5. 11. 2009

Velenjski rokometaši v soboto v Rdeči dvorani proti favoriziranemu Veszpremu

V četrtem krogu evropske lige prvakov se bodo rokometaši Gorenja Velenja pomerili s favoriziranim madžarskim klubom Veszprem. Tekma med slovenskim in madžarskim prvakom v skupini B bo v soboto ob 18.15 v Rdeči dvorani v Velenju.

V sredo zvečer so velenjski rokometaši v vnaprej odigrani tekmi v slovenski ligi MIK gostili Ribnico Riko hiše in visoko zmagali (34:20), po dolgem času pa se je na trenersko klop v okviru domačih tekmovanj vrnil tudi trener Ivica Obrvan. V primerjavi s tekmo proti Ribničanom trener Obrvan v obračunu z Vespremom znova ne bo moral računati na neprijavljena Klemna Cehteta in Dina Bajrama, medtem ko je Sergo Datukašvili odšel v Libanon. Proti Ribnici sta se lažje poškodovala Ivan Čupić in Momir Rnić, vendar naj bi bila oba pripravljena za sobotno tekmo v Rdeči dvorani. Čupić si je poškodoval palec leve roke (na srečo ni nič zlomljenega ali počenega), Rnić pa palec desne roke, zaradi česar ima oteklino.

Za Veszprem zanesljivo ne bo igral Srb Marko Vujin, ki si je huje poškodoval kolenske vezi, vprašljiv pa je tudi nastop obrambnega specialista Ivana Lapčevića. Kljub temu ima madžarski klub, za katerega igrata tudi Slovenec David Koražija in vratar Dejan Perić, ki ima slovenski potni list, v svojih vrstah kopico zvezdnikov: Nandorja Fazekasa, Žarka Šešuma, Carlosa Pereza, Uroša Vilovskega, Nikolo Eklemovića, Milana Mirkovića (v minuli sezoni je igral za Cimos Koper), Mirsada Terzića, Renata Sulića (oba sta nekdanja rokometaša Celja Pivovarne Laško), brata Gerga in Tamasa Ivancsika... Na prvih treh tekmah v skupini B je Veszprem dvakrat zmagal in enkrat izgubil. V prvem krogu je izgubil na gostovanju v Nemčiji pri Rheinu Neckarju z 29:32, nato je v Franciji suvereno opravil s Chamberyjem (29:19), v tretjem pa na domačem igrišču premagal poljski klub Vive Kielce s 33:26.

V ligi prvakov je Veszprem največji uspeh dosegel v tekmovalni sezoni 2001/02, ko je igral v finalu in izgubil proti kasnejšemu klubskemu prvaku Evrope Magdeburgu. Madžari so doma zmagali s 23:21, v Nemčiji pa izgubili s 25:30. Poleg tega je bil Veszprem še dvakrat v polfinalu (2002/03, 2005/06) in kar sedemkrat v četrtfinalu. V sezoni 2007/08 je igral v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev v finalu proti nemškemu klubu Rhein Neckar Löwen in ga tudi osvojil: na Madžarskem je bilo 37:32 za domače moštvo, v Nemčiji pa sta se tekmeca razšla z neodločenim izidom (28:28).

Pravico na sobotnem slovensko-madžarskem obračunu bosta delila Španca Antonio Martin Franco in Jose Ignacio Monroy Rodriguez, delegat pa bo Avstrijec Helmut Wille.


Ivica Obrvan, trener Gorenja Velenja:
"Veszprem v zadnjih petnajstih letih spada med najboljšo deseterico klubov v evropski ligi prvakov. Madžarski klub je poleg Rheina Neckarja favorit v naši skupini, prav tako pa si želi tudi uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice. Upam, da bodo moji igralci neobremenjeni z rezultatom in da bodo prav zaradi tega dali vse od sebe. Prepričan sem, da imamo določene možnosti za uspeh in da lahko presenetimo Madžare. Morebitna zmaga proti Veszpremu bi bila za Gorenje velik korak na poti k uresničitvi cilja – uvrstitvi med šestnajst najboljših klubov v Evropi. Igrali bomo naša obrambna sistema 5-1 in 6-0, vemo pa tudi, da je Veszpremovo najmočnejše orožje obramba 6-0. Veszprem spoštujemo, vendar se ga ne bojimo."

Jure Natek, rokometaš Gorenja Velenja: "Tako rezultati kot kakovost in tradicija potrjujejo že znano dejstvo, da je Veszprem zares vrhunski klub. Spada med najboljše v Evropi, vsako leto pa k obstoječemu igralskemu kadru doda še kakšno vrhunsko ime. Zavedamo se, da nas v dvoboju z Madžari čaka težko delo, istočasno pa se ga tudi veselimo. Prepričan sem, da bo tekma z Veszpremom pravi rokometni praznik in spektakel. V imenu igralcev lahko obljubim, da bomo na igrišču dali vse od sebe in morebiti presenetili sicer favoriziranega nasprotnika."

Miha Žvižej, rokometaš Gorenja Velenja: "Moj brat Luka je sicer član madžarskega kluba Pick Szeged, toda kljub temu nimam posebnih informacij o Veszpremu. A po drugi strani niso niti potrebne, kajti vsi se dobro zavedamo, da bomo igrali proti vrhunskemu klubu. Veszprem ni favorit samo na tekmi proti nam, ampak tudi v celotni evropski ligi prvakov. Če bomo odlično in agresivno zaigrali v obrambi, jih lahko "uničimo" s hitrimi (pol)protinapadi, kajti na postavljeno obrambo bo šlo precej težje, poleg tega pa imajo v vratih odličnega Dejana Perića. Naredili bomo vse, da točki ostaneta na domačem igrišču, saj bi nam zelo koristili v boju za eno izmed prvih štirih mest, ki peljejo v nadaljevanje lige prvakov. Toda ob tem moramo poudariti, da proti Madžarom nimamo česa izgubiti, saj so oni veliki favoriti, lahko pa veliko pridobimo."
Liga prvakov - sezona 2009/10Izredna skupščina RZS omilila kazen ObrvanuVelenjčani izgubili v ChamberyjuGorenje doma premagalo BosnoLigo prvakov začeli s porazom na Poljskem