12. 10. 2009

Slovenske rokometašice s tekmo proti Nemčiji začenjajo kvalifikacije za EP 2010

S sredino tekmo proti Nemčiji (ob 19.30 v Wetzlarju) bo ženska članska reprezentanca Slovenije začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010. Prvo tekmo pred domačimi gledalci bo ekipa selektorja Ivice Rimanića odigrala v soboto, 17. oktobra, ob 18.15, ko bo v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani gostila Belorusijo.

 

S seznama 19 igralk, ki ga je objavil selektor Rimanić, je edina odpoved prišla s strani Katje Čerenjak. Igralka Celeie Žalca je sodelovanje odpovedala zaradi študijskih obveznosti, namesto nje pa hrvaški strokovnjak ni vpoklical nobene druge igralke. Maja Šon (Olimpija) je imela zaradi zdravstvenih težav celo manjši operativni poseg: če ne bo mogla igrati proti Nemčiji, strokovno vodstvo računa, da bo lahko nastopila proti Belorusinjam.

 

Rimanić bo v Nemčijo odpeljal 16 igralk, nadeja pa se, da težave, s katerimi se ubadata najmočnejša slovenska kluba (Krim Mercator in Olimpija), ne bodo vplivale na slovenske reprezentantke. Selektor pravi, da je igranje za reprezentanco tudi priložnost, da igralke vsaj začasno pozabijo na klubske težave. Nekaj težav z igralskim kadrom imajo tudi v nemškem taboru, saj bosta manjkali zvezdnici Nadine Krause in Grit Jurack, kljub temu pa ima selektor Rainer Osmann na razpolago še dovolj kakovostnih rokometašic.

 

"Pred mesecem dni me je Rimanić prosil za sodelovanje, ki sem ga z veseljem sprejel. V reprezentanci je zavel nov veter, tako da gre zdaj za nekakšno veliko rokometno družino. Igralkam sicer manjkajo izkušnje, a se za rezultate in prihodnost slovenskega ženskega rokometa ni bati," napoveduje Leopold Kalin, vodja ženske članske izbrane vrste (z njo je bil že na mednarodnem turnirju na Slovaškem) in sekretar RZS. O ciljih in pričakovanjih je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi generalni sekretar RZS Tomaž Jeršič: "Cilj je seveda nastop na EP 2010, a to seveda ni niti zahteva niti pritisk zveze. Z novim selektorjem smo začeli novo obdobje dela z žensko reprezentanco in zaenkrat gre vse po načrtih. Želimo uveljaviti našo reprezentanco na rokometnem zemljevidu Evrope, z vsaj eno zmago na tekmah proti Nemčiji in Belorusiji pa bi si precej povečali možnosti za uresničitev končnega cilja – igranje na Euru 2010."

 

 

Ivica Rimanić, selektor reprezentance Slovenije: "Ne glede na ime nasprotnika gremo na vsaki tekmi na zmago. To seveda pomeni, da tudi v Nemčijo ne gremo na turističen izlet, čeprav je za nas pomembnejši dvoboj z Belorusinjami. Uvodni tekmi v kvalifikacijah bosta pravi test dosedanjega dela, v katerem smo uvedli veliko novosti v obrambi in napadu, a je za njihovo uresničitev seveda potrebnega veliko časa. Za Nemke je značilen hiter pretok žoge v napadu, kar bomo skušali ustaviti z obrambama 5-1 in 3-2-1. Poleg tega izvajajo hiter center, so pa v napadu tudi dokaj nediciplinirane: njihovi napadi so dokaj kratki, pogosto pa streljajo tudi iz neizdelanih položajev. V igri "ena na ena“" so močnejše kot slovenska reprezentanca, zato bo naša igra v obrambi še toliko pomembnejša."

 

Sergeja Stefanišin, vratarka reprezentance Slovenije: "Vzdušje v reprezentanci je enkratno in zelo delovno, tako jaz kot reprezentančne soigralke pa smo komaj čakale, da se začne nova akcija. Na tekmah proti Nemčiji in Belorusiji je naš cilj odigrati čim boljše, realnost pa je ena zmaga. Nemke so sicer favoritinje, a se lahko enakovredno kosamo z njimi. Če bomo pustile srce na igrišču in dale maksimum od sebe, lahko presenetimo tudi v Wetzlarju. Že na tekmi proti Nemkam bomo lahko videle, na kakšni kakovostni ravni smo v tem trenutku. Če bomo iztržile ugoden izid, potem se nam ni bati niti Belorusinj. Te so naše dolžnice iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo, zdaj pa bomo imele lepo priložnost, da se jim oddolžimo."

 

Barbara Varlec, igralka reprezentance Slovenije: "V kvalifikacijah imamo lepo priložnost, da se uvrstimo na EP 2010 in tega ne smemo izpustiti iz rok. Igralke smo prepričane, da smo na pravi poti in da nam bo to tudi uspelo. V zadnjem času smo igralke napredovale tako individualno kot na kolektivni ravni, zato je optimizem še toliko večji. Tudi proti Nemčiji bomo seveda šle na zmago, čeprav se zavedamo, da so gostiteljice favoritinje. Igrajo hitro in enostavno, vendar jih bomo skušale ustaviti z agresivno obrambo."

 

 

Načrt priprav:

 

Nedelja, 11. oktobra:

9.45: zbor reprezentance v Ljubljani

10.00 - 12.00: trening (vojašnica FRS)

18.00 - 20.00: trening (Slovan)

 

Ponedeljek, 12. oktobra:

12.00 - 14.00: trening (Slovan)

19.30 - 21.00: trening (Slovan)

 

Torek, 13. oktobra:

7.50 - 9.15: letalski polet Ljubljana - Franfurt

11.00: prihod v Wetzlar, trening

 

Sreda, 14. oktobra:

trening

19.30: tekma Nemčija - Slovenija

 

Četrtek, 15. oktobra:

12.05 - 13.20: letalski polet Frankfurt - Ljubljana

19.00 - 20.30: trening (Slovan)

 

Petek, 16. oktobra:

11.00 - 12.30: trening (Slovan)

18.00 - 20.00: trening (Slovan)

 

Sobota, 17. oktobra:

9.30 - 11.00: trening (Slovan)

18.15: tekma Slovenija - Belorusija

Akcija "Za en Evro na Euro"Zbor ženske reprezentance v LjubljaniIntervju z Barbaro VarlecKvalifikacije za Euro 2010