7. 11. 2009

Perić ubranil sedemmetrovko in Veszpremu prinesel minimalno zmago v Velenju

Kljub fantastični predstavi so oslabljeni rokometaši Gorenja v pravi drami proti Veszpremu ostali praznih rok (27:28). Po izteku regularnega časa je imel Ivan Čupić s sedemmetrovke priložnost za izenačenje, vendar je gostujoči vratar Dejan Perić obranil njegov strel.


 

Gorenje Velenje – Veszprem 27:28 (14:13)

 

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 2500, sodnika: Franco in Rodriguez (oba Španija).

 

Gorenje Velenje: Gajić (17 obramb), Skok, Kavaš 3, Bezjak 3, Sovič 2, Mlakar 2, Rnić 1, Žvižej 3, Štefanič, Golčar, Harmandić 3 (1), Čupić 10 (4), Šimič.

 

Veszprem: Fazekas (1 obramba), Perić (14 obramb), Vilovski, Gulyas 1, G. Ivancsik 5 (1), Šešum 3, T. Ivancsik 2, Perez 5, Koražija 1, Lužnikov, Eklemović, Mirković, Terzić 6 (2), Sulić 5.

 

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 9 (5), Veszprem 4 (3).

 

Izključitve: Gorenje Velenje 10 minut, Veszprem 10 minut.

 

Rdeči karton: G. Ivancsik (53.).


 

Poleg Dina Bajrama in Klemna Cehteta, ki nimata pravice nastopa v ligi prvakov v jesenskem delu, in Serga Datukašvilija, ki je med tednom odšel v Libanon, je domači trener Ivica Obrvan zaradi bolezni tik pred tekmo ostal tudi brez levorokega Jureta Natka, tako da je imel na razpolago le 13 rokometašev (dva vratarja in enajst igralcev). Na srečo sta kljub lažjima poškodbama na "šuterskih" rokah, ki sta jih staknila na sredini prvenstveni tekmi proti Ribnici, zaigrala Momir Rnić in Ivan Čupić, gostujoči trener Lajos Mocsai pa ni mogel računati na srbska igralca Marka Vujina (poškodba kolenskih vezi) in Ivana Lapčevića, specialista za igro v obrambi. Do izida 5:5 je bilo pet izenačenj, prvo prednost z dvema zadetkoma pa si je priigralo Gorenje, ki je v dvanajsti minuti povedlo s 7:5. Poleg odlične igre izbrancev trenerja Ivice Obrvana v obrambi in napadu je v domačih vratih blestel Ivan Gajić, ki je že do takrat zbral pet obramb (skupaj v prvem polčasu devet, v Veszpremovih vratih v tem delu igre Dejan Perić šest).

 

Sredi prvega dela so imeli Velenjčani že tri zadetke naskoka (9:6), na nasprotni strani pa je moral Nikola Eklemović za dve minuti na klop za kaznovane igralce. Toda dve napaki slovenskih prvakov je s hitrima protinapadoma kaznoval hitri levokrilni igralec Gergo Ivancsik in Veszprem se je približal samo na 8:9. Klubu iz mesta ob Blatnem jezeru je uspelo izenačiti pri izidu 10:10, potem ko so imeli zaradi izključitve Aljoše Štefaniča igralca več, med številčno prednostjo pa so si z zadetkom Carlosa Pereza po dolgem času priigrali tudi minimalno vodstvo (12:11). Čeprav je Ivan Čupić štiri minute pred koncem polčasa zgrešil sedemmetrovko (edino oo štirih), je hrvaški reprezentant z dvema zaporednima do konca prvega dela igre znova nagnil tehtnico na stran Gorenja: najprej za 13:12, nato pa še za vodstvo s 14:13 v zadnji minuti, s takšnim izidom pa sta moštvi tudi odšli na odmor.

Po izenačenju na 16:16 so imeli Velenjčani spet igralca več (izključen je bil Uroš Vilovski), kljub temu pa so z igralcem več prejeli dva zadetka in Veszprem je povedel z 18:16. Kmalu zatem je bil na madžarski strani izključen Renato Sulić, kljub temu pa so Madžari v dveh minutah uspeli ohraniti prednost dveh zadetkov (20:18). V 42. minuti so slovenski prvaki znova ujeli priključek s favoriziranimi gosti (21:21), vendar so varovanci trenerja Lajosa Mocsaija dvakrat znova povedli s "plus 2" (24:22, 25:23). Ko sta morala zapored na klop za kaznovane igralce gostujoča igralca Jevgenij Lužnikov in Renato Sulić, takoj zatem pa je zaradi grobega prekrška nad Čupićem dobil neposredni rdeči karton še Gergo Ivancsik, so rokometaši Gorenja vendarle spet vzpostavili ravnotežje na igrišču (25:25). Toda kasneje je Veszprem z igralcem manj znova poskrbel za vodstvo s 26:25, Slovenec David Koražija je povišal na 27:25 (to je bil tudi njegov edini zadetek na tekmi), nato pa je sledila prava rokometna drama.

Z zadetkoma v 57. in 58. minuti tekme, ki je potekala v fantastičnem vzdušju na tribunah, je Čupić  obudil upanje na ugoden razplet v Rdeči dvorani (27:27). Sledila je Terzićev strel, ki ga je odlični Gajić (skupaj 17 obramb) ustavil, na nasprotni strani pa je napako naredil Boštjan Kavaš.

Manj kot dvajset sekund pred koncem je v polno zadel Carlos Perez, 38-letni Kubanec z madžarskim potnim listom, zatem pa je Gorenje krenilo v zadnji in odločilni napad za izenačenje. Osem sekund pred znakom sirene je Sebastjan Sovič streljal s krila, sicer dokaj slaba španska sodnika sta tokrat povsem upravičeno pokazala na črto sedmih metrov, kljub temu pa sta pustila, da je igralni čas potekel. Odločitev je v svoje roke prevzel Čupić, toda njegov strel - na tekmi so Velenjčani zgrešili kar štiri sedemmetrovke od devetih - je vratar Perić (skupaj je zbral 14 obramb) ustavil in Veszpremu prinesel minimalno zmago v peklu Rdeče dvorane.


Foto: Slavko Kolar

Obrvan: Zaslužili bi si najmanj točkoLiga prvakov - sezona 2009/10Velenjčani izgubili na gostovanju pri ChamberyjuProti Bosni do prvih točk v ligi prvakovGorenje v dramatični končnici klonilo v Kielcah