16. 10. 2009

Slovenke proti Belorusiji po prvi par točk v kvalifikacijah za EP 2010

V soboto ob 18.15 v dvorani na Kodeljevem slovensko žensko člansko reprezentanco čaka prvi domači test v kvalifikacijah za Euro 2010. Po porazu proti Nemkam na gostovanju (17:27) so se dekleta pogovorila in analizirala padec v igri, kot zatrjuje krožna napadalka Anja Argenti, pa se ta ne bo ponovil proti Belorusinjam, ki bodo nasprotnice Slovenk v drugem krogu.

Sredin prvi krog v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu naslednje leto v Skandinaviji sta tokratna nasprotnika zaključila z različnim izkupičkom. Medtem ko je slovenska izbrana vrsta na gostovanju v Wetzlarju proti Nemčiji po izenačenem prvem polčasu (10:10) na koncu visoko izgubila s 17:27, so imele Belorusinje precej več razlogov za dobro voljo. Na domačem igrišču v Mogiljevu so namreč gostile reprezentanco Italije in jo pred 1300 gledalci premagale kar z 32:23 (16:7). Pri zmagovalkah so bile najučinkovitejše Haizhutsitejeva (7 zadetkov), Dronova in Kamenšikova (po 6).

"Po porazu v Nemčiji, ki nikakor ne bi smel biti tako visok, smo se dekleta pogovorila, si povedala, kaj je bilo narobe in kaj prav. Seveda smo bile razočarane, vendar nas poraz ni potrl. Proti Belorusinjam bomo sedaj še bolj motivirane,"  pravi 24-letna reprezentančna krožna napadalka Anja Argenti, ki se še dobro spominja leta 2008, ko je slovenska izbrana vrsta morala priznati premoč beloruski v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Makedoniji leta 2008. Takrat se je prva tekma z Minsku končala z zmago gostiteljic z 29:25, na povratni v celjski dvorani Zlatorog pa sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca (25:25).

"Reprezentanca Belorusije je bolj ali manj ista kot nazadnje, ko smo igrali z njo. Seveda pa to tudi pomeni, da je dobra. Zavedamo se, da nam ne bo lahko in da je ta tekma lahko za nas že usodna v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Norveškem in Danskem,"  še dodaja Primorka, ki je doslej zbrala 64 nastopov za Slovenijo. In kako premagati Belorusinje? "Glede na to, da so precej visoke igralke in dobre strelke od daleč, bo potrebno nad njimi delati prekrške daleč od gola ter jim ne dopustiti, da streljajo proti našim vratom. Poleg tega bo še kako pomembno naše vračanje v obrambo, hkrati pa tudi izkoriščanje hitrih protinapadov," napoveduje Argentijeva. Slovenke so igro sobotnih nasprotnic dodobra analizirale – ogledale so si tekmo med Belorusijo in Romunijo in kvalifikacijsko tekmo Slovenije z njimi pred skoraj letom in pol.

Argentijeva je pred tekmo v športni dvorani na Kodeljevem odločna: "Nič drugega kot zmaga ne pride v poštev. Zgodba s sredine tekme proti Nemčiji v Wetzlarju  se ne bo ponovila. Takrat nas je 'zmanjkalo' v 40. minuti, ko smo pozabile na vračanje v obrambo, kar so Nemke seveda dobro izkoristile in nas 'skontrirale'. Proti Belorusiji ne smemo pustiti lahkih zadetkov, po drugi strani pa moramo same zadevati na takšen način. Če pa bo potrebno igrati na njihovo postavljeno obrambo, moramo igrati potrpežljivo. Ne sme se nam ponavljati tolikšno število tehničnih napak,"  še dodaja krožna napadalka, ki v Nemčiji ni imela svojega dne: "V Wetzlarju nikakor ni steklo. Toda dala bom vse od sebe, da bo v Ljubljani bolje."

Dekleta si seveda želijo čim glasnejšo podporo s tribun v dvorani na Kodeljevem, kjer lahko vstopnico kupite samo za en evro. Tekmo Slovenija - Belorusija bosta sodila Čeha Jiri Opava in Pavel Valek, delegat pa bo Dušan Popović iz Bosne in Hercegovine.

Spored in rezultati kvalifikacij za Euro 2010

Za en Evro na Euro

Nemčija : Slovenija 27:17 (10:10)