8. 10. 2009

Velenjski rokometaši v nedeljo v Rdeči dvorani proti Bosni nujno potrebujejo zmago

Po porazu v prvem krogu letošnje lige prvakov proti Kielcam na Poljskem (21:23) čala rokometaše Gorenja Velenja popravni izpit pred domačimi gledalci. V nedeljo ob 18. uri v Rdeči dvorani bo njihov nasprotnik v skupini B Bosna iz Sarajeva.

Za razliko od Velenjčanov so bili igralci Bosne iz Sarajeva v prvem krogu uspešni, saj so na domačem igrišču presenetljivo spravili na kolena francoski Chambery s 24:23, potem ko je dve sekundi pred koncem zmagoviti zadetek dosegel Hrvat Vedran Banić. Za Gorenje je nedeljska tekma s klubom, ki ga vodi legendarni hrvaški igralec Irfan Smajlagić (pred prevzemom Bosne je bil selektor reprezentance Egipta), biti ali ne biti v boju za najmanj četrto mesto v skupini, ki še kot zadnje zagotavlja preboj med šestnajst najboljših klubov v Evropi. Sredina prvenstvena generalka na gostovanju v Krškem (aktualni slovenski prvaki so visoko zmagali s 36:22) je uspela, dodaten razlog za optimizem v velenjskem taboru pa je tudi dejstvo, da je seznam poškodovanih igralcev zaenkrat prazen.

Zaskrbljenost v vrstah Gorenja Velenja povzroča samo zaplet, povezan s tremi igralci, ki so morali prisilno počivati že na prvi tekmi lige prvakov konec prejšnjega tedna v Kielcah. Zaradi nepopolne dokumentacije evropska zveza (EHF) namreč ni dovolila igranja Klemnu Cehtetu, Dinu Bajramu in Sergu Datukašviliju, do danes pa se zadeve niso spremenile. Klubsko vodstvo, ki je zdaj vendarle poskrbelo za celotno dokumentacijo, upa, da bodo z Dunaja zeleno luč trojici omenjenih igralcev prižgali v petek. Če pa se to slučajno ne bi zgodilo, obstaja tudi najbolj črn scenarij, po katerem Cehte, Bajram in Datukašvili za Gorenje Velenje ne bi mogli igrati kar do konca letošnjega koledarskega leta. To pomeni, da trener Ivica Obrvan nanje ne bi mogel računati kar na prvih šestih tekmah v skupini B v letošnji ligi prvakov.

Pred evropsko preizkušnjo so bili v domačem prvenstvu uspešni tudi rokometaši Bosne. Sarajevčani so v sredo gostovali v mestu Visoko in tamkajšnjo Bosno Prevent premagali s 40:32. Po štirih krogih so na prvem mestu 12-članske lige s stoodstotnim izkupičkom, s po enim porazom pa jim sledijo Borac Banjaluka, Konjuh Živinice in Lokomotiva iz Brčkega.


Ivica Obrvan, trener Gorenja Velenja: "Sredino ligaško tekmo v Krškem smo opravili tako, kot je bilo pričakovati. Zdaj smo osredotočeni na nedeljski dvoboj z Bosno, ki jo enostavno moramo premagati, že želimo ostati v boju za najmanj četrto mesto v skupini. Zavedamo se, da nas čaka zelo težka naloga, čeprav bomo igrali pred domačimi navijači. Bosna je svoje visoke ambicije v letošnji ligi prvakov potrdila z zmago proti Chamberyju, kljub temu pa računam na zmago. Potem ko so morali Sarajevo zapustiti nekateri starejši in »iztrošeni« igralci, ima Bosna bolj ali manj mlado ekipo, ki obrambne sisteme 6-0, 5-1 in 3-2-1 igra zelo trdo, v napadu je zelo organizirana, veliko pa stavi tudi na (pol)protinapade. V napadu se vse vrti okoli dveh organizatorjev igre, Damirja Doborca in Nebojše Golića, ki sta tudi najbolj izkušena in sta motorja ekipe."

Adnan Harmandić, igralec Gorenja Velenja: "V primerjavi s časi, ko sem še nosil Bosnin dres, se je veliko spremenilo. V moštvu je precej novih igralcev, klub pa goji zelo hitro igro, kar v preteklosti ni bila posebna lastnost. To je predvsem posledica tega, da so bili nekoč pretežno starejši igralci, namesto njih pa je prišla kopica mlajših. Zavedati se moramo, da se bomo znašli v velikih težavah, če pristop do igre na tekmi s Sarajevčani ne bo pravi. Vem, da nas čaka težka in trda tekma, vendar sem optimistično razpoložen in pričakujem zmago Gorenja. Se pa strinjam z mnenjem večine, da nas čaka težja naloga kot na gostovanju na Poljskem."

Miha Žvižej, igralec Gorenja Velenja:
"Ker bomo prvič v letošnji sezoni igrali v domači Rdeči dvorani, bo to seveda za vse igralce še dodaten motiv. Tokratnega nasprotnika sicer ne poznamo najbolje, poleg tega pa bomo imeli bolj malo časa za pripravo. Toda če bo vsak od nas dal od sebe še kakšen odstotek več kot proti Kielcam, se lahko nadejamo zmage. Ta pa je nujno potrebna, če želimo ostati v igri za najmanj četrto mesto v skupini."

Rok Šimič, igralec Gorenja Velenja: "Po porazu na Poljskem nas zdaj čaka popravni izpit proti Bosni. V Kielcah smo tekmo fantastično začeli in do 50. minute smo bili boljši nasprotnik, toda v končnici smo ostali praznih rok. Prepričan sem, da nas v nedeljo proti sarajevskemu klubu čaka še težje delo kot proti poljskemu prvaku, vendar kljub temu pričakujem zmago."


Foto: RK Gorenje
Velenjčani v dramatični končnici poraženi v KielcahLiga prvakov - sezona 2009/10