3. 10. 2009

Velenjčani v dramatični končnici ostali praznih rok na tekmi na Poljskem

Na prvi tekmi v ligi prvakov so rokometaši Gorenja Velenja gostovali na Poljskem in izgubili v dramatični končnici. Domači klub Vive Kielce je bil boljši s 23:21 (9:13), na prvi tekmi v skupini B pa je Bosna doma premagala Chambery s 24:23 (13:12).


Vive Kielce – Gorenje Velenje 23:21 (9:13)



Kielce – Dvorana Legionow, gledalcev: 3.200, sodnika: Gusko in Repkin (oba Belorusija).

Vive Kielce: Cleverly (11 obramb), Kubiszewsky (5 obramb), Stojković 4, Jurasik, Glinski, Zoltak, Knudsen 15 (7), Grabarczyk, Rosinski 1, Piwko, Podsiadlo 1, Nat 1, Kuchczynski 1, Jachlewsky, Krieger, Konitz.

Gorenje Velenje: Gajić (12 obramb), Skok, Kavaš 4, Bezjak 3, Sovič 1, Natek 4, Mlakar, Rnić 2, Žvižej, Štefanič, Golčar, Harmandić 3, Čupić 3 (2), Šimič 1.

Sedemmetrovke: Vive Kielce 7 (7), Gorenje Velenje 2 (2).

Izključitve: Kielce 6 minut, Gorenje Velenje 8 minut.


Začetek tekme je minil v znamenju velenjskega ostrostrelca Momirja Rnića, ki je z dvema zadetkoma v prvih dveh minutah poskrbel za vodstvo z 2:0. Toda vratar Marcus Cleverly in srednji zunanji igralec Henrik Knudsen sta bila najzaslužnejša, da so Kielce naredile delni izid 3:0 in si priigrale prvo vodstvo (3:2). A moštvo trenerja Ivice Obrvana je prav tako odgovorilo s tremi zaporednimi zadetki (5:3), gostje pa so blesteli predvsem s fantastično obrambo 5-1, v kateri je Miha Žvižej povsem "odklopil" prvega domačega zvezdnika Mariusza Jurasika, ki v 60 minutah ni dosegel niti enega zadetka.

Med dveminutno izključitvijo domačega rokometaša Piwka so Velenjčani dvakrat zadeli v polno (Jure Natek iz igre, Ivan Čupić s sedmih metrov) in v 23. minuti je bilo na semaforju že 11:7 za gostujoče moštvo. Sledila sta dva zadetka poljskih državnih prvakov, pri vodstvu Gorenja z 11:9 pa je moral na kazensko klop Boštjan Kavaš. Kljub temu je Natek z igralcem manj na igrišču zadel za 12:9, v zadnji minuti prvega polčasa pa je za izenačenje najvišje velenjske prednosti v tem delu igre (štirje zadetki) s svojim prvim golom na tekmi poskrbel Marko Bezjak in postavil izid prvega polčasa 13:9.

Ko si je Gorenje (nastopilo je brez Dina Bajrama, Klemna Cehteta in Serga Datukašvilija, ki niso imeli urejenih papirjev) po treh minutah drugega polčasa priigralo najvišjo prednost na tekmi (15:10), je kazalo, da je odpor Poljakov dokončno strt. A nato je stvari v svoje roke vzel odlični Knudsen, ki je bi s skupno kar 15 zadetki prvo ime tekme. Dosegel je pet zadetkov zapored, kljub temu pa so Velenjčani v 44. minuti še vedno vodili z 19:15. Nato gostje iz Šaleške doline kar dvanajst minut niso zatresli mreže Kielc, v 50. minuti pa je fantastični Knudsen poskrbel za izenačenje na 19:19. Štiri minute pozneje je Ukrajinec Vitalij Nat zadel za vodstvo Poljakov (20:19), niz neučinkovitosti Gorenja pa je v 56. minuti prekinil Kavaš (20:20), ko so imele Kielce na igrišču igralca manj.

Sledila je dramatična končnica, v kateri je Adnan Harmandić izenačil na 21:21, a je za novo vodstvo Kielc spet poskrbel Knudsen. Po zapravljeni priložnosti Kavaša so Poljaki dobro minuto pred koncem zadeli vratnico, enako pa se je na nasprotni strani zgodilo Harmandiću. Zadnji napad Kielc, ko sta imela sodnika dvignjeno roko, je njihov trener Bogdan Wenta 25 sekund pred koncem tekme prekinil z minuto odmora, kmalu zatem pa je Knudsen znova zadel vratnico. Za zadnji napad je Velenjčanom ostalo dvajset sekund, trener Obrvan pa je namesto vratarja Gajića v igro poslal sedmega igralca. Tik pred koncem je žogo prišla na krilo do Čupića, kljub očitnemu prekršku nad njim pa beloruska sodnika nista piskala ničesar. Čupićev strel je sicer ustavila vratnica, odbita žoga pa je prišla v roke Srba Radoslava Stojkovića, ki je z metom skoraj prek celega igrišča zadel prazno mrežo Gorenja in postavil končni izid 23:21.


Ivica Obrvan, trener Gorenja Velenja: "Čestitke domačinom za zmago, vendar mislim, da smo si danes zaslužili vsaj točko. Seveda nisem zadovoljen s končnim rezultatom, saj smo vložili v to tekmo ves trud, a se nam vseeno ni izteklo. Mislim, da smo Kielce dobro preučili, ustavili smo Jurasika, ki nam ni dal zadetka, niti asistiral ni, tudi Podsiadla, delno še Stojkovića. Mogoče bi morali drugače zaključiti tekmo kot z desnega krila. Upamo na boljšo tekmo doma proti Bosni."

Ivan Gajić, vratar Gorenja Velenja: "Igrali smo v sijajni atmosferi, navijači obeh moštev so pripravili peklensko vzdušje in bilo je užitek igrati. Žal mi je za točko, ki smo si jo povsem zaslužili, toda zmanjkalo nam je malo športne sreče ob koncu. Sam sicer mislim, da je bila na koncu sedemmetrovka, toda to ni krivo za poraz. Tekmo bi morali bolje odigrati v drugem delu."

Henrik Knudsen, igralec Vive Kielce: "Seveda sem vesel zmage, glede nato, kako se je tekma odvijala. V prvem delu smo imeli ogromno težav s pametno igro Gorenja. Toda v drugem delu smo malce strnili obrambo, tudi vratar je obranil nekaj strelov in prišli smo do zelo pomembne zmage."
Liga prvakov 2009/10