11. 2. 2010

Marta Bon: Če smo na Madžarskem diplomirali, se bo šele videlo

Slovenske predstavnice v elitni ligi prvakinj so prvo tekmo glavnega dela tekmovanja na Madžarskem izgubile, čeprav so dolgo časa visoko vodile. Že v soboto pa Krim Mercator čaka nova težka naloga, ko se bo v dvorani na Kodeljevem pomeril z nemškim Leipzigom. Pred tem obračunom smo se pogovarjali s trenerko Marto Bon.

Čeprav ste tekmo v Györu izgubili, ste bili kar zadovoljni s predstavo svoje ekipe.

Moram se dotakniti tekme na Madžarskem, ki je bila za nas zelo dobra šola. V obrambi smo večji del odigrale na izjemno visokem nivoju, tudi v napadu je bila naša igra delno dobra. Tekmo smo analizirali in nadalje bomo poskušali odpraviti napake, ki so se nam dogajale.

V čem je bila težava na Madžarskem, da ste izgubili prednost šestih golov in nato ostali brez točk?

Dvomim, da je odločala telesna priprava. Morda je bilo nekaj na tem, da sem drugače menjala igralke v igri kot sicer, morda smo se vsi skupaj ustrašili takšnega vodstva, morda pa sta se naše moči ustrašila tudi sodnika. Morda je nekaj prispevala tudi napačna odločitev za barvo dresov, ki so bili zelo podobni Györijevim. Morda pa smo se proti koncu preveč izčrpale in so se nam zato zatresle roke.

Pred vami pa je že nov obračun – v soboto ob 16.30 bo v Ljubljani gostoval nemški Leipzig.

Leipzig je osvežitev v ženskem vrhunskem rokometu. Ogledala sem si zadnjo tekmo med njim in Larvikom, na kateri je nemška ekipa pokazala spoštovanja vredno igro. Leipzig igra zelo hitro, žoga neprestano kroži in je v zraku, skoraj ne pozna vodenja žoge. Njihove zunanje igralke so gibljive in hitre, imajo izvrstna krila in vratarke. Poleg tega jih krasi nemška nepopustljivost. Pred nami je vsekakor težak nasprotnik.

Ob žrebu ste poudarjali predvsem kvaliteto Larvika in Györija, Leipzig pa nekoliko pozabljali. Ali ste spremenili mnenje?

Ja, res je, saj Leipzig nima takšne tradicije kot omenjena kluba ali pa mi. Na primer: Krim Mercator ima srečo ali pa smolo. Minulo sezono, ko smo bili oslabljeni, so nas kljub vsemu vsi jemali kot favorita, ker s sabo pač nosimo bogato tradicijo. Leipzig pa je nova zgodba na rokometnem zemljevidu, kar mu daje sproščenost. Karkoli naredi, bo dobro. Iz delovanja kluba in igre pa se vidi, da se s tem niso zadovoljili. Ob tem imajo tudi igralsko kakovost. V skupini bomo morali biti zelo previdni, sicer se lahko zgodi marsikaj.

Je vaša ekipa sposobna ponoviti prvi polčas s tekme proti Györiju že v soboto in ga združiti v 60 minut?

To je naš načrt. Vprašanje pa je, ali je Krim Mercator to, kar smo pokazali v prvem delu, ali pa da sestavimo dva takšna polčasa, kot je bil en na Madžarskem. Predvsem sem zadovoljna, ker smo na Madžarskem vsi dobili pomembno izkušnjo, tekma nas je šolala. Če smo diplomirali, pa bomo videli šele v nadaljnjih tekmah. Nekaterim igralkam se je moralo zgoditi, kar se je. Brez tega ne gre, le tako nabiraš prepotrebne in dragocene izkušnje.

Imate tudi nekaj težav s poškodbami.

Nekaj težav s križem ima Ljudmila Bodnjeva, z gležnjem Jelena Grubišić, s palcem Sergeja Stefanišin, tudi Andrea Lekić še ni popolnoma zdrava. Tudi nekatere ostale imajo manjše težave, a to so naše spremljevalke, ki so tudi sestavni del vrhunskega športa. S tem živimo in poskušamo krepiti stvari, v katerih smo boljši.

Zmage proti Nemkam je skoraj nujna, če želite ostati v boju za polfinale.

Zavedamo se, da moramo zmagati, če želimo slediti svojim ciljem. Istočasno pa vemo, da je Leipzig trd nasprotnik, ki igra zelo učinkovito. Poudarjam pa, da ima tudi Krim Mercator veliko kvalitet, veliko različnih možnosti, kako igrati. Verjamem v našo ekipo in to, da bomo prikazali dobro predstavo.

Maja Mastnak