17. 10. 2009

Slovenske rokometašice v dvorani na Kodeljevem do tal potolkle Belorusijo

Slovenske rokometašice so se v drugem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 v Skandinaviji pomerile z reprezentanco Belorusije. V dvorani na Kodeljevem je četa selektorja Ivice Rimanića na prvi tekmi pred domačimi gledalci visoko zmagala s 30:21 (17:10). Na drugi tekmi v skupini 4 je Nemčija na gostovanju zlahka opravila z Italijo (33:19).

 

 

Slovenija – Belorusija 30:21 (17:10)

 

Ljubljana – Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 400, sodnika: Opava in Valek (oba Češka).

 

Slovenija: Zec (3 obrambe), Stefanišin (18 obramb), Jankovič, Argenti 4, Zrnec 6 (1), Gros 7 (1), Šon 4, Puš, Irman 5, Skutnik, Mavsar, Varlec 1, Breznik 3, Koren.

 

Belorusija: Safonova (11 obramb), Abramovič (4 obrambe), Kamenščikova 1, Mahilina, Nikalajenka, Bobrik, Platanovič 3, Bulova 1, Arcjukovič 1, Haizhutsite 7, Kurčankova 5 (2), Milaja 2, Arciomenka, Dronava 1.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Belorusija 4 (2).

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Belorusija 8 minut.

 

 

V primerjavi s sredino prvo tekmo proti Nemčiji se je selektor slovenske reprezentance Ivica Rimanić odločil za samo eno menjavo. Namesto Laure Gerič je priložnost med štirinajsterico dobila Alja Jankovič. Tekma v dvorani na Kodeljevem se je sicer začela po beloruskih notah, kajti gostje so v uvodnih minutah povedle z 2:0 in 3:1. Toda njihova premoč ni dolgo trajala, kajti v peti minuti so Slovenke prvič povedle (4:3), po dveh izenačenjih (4:4 in 5:5) pa so si v deseti prvič priigrale dva zadetka prednosti (7:5), potem ko je sedemmetrovko uspešno izvedla Maja Zrnec. Kljub dveminutni izključitvi Maje Šon je slovenska reprezentanca dosegla zadetek in gostujoči selektor Konstantin Čarovarov je bil prisiljen že zgodaj vzeti minuto odmora.

 

Toda tudi ta ni pomagala njegovi reprezentanci, kajti prednost Slovenk, pri katerih so bile strelsko razpoložene Ana Gros, Maja Šon in Maja Zrnec, je vztrajno naraščala. Rimanićeva dekleta so igrala fantastično v obrambi, v vratih pa je kraljevala odlična Sergeja Stefanišin, ki je že v prvem polčasu zbrala kar enajst obramb. Pri vodstvu z 11:8 je slovenska izbrana vrsta  v naslednjih štirih minutah naredila delni izid 4:0 in sedem minut pred koncem prvega polčasa je bilo na semaforju v dvorani na Kodeljevem že rekordnih sedem zadetkov prednosti. V zadnjem delu prvega polčasa so Belorusinje sicer dvakrat zadele v polno (s štirimi zadetki je bila v tem delu igre najučinkovitejša Haizhutsitejeva), toda z enako mero jim je odgovorila Maja Zrnec in na odmor so gostiteljice odšle kar s sedmimi zadetki naskoka (17:10).

 

Kljub visoki prednosti slovenske rokometašice tudi po prihodu iz garderobe niso popuščale. V petih minutah drugega polčasa so namreč naredile delni izid 4:0 in njihovo vodstvo je znašalo že enajst zadetkov (21:10). Ko je morala na klop za kaznovane igralke že drugič Šonova, so Belorusinje med njeno odsotnostjo dosegle kar tri zadetke, pri enakovrednem razmerju moči na igrišču pa še enega. Gostje so zaostanek zmanjšale na sedem zadetkov (14:21), nato pa so imele še strel s sedmih metrov. Toda odlična Stefanišinova (skupaj 18 obramb) je ubranila strel Arcjukovičeve in očitno je bila to prelomnica. Slovenke so odgovorile s tremi zaporednimi zadetki in si znova priigrale občutnejšo prednost (24:14).

 

Vendar gostje, ki so imele neverjetne preglavice z odlično slovensko obrambo in Stefanišinovo, so spet naredile delni izid 3:0, poleg tega pa so imele zaradi izključitve na domači strani (na klop je morala Anja Argenti) še igralko več. Kljub temu sta v tem delu igre v polno zadeli Ana Gros in Neli Irman in prednost je spet narasla na neverjetnih enajst zadetkov (26:17). V končnici so domače rokometašice v preveliki želji, da še bolj dotolčejo nasprotnice, v hitri igri naredile nekaj tehničnih napak in zgrešile nekaj strelov. Pri izidu 30:19 v 57. minuti se je gostujoča organizatorica igre Kurčankova dvakrat zapored vpisala med strelke in vsaj delno omilila katastrofalen poraz reprezentance Belorusije v dvorani na Kodeljevem.

 

Slovenske rokometašice so se tako na najlepši možni način maščevale reprezentanci Belorusije za neuspeh v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Makedoniji leta 2008. Takrat so Belorusinje na domačem igrišču v Minsku zmagale z 29:25, na povratni tekmi v celjski dvorani Zlatorog pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom 25:25. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Skandinaviji se bodo s tekmami tretjega kroga nadaljevale šele zadnji dan marca oziroma prvi dan aprila 2010. Takrat bo slovenska izbrana vrsta gostovala v Italiji, 3. ali 4. aprila 2010 pa jo na domačem igrišču čaka povratni dvoboj z zahodnimi sosedami.

 

Na drugi tekmi v skupini 4 sta se pomerili Italija in Nemčija, po pričakovanju pa so bile precej uspešnejše gostje, ki so zmagale s 33:19 (18:8). Vrstni red po dveh krogih v skupini 4: Nemčija 4 točke, Belorusija in Slovenija po 2, Italija 0.

 

Foto: Arsen Perič/Ekipa


Spored in rezultati kvalifikacij za Euro 2010

 

Izjave po tekmi Slovenija - BelorusijaKvalifikacijska tekma Nemčija - Slovenija za Euro 2010Izjave po tekmi Nemčija - Slovenija