9. 10. 2009

Intervju z Barbaro Varlec

Pred slovensko žensko rokometno reprezentanco je prvi ciklus kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu decembra 2010, ki ga bosta gostili Danska in Norveška. Slovenke se bodo borile v skupini 4, kjer jih čakajo Nemčija, Belorusija in Italija. Pred prvo tekmo z Nemkami smo se pogovarjali z desno zunanjo igralko Slovenije Barbaro Varlec.

Varlečeva se bo v nedeljo popoldan pridružila slovenski ekipi, potem ko jo še v soboto čaka prvenstvena tekma z njenim klubom, srbskim Zaječarjem. Enaindvajsetletna igralka je poudarila, da so za reprezentanco zadnje pripravljalne tekme proti Korejkam, Slovakinjam in Nizozemkam dober obet za kvalifikacije. Zunanja igralka Slovenije je v dresu z državnim grbom odigrala 35 tekem ter zabila 96 golov in je na šestem mestu po številu nastop v ekipi, ki potuje na kvalifikacijsko tekmo v Nemčijo.


Nedavno ste s slovensko reprezentanco odigrali pet pripravljalnih tekem. Kaj bi rekli, v kakšnem stanju ste?

Prvič smo igrale po novem sistemu igre, ki ga je uvedel selektor. Glede na to, da smo imele bolj malo časa za pripravo, bi morale biti kar zadovoljne. Nova obramba 3-2-1 je bila kar dobra, sploh proti Korejkam. Sama sem precej navajena na tovrstno obrambo, saj jo v Zaječarju prakticiramo, medtem ko večina soigralk sprva ni vedela, kako in kaj, a hitro so se vse 'vpeljale'. Še vedno pa je v obrambi bistvena volja. Le tako si lahko uspešen.


Pa igra v napadu?

Če rečem, da smo obrambo odigrale res solidno, za napad tega ne morem reči. Nismo najbolj uigrane in to bomo morale popraviti zelo hitro. Za priprave na prvo tekmo kvalifikacij imamo le tri dni, ko bo treba marsikaj dodati.  Bolje kot sam napad nam gre v 'vlečenje' protinapada.


Kaj pa vzdušje v reprezentanci na zadnjem zboru?

Super. Punce se razumemo in vemo, kaj hočemo.


Že v sredo vas čaka prva tekma kvalifikacij, ko boste gostovale v Wetzlarju pri Nemkah …

Nemke so zelo močne, čeprav ne bo Jurackove in Krausejeve. Gledala sem tekme svetovne lige, ko so druge igralke prevzele vodilno vlogo. Težko nam bo v Nemčiji, a tja ne gremo z belo zastavo. Gremo pokazati, da znamo igrati ter se soočiti z njimi. Rezultat ne bo toliko v ospredju, za nas je pomembnejša tekma z Belorusijo.


Prav Belorusinje vas čakajo tri dni po Nemkah, ko boste z njimi igrale na Kodeljevem.  Spomini na Belorusijo niso prav dobri, saj vam je pred dvema letoma preprečila nastop na evropskem prvenstvu …

To je pozabljena zgodba. Takrat nam ni uspelo, a gre za povsem druge čase, drugačen pristop in zrelost. Prepričana sem, da je vsaka izmed nas, ki smo v reprezentanci, napredovala na individualnem in ekipnem nivoju. Belorusinje morajo pasti! To je naš poglavitni cilj. Treba jih bo utruditi in ustaviti s hitro igro. One igrajo bolj počasi, a imajo izvrstne zunanje igralke z odličnimi 'šuti'. Nevarne so tudi na pivotu. 


Do naslednjih tekmic – Italijank je še daleč. Z njimi se boste spopadle šele marca. So one povsem druga zgodba kot Belorusija?

Z Italijo se ta čas ne bomo ukvarjale, vse naše misli bodo usmerjene k Belorusiji. Sicer pa mislim, da bi morale Italijanke premagati tako doma kot v gosteh.


Slovenke niste nastopile na zadnjem svetovnem in evropskem prvenstvu, na Kitajsko prav tako ne potujete. Bo zato pritisk v času teh kvalifikacij večji?

Zavedamo se priložnosti, ki jo imamo. Lahko se vrnemo na velika tekmovanja, kamor se je težko prebiti, ko enkrat izpadeš. Nasprotnice v skupini so premagljive ter s tem drugo mesto, ki vodi na evropsko prvenstvo. Pritisk? Verjetno bo ta prihajal od nas samih, saj si zelo želimo zaigrati na Danskem in Norveškem.


Maja Mastnak