20. 11. 2009

Velenjski rokometaši imajo v nedeljo priložnost za popravni izpit proti Rheinu Neckarju

Rokometaši Gorenja Velenja se bodo v šestem krogu skupine B v evropski ligi prvakov pomerili z nemškim klubom Rhein Neckar Loeöwen. Tekma bo v nedeljo, 22. novembra, ob 15.30 v Rdeči dvorani, slovenski prvaki pa imajo priložnost za popravni izpit proti Nemcem, ki so jih prejšnjo sredo v Karlsruheju premagali s 33:30.

Potem ko so v nedeljo prepričljivo izgubili ligaški derbi s Cimosom v Kopru (26:34), so velenjski rokometaši v sredini generalki na domačem igrišču visoko premagali Klimo Petek iz Maribora (36:28). Še uspešnejši je bil v domačem ligaškem tekmovanju Rhein Neckar, ki je v torek gostoval pri Lemgu, enem najboljših nemških klubov, in zmagal z neverjetnim izidom 38:22, pri čemer si je že v prvem polčasu priigral deset zadetkov prednosti (17:7).

Potem ko se je po desetih dneh bolezni, med katero je moral jemati antibiotike, vrnil levoroki Jure Natek, ima zdaj težave s poškodbo krožni napadalec Matjaž Mlakar. Na tekmi v Kopru je začutil bolečine v ahilovi tetivi, vendar v velenjskem taboru upajo, da bo do nedeljske tekme povsem nared.

Rhein Neckar na dosedanjih petih tekmah v skupini B še ni okusil poraza. Poleg treh zmag (Veszprem, Bosna Sarajevo, Gorenje Velenje) je klub, katerega uradni proračun je sedem milijonov evrov, iztržil še dva remija – oba na domačem igrišču proti Kielcam (29:29) in Chamberyju (31:31). Slovenski prvaki so na domači tekmi proti Veszpremu kljub minimalnemu porazu (27:28) dokazali, da se lahko enakovredno kosajo tudi z najboljšimi evropskimi klubi. Vprašanje je le, kakšne posledice so denarne težave v klubu pustile na igralcih pred zadnjo tekmo v ligi prvakov pred več kot dvomesečno prekinitvijo tekmovanja zaradi januarskega evropskega prvenstva v Avstriji.

Za Velenjčane bo odločilen spomladanski del tekmovanja, ko se bodo v februarju in marcu leta 2010 v domači dvorani pomerili s Kielcami in Chamberyjem, v gosteh pa z Veszpremom in Bosno. Po besedah trenerja Ivice Obrvana bi bilo za napredovanje med šestnajst najboljših klubov v Evropi dovolj osem točk (Gorenja ima trenutno le dve, ki ju je dobilo z domačo zmago proti Bosni), poleg "obveznih" zmag v Rdeči dvorani proti Poljakom in Francozom pa bo za slovenske prvake verjetno odločilno gostovanje pri Bosni.

Nedeljsko tekmo v Rdeči dvorani bosta sodila Šveda Patrick Hakansson in Maths Nilsson, delegat pa bo Hrvat Vladimir Vujnović.

V skupini B, v kateri nastopa tudi Gorenje, je bila danes že odigrana prva tekma šestega kroga. Kielce so gostovale pri Chamberyju in v Franciji zmagale z 31:24 (15:14).


Ivica Obrvan, trener Gorenja Velenja:
"Po treh zaporednih porazih v ligi prvakov in neuspehu v Kopru nam je bila zmaga proti Mariborčanom potrebna za prekinitev črnega niza in dvig samozavesti igralcev. Proti Klimi Petek, ki igra najhitrejši rokomet v Sloveniji, smo prikazali bistveno boljšo igro kot proti Cimosu. Kar se tiče tekme z Rheinom Neckarjem, je jasno, da je najbogatejši rokometni klub na svetu proti nam v vlogi favorita. Igralci nemškega kluba so se od naše medsebojne tekme v Karlsruheju še dvignili v formi. Toda če bodo fantje ponovili igro in pristop s tekme proti Veszpremu v Velenju, morebiti lahko presenetimo nemško moštvo. Čeprav se seveda zavedamo, da bi bila zmaga ali pa vsaj že točka za nas velik uspeh. Morebiten poraz proti Nemcem ne bi bil tragedija, točka ali celo dve pa velika pridobitev v boju za končno četrto mesto v skupini, ki še zagotavlja napredovanje v drugi del lige prvakov. Upam, da bo lahko zaigral tudi Matjaž Mlakar, kajti v nasprotnem primeru bomo zelo oslabljeni, predvsem v obrambi. Jure Natek je telesno pripravljen, manjka pa mu kontinuiteta tekem, da bi se lahko vrnil v pravo formo."

Sebastjan Sovič, igralec Gorenja Velenja: "Seveda bomo tudi proti favoriziranemu nasprotniku šli na zmago – tako kot vedno, sicer sploh ne bi bilo smiselno igrati. Na prvi tekmi v Nemčiji smo v prvem polčasu odlično igrali, v drugem pa smo imeli slabih deset minut, v katerih nas je Rhein Neckar »skontriral« in si priigral visoko prednost devetih zadetkov. Proti koncu smo sicer igrali iz minute v minuto boljše, vendar smo vseeno ostali praznih rok in zasluženo izgubili. Čeprav je Rhein Neckar na papirju favorit, sem prepričan, da naše možnosti za uspeh niso nične in da bomo za nemški klub zelo trd oreh. V vsakem primeru moram dvigniti raven igre v obrambi, poleg tega pa se po napakah v napadu tudi hitreje vračati."
Liga prvakov - sezona 2009/10Velenjčani izgubili na gostovanju pri Rheinu NeckarjuPo dramatični končnici se je v Rdeči dvorani veselil VeszpremSlovenski prvaki praznih rok iz ChamberyjaGorenju premierna zmaga proti Bosni