14. 10. 2009

Slovenske rokometašice po izenačenem prvem polčasu visoko izgubile proti Nemkam

Ženska reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 na Norveškem in Danskem začela s porazom v Nemčiji. Ekipa selektorja Ivice Rimanića je po izenačenem prvem polčasu (10:10) proti nemški reprezentanci v nadaljevanju povsem popustila in na koncu izgubila kar s 17:27. Na drugi tekmi v skupini 4 je Belorusija premagala Italijo z 32:23 (16:7).

 

 

Nemčija – Slovenija 27:17 (10:10)

 

Wetzlar - Dvorana Rittal, gledalcev: 2000, sodnika: Lopez in Angel (oba Španija).

 

Nemčija: Englert (17 obramb), Schülke (3 obrambe), Hardter 1, Stange 3, Rösler 2 (2), Walzik 2, Wörz, Kethorn 2, Loerper 1, Müller 6, Neukamp 1, Mietzner 4 (3), Beter 2, Althaus 3.

 

Slovenija: Stefanišin (10 obramb), Zec (1 obramba), Argenti 2, Zrnec 2 (1), Gerič, Gros 4, Šon 3, Puš, Irman 1, Skutnik, Mavsar 1, Varlec 2, Breznik 1, Koren 1.

 

Sedemmetrovke: Nemčija 7 (5), Slovenija 6 (1).

 

Izključitve: Nemčija 8 minut, Slovenija 10 minut.

 

 

Prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na Euru 2010 je Slovenija začela v postavi Stefanišin, Irman, Gros, Breznik, Argenti, Šon in Zrnec. Prvi zadetek na tekmi so dosegle Nemke, ko je v polno zadela Mietznerjeva, Slovenke so sprva napad zapravile, saj je Maja Šon streljala preko vrat. Toda slovenska izbrana vrsta je zelo dobro delovala v obrambi 5-1 z Breznikovo na "špici", zato so imele gostiteljice pod dirigentsko palico Nine Wörz kar precej težav v napadu. A tudi Slovenkam je nemška obramba 6-0 povzročala veliko preglavic, hkrati pa niso bile najbolj natančne v uvodnih minutah, ko je Englertova (v prvem polčasu je zbrala 10 obramb) obranila strele Šonovi, Zrnecovi in Breznikovi. Na srečo je ekipa selektorja Ivice Rimanića zadele v polno tudi z igralko manj, nato pa v 13. minuti po zadetku Maje Zrnec s sedmih metrov prvič na tekmi prišle do vodstva (5:4), potem ko so naredile delni izid 3:0. Rimanić je nato iz igre potegnil Ano Gros, v igro pa je poslal Barbaro Varlec, ki je takoj zadela za vodstvo s + 2.

 

Nič kaj navijaško vzdušje v dvorani Rittal v Wetzlarju (na trenutke je bila v njej popolna tišina, tako da smo lahko slišali navodila selektorja Rimanića s klopi na tribuno), pa Nemk očitno ni motilo. Potem ko niso zadele od 12. minute, so med 16. in 19. minuto s tremi zaporednimi zadetki prišle do vodstva s 7:6. V 20. minuti je nemški selektor Rainer Osmann vzel minuto odmora, Rimanić pa je na mesto organizatorja igre poslal Tamaro Mavsar, na položaj krožne napadalke pa Vesno Puš. Kljub obrambam Englertove so Slovenke delovale izjemno dobro in imele pobudo na igrišču. V 23. minuti smo videli prvi slovenski protinapad, ko je po obrambi Sergeje Stefanišin sama stekla na drugo stran Maja Šon in zadela za 8:7. Po še eni v vrsti tehničnih napak (Nemke so jih v prvem delu nabrale deset, Slovenke pet) je nato prelisičila nemško vratarko Maja Zrnec, sledila je še ena napaka domačih rokometašic, ki jo je s krasnim strelom in zadetkom kaznovala Barbara Varlec za 10:7 v 26. minuti. Tako so si gostje prvič priigrale tri zadetke naskoka,  Nemke pa slovenske mreže niso zatresle že od 19. minute. Stresli post je končala Nadine Hardter in potegnila za sabo svojo ekipo. Do konca polčasa smo videli le še zadetke gostiteljic, tako da se je prvi polčas končal z izidom 10:10.

 

V 38. minuti so slovenske igralke zapravile že četrto sedemmetrovko od petih, ki sta jim jo dosodila španska sodnika. Prav v prvih desetih minutah drugega polčasa so dekleta v dresu s slovenskim grbom močno padla v igri. Nikakor niso našla prave rešitve za nemško obrambno postavitev 6-0, poleg tega pa so še tiste priložnosti, ki so si jih priigrale, zapravile. Stekla je hitra igra nasprotnic, ki so se s (pol)protinapadi spretno izogibale slovenski obrambi in hitro rešetale mrežo. S tovrstnimi zadetki Müllerjeve, Althausove in Loerperjeve so gostiteljice v 48. minuti vodile že s sedmimi zadetki prednosti (20:13). V teh minutah so se vrstile tehnične napake slovenske izbrane vrste (predvsem je šlo za slabe podaje), realizacija pa je popolnoma odpovedala in Rimanić je bil primoran vzeti minuto odmora.

 

Šele v 50. minuti je po desetminutnem strelskem postu četrti zadetek za Slovenijo v drugem polčasu in prvega svojega na tekmi prispevala Tamara Mavsar (21:14). V tem času so Nemke dodobra napolnile slovensko mrežo, saj so vodile že z osmimi zadetki (21:13). Tekma je bila odločena, Nemke pa so si pri izidu 27:16 v 58. minuti priigrale tudi najvišjo prednost. Slovenke so naredile preveč napak - kar 11 tehničnih v drugem polčasu - in v tem delu igre zgrešile 15 strelov, od tega celo štiri sedemmetrovke.

Izjave po tekmi Nemčija - SlovenijaSlovenke začenjajo s kvalifikacijami za EP 2010Kvalifikacije za EP 2010 - izidi, lestvice in sporedi