranjem v evropskih pokalih daje možnost novih rokometnih izkušenj in
napredovanja.

Še o trenerju - slovitem španskem trenerju Juanu Carlosu Pastorju. Je zahteven? Dober učitelj?

Gre za zelo cenjenega in zahtevnega trenerja. Vsi doseženi rezultati, s katerimi se ponaša in dolgoletno vodenje španske reprezentance in Valladolida, govorijo sami zase.  Od njega lahko res veliko odneseš kot igralec.


Lani ste igrali skupaj z Gregorjem Lorgerjem, letos niste ostali osamljeni Slovence, saj se vam je pridružil Luka Ščurek. Je lažje, če imate "domačo družbo"?

Vsekakor je prisotnost prijateljev iz Slovenije vedno dobrodošla ... Sicer sem v teh letih spoznal veliko ljudi in si stkal lepe prijateljske vezi, a druženje in reševanje težav s prijatelji iz domovine, je vedno neprecenljivo.

Maja Mastnak

Foto: EHF