8. 11. 2009

Rokometašice Krima Mercatorja na Kodeljevem do tal potolkle avstrijski Hypo

Rokometašice Krima Mercatorja so v tretjem krogu evropske lige prvakinj v dvorani na Kodeljevem povsem nadigrale Hypo, štirikratnega prvaka Evrope, s 35:24 (16:12). S tretjo zaporedno zmago so dekleta z Galjevice naredile zelo velik korak k napredovanju med osem najboljših klubov v Evropi.

Krim Mercator – Hypo 35:24 (16:12)

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 2000, sodnika: Kavulič in Skurzny (oba Slovaška).

Krim Mercator: Grubišić (6 obramb), Stefanišin (18 obramb), Zacsik 4 (2), Gros 3, Vergeljuk 3, Mavsar 4, Vidic, Bodnjeva 2, Koren 1, Jankovič, Cvijić 2 (1), Zrnec 4 (2), Lekić 8, De Sousa 4.

Hypo: Blažek, Sanko (14 obramb), Do Nascimento 5, Goricanec, Piedade, Kirsner 3, Lerant, Ivancok, Oh 3, Limal 4, Pedersen, Plach 1, Cararo 3, Borges 5.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 9 (6), Hypo 3 (0).

Izključitve: Krim Mercator 2 minuti, Hypo 8 minut.

Devet tehničnih napak v napadu in šest zapravljenih strelov (tudi sedemmetrovka Andree Lekić) v uvodnih petnajstih minutah na strani Krima Mercatorja ter precej uspešnejša realizacija Hypovih igralk so v dvorani na Kodeljevem botrovali zaostanku slovenskih prvakinj za tri zadetke (5:8 in 6:9). V domačih vratih je zelo dobro branila Sergeja Stefanišin, ki je skupaj zbrala kar 18 obramb (od tega kar petnajst v prvem polčasu) in ki je tudi v začetnem delu igre ustavila nekaj strelov nasprotnic, pri katerih je hitra igra z močnimi zaključki Limalove in Ohove prinesla prednost. Toda začetni zagon avstrijske ekipe, pri kateri je trenersko palico po visoki kazni Gunnarju Prokopu s strani EHF prevzel Christian Maly, na srečo ni trajal dolgo...

Sprememba obrambe, ki jo je nato zahtevala Krimova trenerka Marta Bon (s tesnejšim pokrivanjem Južnokorejke Ohove, dirigentke igre Hypa) je vendarle prinesla uspeh. Avstrijska ekipa je delala vedno več napak v napadu, kar je Krim Mercator spretno izkoristil, v petih minutah naredil delni izid 5:0 in z zadetkom vergeljukove izenačil 10:10 v 23. minuti. Po velikem delu, ki so ga v tem času opravile slovenske prvakinje, je nato za prvo vodstvo domačih rokometašic na tekmi zadela Ana Gros (11:10). Vrhunsko delo je opravila vratarka Sergeja Stefanišin, na njenih "krilih" pa so soigralke lahko izvajale številne in hitre (pol)protinapade. Kot za šalo so zadevale tako mlade v vrstah Krima (Grosova, Korenova) kot starejše (Bodnjeva). Štirje zaporedni zadetki so znova prinesli veselje v dvorani na Kodeljevem, kajti na semaforju je bilo že 16:12. Po izteku prvega polčasa je Stefanišinova ubranila še sedemmetrovko Marion Limal, za nekaj grenkobe v domači ekipi in na tribunah pa je na žalost poskrbela poškodba Velenjčanke Ane Gros, ki je v 30. minuti zaradi poškodbe gležnja obležala na igrišču, z njega pa so jo morali odnesti.

Izvrsten začetek drugega polčasa z agresivno obrambo 5+1 – na "špici" z mlado Jankovićevo - je pomenil, da gostje z Dunaja niso imele nikakršnih možnosti. Vse Krimove igralke so se odlično gibale, vrhunsko delo pa je opravila tudi Maja Zrnec, kajti nevarna Brazilka De Nascimentova (na prvih dveh tekmah v letošnji ligi prvakinj je dosegla kar 18 zadetkov, proti slovenskim prvakinjam le pet) pravzaprav skorajda ni imela priložnosti za zadetek. V 35. minuti je imel Krim Mercator že kar osem zadetkov prednosti (20:12). Izbranke trenerke Bonove so odlično igrale tako v obrambi kot v napadu, razigrala se je tudi Lekićeva, ki je tudi poskrbela za 24. Krimov zadetek ter prvi naskok z desetimi zadetki (24:14 v 41. minuti). Najvišja prednost Krima Mercatorja proti štirikratnim klubskim prvakinjam Evrope z Dunaja je do takrat znašala kar "plus enajst" - 25:14 samo minuto pozneje.

V nadaljevanju so se gostiteljice po visoki prednosti malce sprostile in dovolile Hypu, da se je do 48. minute približal na sedem zadetkov zaostanka. Toda dvomov o zmagovalkah ni bilo več, kajti dekleta z Galjevice so se takoj znova pobrale in še naprej neusmiljeno rešetale mrežo avstrijskega kluba. Vodile so celo z dvanajstimi zadetki prednosti (34:22 tri minute pred koncem tekme), na koncu pa zasluženo slavile s 35:24.

V četrtem krogu skupine B v evropski ligi prvakinj bo Krim Mercator gostoval na Danskem. V nedeljo, 15. novembra, ob 14.30 se bo pomeril z Aalborgom. Prvi slovensko-danski dvoboj, ki je bil 31. oktobra v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, se je končal s prepričljivo zmago Krima s 30:23 (17:10).

Izjave po tekmi Krim Mercator - HypoLiga prvakinj - sezona 2009/10Krimovke brez težav opravile z AalborgomLigo prvakinj začele z zmago v Metzu