21. 10. 2009

V Ljubljani je bila danes osma seja predsedstva Rokometne zveze Slovenije

Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije se je danes v Ljubljani sestalo na svoji osmi seji. Na dnevnem redu je bilo enajst točk, v ospredju pa je bila razprava o sodelovanju med RZS, ZDRSS (Zveza društev rokometnih sodnikov Slovenije) in ZROPS (Združenje rokometnih prvoligašev Slovenije).

 

Po potrditvi zapisnika sedme seje in poročilu generalnega sekretarja Tomaža Jeršiča o realizaciji sklepov prejšnjih sej in aktivnostih RZS za obdobje od zadnje seje predsedstva je sledila razprava o sodelovanju na relaciji RZS – ZROPS – ZDRSS. Predsednik ZROPS Jože Galof je poudaril, da so klubi želeli žrebanje sodniških parov, a za ZDRSS tega ni želela. Po njegovem mnenju je sodniška organizacija prekinila pogovore, zato je bil ZROPS prisiljen preiti na "plan B" ter podpisati individualne pogodbe z nekaterimi sodniki in ustanoviti Slovensko društvo rokometnih sodnikov (SDRS). Predsednik ZDRSS Janko Strel je pojasnil, da sodniki iz novoustanovljenega društva niso opravili niti teoretičnega niti praktičnega dela usposabljanja, nekateri med njimi pa sploh niso na A-sodniški listi. Jeršič, ki je bil na obeh srečanjih med predstavniki ZROPS-a in ZDRSS-a, je opozoril, da je do zapleta s sodniki prišlo predvsem zaradi pomanjkanja prave komunikacije med obema stranema in da sta zato ostali na nasprotnih bregovih.

 

Ob koncu enourne razprave je predsednik RZS Franjo Bobinac pohvalil dosedanje delo ZROPS-a, istočasno pa je opozoril tudi na nekatere "črne točke" v njegovem delovanju (na primer organizacija letošnjega superpokala v Mariboru, spor s sodniki...). Bobinac je dejal, da zadeva s sodniki meče slabo luč na slovenski rokomet in pozval obe strani, da ustrezno rešita medsebojen spore, poleg tega pa vsaka uredi stvari tudi znotraj svojih vrst. Poudaril je, da bo RZS zahtevala regularnost domačega državnega prvenstva s poudarkom na kakovosti sojenja), hkrati pa je napovedal, da bo v dveh dneh (najkasneje pa do konca tedna) na zahtevo vsaj tretjine klubov prišlo do sklica izredne seje ZROPS-a s samo eno točko dnevnega reda – zaupnica vodstvu ZROPS-a. Podobno je Bobinac pozval sodniško organizacijo, naj "uredi" svoje vrste ter odpravi nekatere notranje pomanjkljivosti in nesoglasja.

 

V četrti točki je predsedstvo izbralo Bojana Voglarja za trenerja ženske kadetske reprezentance Slovenije. Na javni poziv (ker je večina članov strokovnega sveta že pred časom podala odstopne izjave) so se prijavili štirje kandidati: Bojan Voglar, Miha Bojovič, Dejan Golčman in Milan Ramšak. Bojovič je kasneje odstopil od kandidature, Ramšak je med tem postal selektor mlajših selekcij, v igri pa sta ostala le Voglar in Golčman. Generalni sekretar Jeršič je predlagal, da bi za trenerja kadetske izbrane vrste s štiriletnim mandatom imenovali Voglarja (doslej je bil pomočnik Tomaža Čatra, ki je zaradi službe zapustil funkcijo), hkrati pa še to, da bi za svojega pomočnika imenoval Golčmana. Člani predsedstva so sklep soglasno sprejeli.

 

Jeršič je v peti točki predstavil problematiko zaposlovanja športnikov-rokometašev v javni upravi. Ker RZS še nima izdelanih kriterij za to, je Jeršič predlagal ustanovitev delovne skupine (v njej bi bili poleg njega igralka Vesna Puš, igralec Beno Lapajne, direktor moških reprezentanc Roman Pungartnik, Jeršič in Janko Strel). Ta naj bi se sestala v naslednjem tednu in izdelala kriterije, na osnovi katerih bi potem poslali prijave (predloge) Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). Člani predsedstva so predlog soglasno potrdili.

 

Roman Pungartnik in Leopold Kalin sta v šesti točki predstavila poročili o delu moških in ženskih reprezentanc, v sedmi pa so člani predsedstva RZS obravnavali zahteve za varstvo zakonitosti s strani RK Sava Kranj, ŠD Polje (oba v zvezi z odločitvijo arbitražne komisije o odškodnini pri prestopu igralk) in trenerja Ivice Obrvana (predlog za omilitev kazni). Seznanili so se z zahtevami ter soglasno sklenili, da jih predajo v odločanje in presojo skupščini kot najvišjemu organu RZS.

 

Karla Kastelica so kot predstavnika Združenja 1. B ženske lige soglasno potrdili za člana predsedstva RZS po organizacijskem načelu, prav tako pa predlog predsednika Bobinca, da bo izredna seja skupščine krovne rokometne organizacije 3. novembra ob 15. uri. Generalni sekretar Jeršič je predstavil predlog za sklic svečane seje skupščine ob 60-letnici RZS, ki bo 28. decembra 2009 na Ljubljanskem gradu.

 

V zadnji točki dnevnega reda so člani predsedstva razpravljali o nagradah za moško člansko reprezentanco za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji leta 2010 in za moško mladinsko izbrano vrsto za bronasto kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu. Obe nagradi - njuna višina je v skladu s pravilniki RZS - je nacionalna zveza že izplačala.

Zapisniki vseh sej predsedstva RZS