11. 10. 2009

Velenjčani v dramatični končnici proti Bosni prišli do prve zmage v ligi prvakov

Rokometaši Gorenja Velenja so dosegli prvo zmago v letošnji ligi prvakov. Na domačem igrišču v Rdeči dvorani so v dramatični končnici premagali Bosno iz Sarajeva s 30:29 (15:17). V tretjem krogu čaka slovenske prvake gostovanje pri francoskem Chamberyju.

 

 

Gorenje Velenje – Bosna Sarajevo 30:29 (15:17)

 

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 2000, sodnika: Nikolov in Načevski (oba Makedonija).

 

Gorenje Velenje: Gajić (11 obramb), Skok (2 obrambi), Taletovič, Kavaš 1, Bezjak 3, Sović 1, Natek 2, Mlakar 2, Rnić 2, Žvižej 3, Štefanič, Golčar, Harmandić 7, Čupić 7 (2), Šimič 2.

 

Bosna Sarajevo: Grahovac (11 obramb), Uvodić, Doborac 7, Medjić 5, Pucelj 4, Bozoljac 1, Jaksić, Veselinov, Banić 2, Kapisoda 2 (2), Golić, Nekić, Vrazalić, Sirčo, Arnaudovski 2, Melić 6.

 

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 2 (2), Bosna Sarajevo 2 (2).

 

Izključitve: Gorenje Velenje 6 minut, Bosna Sarajevo 8 minut.

 

Zaradi administrativne napake velenjskega kluba (nepravočasna in nepopolna dokumentacija) je evropska zveza EHF v petek sporočila, da Klemen Cehte, Dino Bajram in Sergo Datukašvili v letošnji evropski ligi prvakov ne morejo igrati v prvem delu predtekmovanja. To pomeni, da domači trener Ivica Obrvan na omenjeno trojico ne bo mogel računati na prvih šestih tekmah v skupini B, ampak šele od sredine februarja 2010 naprej. Gostje iz Sarajeva so na začetku tekme dvakrat povedli (1:0, 2:1), toda Velenjčani so si z zadetkom Matjaža Mlakarja za 3:2 priigrali prvo vodstvo. Prvaki Bosne in Hercegovine so si nato z delnim izidom 4:0 v dobrih treh minutah priigrali prvo občutnejšo prednost (6:3) in trener Obrvan je moral vzeti minuto odmora. Do sredine prvega polčasa je Bosna zlahka držala naskok (10:7), nato pa sta sodnika iz Makedonije v slabi minuti zapored izključila kar tri njene igralce. Gorenje je to seveda spretno kaznovalo in v 21. minuti je Jure Natek po dolgem času spet priigral izenačenje (10:10).

 

Čeprav je nato moral na klop za kaznovane igralce tudi Rok Šimič, je nekdanji Bosnin igralec Adnan Harmandić poskrbel za veselje domačih navijačev v Rdeči dvorani (11:10). Kljub temu je končnica prvega polčasa povsem pripadla igralcem sarajevskega kluba, ki so blesteli predvsem z izredno agresivno igro v obrambi. S tremi zaporednimi zadetki si je Bosna priigrala dva zadetka prednosti (14:12), nato pa je bil za dve minuti izključen Damir Doborac. Kljub odsotnosti nekdanjega igralca koprskega Cimosa, ki je v prvem polčasu dosegel štiri zadetke (poleg njega je bil nerešljiva uganka za obrambo Gorenja desnokrilni igralec Fahrudin Melić, ki je v tem delu igre kar šestkrat zadel v polno), je moštvo trenerja Irfana Smajlagića z igralcem manj dvakrat premagalo vratarja Matevža Skoka. Na semaforju je bilo v zadnji minuti prvega polčasa spet „plus tri“ (17:14) za goste, v zadnjem velenjskem napadu pa je za zmanjšanje razlike s svojim četrtim zadetkom poskrbel Harmandić.

 

Domači vratar Ivan Gajić, ki v prvem polčasu v 18 minutah ni zbral nobene obrambe, je v nadaljevanju tekme "zaklenil" svoja vrata. Tudi njegovi soigralci v polju so prestavili v višjo prestavo, krožni napadalec Miha Žvižej pa je s svojim prvim zadetkom v 35. minuti spet poskrbel za izenačenje. Isti igralec je sredi drugega polčasa svojemu klubu po dolgem času priigral minimalno prednost (23:22), z zaporednima zadetkoma Momirja Rnića in Marka Bezjaka pa so Velenjčani dobrih deset minut pred koncem povedli s 26:24. Dobro minuto kasneje je moral za dve minuti na klop za kaznovane igralce Žvižej, Bosna pa je v tem času znova izenačila (27:27) in osem minut pred koncem se je vse začelo znova.

 

Tri minute pred zadnjim znakom sirene je zadel Ivan Čupić (28:27), v naslednjem napadu pa je svoj prvi zadetek na tekmi prispeval še Boštjan Kavaš in slovenski prvaki so vodili z 29:27. Kljub temu je sledila dramatična končnica, v kateri so se na koncu veselili Velenjčani. Minuto in pol pred koncem je Risto Arnaudovski zmanjšal na 28:29, v napadu Gorenja pa je Bezjak slabo podal. Do žoge so prišli gostje in v hitrem protinapadu je Tarik Medjić poskrbel za neodločen izid (29:29). Slabih 40 sekund pred zadnjim žvižgom makedonskih sodnikov je trener Obrvan vzel minuto odmora, kmalu zatem pa je Harmandić še sedmič zatresel mrežo nekdanjega kluba (30:29). Bosna je krenila v zadnji napad, namesto vratarja pa je trener Smajlagić poslal v igro sedmega igralca. Kljub temu gostje v petih sekundah niso prišli do strela, podajo na šestmetrsko črto je preprečila domača obramba in Velenjčani so se zasluženo veselili minimalne, vendar pomembne in prve zmage v letošnji ligi prvakov.

 

 

Liga prvakov, spored in rezultati