18. 10. 2009

Velenjčani v ligi prvakov izgubili v Chamberyju, usodna Roine (13 zadetkov) in Robin (16 obramb)

Rokometaši Gorenja Velenja so v tretjem krogu skupine B v evropski ligi prvakov gostovali pri Chamberyju v Franciji. Uspešnejši je bil Chambery, ki je slavil z 28:24 (14:9). V skupini B je Veszprem doma premagal Vive Kielce s 33:26 (16:10), Rhein Neckar Löwen pa je na gostovanju v Sarajevu zlahka opravil z Bosno kar z 39:24 (20:10).

 

 

Chambery – Gorenje Velenje 28:24 (14:9)

 

Chambery – Dvorana La Phare, gledalcev: 3000, sodnika: Kristiansen in Togstad (oba Norveška).

 

Chambery: Robin (16 obramb), Busslier, Botti, Barachet, Csaszar 3, Nocar 3, Roine 13, Capella, Ndiaye, Dumoulin, Paty, Massot 1, Detrez 3, Joli 3 (1).

 

Gorenje Velenje: Gajić (8 obramb), Skok (2 obrambi), Kavaš, Bezjak 4, Natek 5, Mlakar, Rnić 1, Žvižej 1, Golčar1, Harmandić 2, Čupič 6 (2), Šimič 4.

 

Sedemmetrovke: Chambery 1 (1), Gorenje Velenje 4 (2).

 

Izključitve: Chambery 8 minut, Gorenje Velenje 12 minut.

 

 

Slovenskim prvakom na gostovanju v Chamberyju ni uspelo presenetiti gostiteljev, ki so lovili enega zadnjih vlakov za preboj med najboljša štiri moštva v skupini B, ki si bodo priigrala nadaljevanje tekmovanja v ligi prvakov. Za zmago gostiteljev sta bila najzaslužnejša Mickael Robin, ki je zbral 16 obramb, in strelsko neverjetno učinkoviti Bertrand Roine, ki je dosegel kar 13 zadetkov.

 

Uvodne minute tekme v dvorani La Phare so pripadle gostiteljem, ki so v osmi minuti vodili že s 5:1, Velenjčani pa med prvo in osmo minuto niso dosegli niti enega zadetka. Že na začetku dvoboja pred okoli 3.000 gledalci se je odprlo vratarju Robinu, Roine pa je tremi zaporednimi zadetki upravičil svoj sloves, da lahko skoraj sam premaga nasprotnika, če se mu odpre od začetka. Gorenje je imelo velike težave v napadu, kljub temu pa je počasi vendarle zmanjševalo zaostanek za Francozi. V enajsti minuti je Chambery vodil samo še s 6:4, razlika pa bi lahko bila še manjša, če bi Velenjčani dosegli kakšen zadetek z zunanjih položajev, gostujoča vratarja pa bi prispevala še kakšno obrambo. Po minuti odmora je domače moštvo znova "dodalo plin", Roine je bil neustavljiv, Gorenje pa kar sedem minut ni zadelo v polno. Posledica tega so bile vidne na semaforju – pet minut pred koncem prvega polčasa so gostitelji vodili že z 11:5.

 

Drugi polčas je silovito začel Jure Natek, ki je v minulih dveh sezonah nosil Chamberyjev dres, na žalost pa se je na levi strani napada povsem ustavilo Momirju Rniću. Ko je Marko Bezjak po cepelinu znižal na 17:21 v 44. minuti, je posijal žarek upanja za Gorenje, da lahko vendarle še spremeni potek tekme. Nekaj kasneje so slovenski prvaki z dvema rokometašema več na igrišču znižali celo na "minus tri", toda Chambery je imel v svojih vrstah fantastičnega Roineja. Za velenjsko obrambo je bil Roine nerešljiva uganka, saj je zadeval tudi pod prekrškom, ob igralcu manj...in svojo nalogo končal pri neverjetnih trinajstih zadetkih. Zadnja priložnost za Velenjčane je bila v 57. minuti, ko so se znova približali samo na tri zadetke zaostanka, vendar je Chambery tekmo suvereno pripeljal do konca.

 

 

Philippe Gardent, trener Chamberyja: "Igrali smo proti dobremu nasprotniku in tudi dobro ustavili vse njihove najboljše ideje. Med tednom smo delali veliko na fizični moči, saj smo vedeli, da bo potrebno garati za zmago. Srečo smo imeli tudi z vratarjem Robinom in Roinejem, ki sta nam olajšala pot do zmage."

 

Mickael Robin, vratar Chamberyja: "Če bi ob tako dobri obrambi, kot so jo danes pokazali moji soigralci, dobival zadetke, bi ti šli povsem na moj račun. Tako pa se jim lahko samo zahvalim za odlično sodelovanje. Potem ko sem obranil nekaj prvih strelov, sem bil še bolj motiviran in sem vedel, da bo šlo dobro."

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja Velenja: "Vedeli smo, kaj nas čaka in da bo težko, saj bi bili Francozi ob porazu proti nam v zelo težki situaciji. Ob koncu smo sicer imeli nekaj priložnosti za ugodnejši izid, toda zgrešili smo precej čistih strelov, manjkale so tudi obrambe vratarjev. Po drugi strani je Roine dosegal zadetke tudi iz izgubljenih situacij, tudi če je bil dobro pokrit. V celoti pa vendarle nisem tako nezadovoljen s predstavo."

 

Jure Natek, igralec Gorenja Velenja: "Vemo, v kakšni situaciji so bili gostitelji in da so enostavno morali zmagati. Dobro smo se pripravili na njihovo igro, ustavili smo njihovo kombinatoriko, toda premagala sta nas vratar Robin in strelec Roine, za katerega sem vedel, da lahko sam premaga tekmece. Toda če mu ne gre, je lahko tudi tragičen junak. Škoda za dve izgubljeni točki, toda nič še ni odločenega."

Liga prvakov - sezona 2009/10Pred tekmo Chambery - Gorenje VelenjeVelenjčani v dramatični končnici premagali BosnoSlovenski prvaki izgubili v Kielcah