11. 11. 2009

Velenjski rokometaši v petem krogu lige prvakov izgubili na gostovanju pri Rheinu Neckarju

V petem krogu skupine B v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja Velenja gostovali v Nemčiji pri Rheinu Neckarju. Oslabljeno moštvo trenerja Ivice Obrvana je doživelo že četrti poraz v tej sezoni, kajti nemški klub je bil uspešnejši s 33:30 (17:15).

Rhein Neckar Löwen – Gorenje Velenje 33:30 (17:15)

Karlsruhe – Dvorana Europahalle, gledalcev: 2800, sodnika: Malasinskas in Gecevicius (oba Litva).

Rhein Neckar Löwen: Szmal (4 obrambe), Fritz (1 obramba), Gensheimer, Roggisch, Prieto, Harbok 5, Bielecki 3, Manojlović, Gudjonsson, Stefansson 6 (3), Müller 1, Klimovec 6, Myrhol, Sigurdsson 7, Grötzki 5.

Gorenje Velenje: Gajić (9 obramb), Skok (4 obrambe), Kavaš 2, Bezjak 5, Sovič 1, Mlakar 1, Rnić 2, Žvižej, Štefanič 5, Golčar 1, Harmandić 3 (1), Čupić 8 (4), Šimič 2.

Sedemmetrovke: Rhein Neckar Löwen 4 (3), Gorenje Velenje 5 (5).

Izključitve: Rhein Neckar Löwen 10 minut, Gorenje Velenje 8 minut.

Trener slovenskih prvakov Ivica Obrvan tudi na tekmi v Karlsruheju ni mogel računati na levorokega Jureta Natka, ki še ni povsem okreval po virozi, zato je imel na razpolago samo 13 igralcev – enako postavo kot v soboto proti Veszpremu v Rdeči dvorani. Proti klubu iz Mannheima so Velenjčani sicer poskrbeli za prvi zadetek na tekmi (Momir Rnić), toda gostitelji so odgovorili s tremi zaporednimi in v peti minuti vodili s 3:1. Čeprav je Gorenjev vratar Ivan Gajić nato obranil sedemmetrovko Gensheimerju, je Rhein Neckar povišal prednost – petkrat je ta znašala tudi tri zadetke (5:2, 6:3, 7:4, 8:5 in 9:6).

Nato so Velenjčani, pri katerih je s sedmimi zadetki že v prvem polčasu blestel hrvaški reprezentant Ivan Čupić, počasi vendarle začeli zmanjševati zaostanek, v 19. minuti pa so z zadetkom Marka Bezjaka in celo z igralcem manj poskrbeli za izenačenje na 10:10. Sledila so še tri zaporedna izenačenja, z zadetkom Adnana Harmandića pa so si gostje pet minut pred koncem prvega polčasa priigrali drugo vodstvo na tekmi (14:13). Toda nato so spet – tudi zaradi dveh zaporednih izključitev - prišle njihove črne minute in Rhein Neckar je dosegel štiri zadetke zapored ter povedel s 17:14.

Ko je Islandec Olafur Stefannson na začetku drugega polčasa dvakrat zadel v polno, je prednost tretjeuvrščenega kluba v nemški ligi v minuli sezoni prvič znašala štiri zadetke (19:15). Strelsko vlogo krožnega napadalca Andreja Klimovca, ki je v prvem polčasu dosegel pet zadetkov in je bil nerešljiva uganka za obrambo Gorenja, sta v nadaljevanju prevzela islandski reprezentant Gudjon Valur Sigurdsson in Belorus Sergej Harbok. Sigurdsson se je v samo šestnajstih minutah kar sedemkrat vpisal med strelce, nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško pa štiri v zgolj devetih minutah. Kljub temu se je Gorenje dvakrat približalo na le dva zadetka zaostanka (18:20, 19:22), toda Nemci so kmalu spet zagospodarili na igrišču.

Čeprav sta bila velenjska vratarja Ivan Gajić in Matevž Skok (skupaj 13 obramb) precej uspešnejša kot čuvaja mreže gostiteljev (Slawomir Szmal in Henning Fritz sta jih zbrala samo pet), je prednost Rheina Neckarja znova začela naraščati. Po delnem izidu 4:0 je prednost gostiteljev (sicer klub domuje v Mannheimu) poskočila na 25:19, zato je trener Obrvan vzel minuto odmora. Toda ta ni pretirano pomagala: prednost moštva švedskega trenerja Ole Lindgrena je v 45. minuti znašala sedem zadetkov (28:21), potem ko je Rhein Neckar z igralcem manj (izključen je bil Oliver Roggisch) dosegel dva zadetka, pa je ta narasla na rekordnih devet – 31:22.

Za prvo občutno zmanjšanje visokega zaostanka je velenjski klub poskrbel s tremi zaporednimi zadetki med 52. in 54. minuto, vendar je nato dvakrat zadel krilni igralec Patrik Grötzki. V zadnjih petih minutah tekme v dvorani Europahalle v Karlsruheju domači rokometaši niso več zadeli mreže slovenskih prvakov, na nasprotni strani pa so Velenjčani naredili delni izid 5:0 in zaostanek s 25:33 ublažili na sprejemljivih 30:33. Toda priložnost za popravni izpit bo imelo Gorenje že v naslednjem krogu, ko bo v Rdeči dvorani gostilo prav Rheina Neckarja. Tekma šestega kroga v skupini B bo v nedeljo, 22. novembra, v Velenju.

Foto: RK Gorenje Velenje/Zoran Flis
Perić preprečil remi proti VeszpremuChambery je bil doma premočanGorenje osvojilo prvi točki proti BosniLiga prvakov - sezona 2009/10