15. 9. 2009

Intervju z Ivico Rimanićem

Slovensko žensko rokometno reprezentanco v kratkem čakajo kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu 2010. Pred tem bo selektor Ivica Rimanić, ki je poleti prevzel vodenje ekipe, z izbrankami opravil priprave ter odigral nekaj prijateljskih tekem. O prvih občutkih v novi vlogi, pripravah ter kvalifikacijah smo se pogovarjali s hrvaškim strategom.

S slovensko žensko reprezentanco ste krst doživeli na sredozemskih igrah v Pescari. Kakšni so bili vaši vtisi po prvi akciji?

Mislim da so sredozemske igre  potrdile to, kar smo že prej v pogovorih z igralkami ugotavljali – da nimamo kontinuitete kvalitetne igre in da nam manjkajo mednarodne izkušnje. Prvi dve tekmi, proti Črni gori in Franciji, še posebej pa proti prvi, smo igrali kvalitetno vse do kritičnih trenutkov. Potem pa smo prav zaradi pomanjkanja izkušenj padli. No, vseeno so igralke pokazale, da znajo in lahko igrajo. Lahko se nadejamo še boljših iger.


Kako dobro pravzaprav poznate slovenski rokomet glede na to, da ste večino svojega rokometnega življenja preživeli v skandinavskih deželah ..

Bolj ali manj so mi vse igralke v Sloveniji sedaj že poznane. Odslej jih bom vseskozi spremljal na tekmah slovenske lige in evropskih tekmovanj. Z igralkami, ki igrajo v tujini –Srbija, Španija, Norveška – pa bom v kontaktu, tako kot z njihovimi trenerji. Da bom seznanjen z njihovo formo. Po potrebi bom odšel tudi na kakšne njihove tekme, kar pa je povezano še z nekaterimi drugimi zadevami.


Se lahko slovenski rokomet meri s 16 najboljšimi v Evropi? Kje je naše mesto?

Slovenski ženski rokomet je ta čas v drugem delu evropske kvalitete. Ko sem naredil analizo, lahko rečem, da se strinjam z vami, da smo nekje med 14. in 18. mestom v Evropi.


Nasprotniki v kvalifikacijah za EP 2010, ki se začnejo oktobra so Nemčija, Belorusija, Italija – kakšne so možnosti Slovenk?

Brez dilem so Nemke prvi in edini favorit. Vse ostale ekipe so lahko druge v skupini, treba pa je biti realen in priznati, da ima Belorusija majhno prednost pred ostalimi. Moramo se zbrati in dobro pripraviti do 17. oktobra, ko doma igramo z Belorusijo. Ta tekma bo vsekakor pokazala, kako blizu oziroma daleč smo od tega želenega drugega mesta. Kakorkoli že vse se bo reševalo poleti 2010, do takrat pa je potrebna jasna slika, katere igralke uporabljati, kakšen bo stil igre in, ali je kvaliteta dovoljšnja za drugo mesto ter evropsko prvenstvo.


Kako ste spremljali igre slovenske mladinske reprezentance na evropskem prvenstvu na Madžarskem? So vas punce navdušile ali razočarale?

Moram povedati, da je nivo igre vseh reprezentanc, ki sem jih videl, zelo visok. Naša dekleta so prav tako dobra, a manjkala jim je konstantnost vseh 60 minut, kar se je poznalo pri rezultatih. Odločilno tekmo s Špankami so izgubile prav na ta račun. Najprej igrajo dobro, potem nekoliko slabše, pa spet dobro. Veseli pa me to, da smo imeli najmočnejšo vratarko na prvenstvu – Nejo Šoberl, drugo strelko prvenstva – Ano Gros, mislim tudi, da sta Alja Koren in Tamara Mavsar odigrali kvalitetno prvenstvo. Ugotovil sem, da je imela reprezentanca težave z ofenzivnimi obrambami, podobno je tudi pri članicah.


Ste se v poletnih mesecih že pripravljali na nove akcije slovenske reprezentance? Kako?

Tudi julij je bil deloven. Dobil sem nekaj DVD-jev prejšnjih tekem, ki sem jih analiziral. Poleg tega sem imel pogovore z Boštjanom Brulcem in naredil načrt za naprej. Naša prva akcija se začenja v soboto, 19. septembra, ko se zberemo v Ormožu. Potem pa nas čakata dve tekmi s Švico, 24. septembra pa potujemo na Slovaško. Tam bomo igrali z Južno Korejo (25.9), Slovaško (26.9) in Nizozemsko (27.9.) Oktobra pa začenjamo s kvalifikacijami, v novembru so nas povabili na turnir k svetovnim podprvakinjam v Španijo. Tam bomo igrali tudi z afriškimi prvakinjami in Japonsko.


Boste na septembrskih pripravah uvajali kaj novega?

Na Slovaškem bomo igrali na nov način. Zagotovo gre pričakovati vzpone in padce, ocenjujem pa, da lahko takšen turnir koristi dvakratno. Igrali bomo s Korejkami, ki so zelo močne v napadu, zato bo to pravi test za našo 'novo' igro v napadu, kjer se mora igrati tudi brez žoge. Vse Korejke so na primer zelo dobre tudi brez žoge in odlično 'fintirajo'. To bo vsekakor dodaten pritisk na našo obrambo. Slovakinje in Nizozemke pa so nekje na naši ravni, zato pričakujem dober rezultat. Menim, da mora ekipa znati igrati proti različnim obrambam nasprotnika, mi pa bomo igrali drugače kot v Pescari. Tam se je videlo, da ekipa ni uigrana in da imamo težave z globoko obrambo. Na teh pripravah bomo največ delali na novih obrambnih sistemih in pol protinapadih. V napadu pa bomo igrali moderno s hitrim centrom, z jasnim načinom tekanja in napada, hkrati pa bo nujno zaključevati napad, ko se ponudi najboljša priložnost. Pričakujem strpnost v napadu in odgovornost.


Kje ste videli glavni motiv, da prevzamete slovensko reprezentanco, ki v zgodovini nikoli ni požela veliko uspeha?

Prav v vašem vprašanju je odgovor. Motiv je dvigniti kvaliteto reprezentance na kvalitetni nivo in napraviti temelje, da se ekipa enakopravno bori v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2011, olimpijske igre 2012. Želja je pripraviti reprezentanci, ki se bo borila za visoka mesta na EP 2014, ki se bo morda odvijalo v Sloveniji. Velika čast, izziv ter priznanje je voditi slovensko reprezentanco. Kot velja za igralke in moje sodelavce, sem tudi sam zelo ponosen, da sem del tega. Prepričan sem, da bomo ob pravem treningu, atmosferi in seveda sreči približali ženski rokomet moškemu. Da se bo s spoštovanjem govorilo o ženskem rokometu. Srečno vsem.

Maja Mastnak