11. 2. 2010

V ligi prvakov rokometaši Gorenja v soboto gostujejo pri Bosni v Sarajevu

Po skoraj dvomesečnem premoru zaradi EP v Avstriji bodo rokometaši Gorenja Velenja nadaljevali s tekmovanjem v evropski ligi prvakov. V sedmem krogu skupine B bodo gostovali pri Bosni v Sarajevu, tekma pa bo v soboto, 13. februarja 2010, ob 17.30 v olimpijski dvorani Zetra.

 

Na dosedanjih šestih tekmah med evropsko elito so se igralci velenjskega kluba veselili samo enkrat, edino zmago pa so v prvem delu sezone dosegli prav proti Bosni v Rdeči dvorani. Lanskega oktobra je Gorenje (še pod vodstvom trenerja Ivice Obrvana) zmagalo s 30:29 (15:17), potem ko je zmagoviti zadetek proti nekdanjim soigralcem dobrih dvajset sekund pred koncem dosegel Adnan Harmandić. Takrat je bil Harmandić s sedmimi zadetki tudi najučinkovitejši igralec Velenjčanov, na sobotni povratni tekmi pa je le malo možnosti, da bi zaigral. Ima namreč zelo velike težave s stopalom, kljub temu pa bo med potniki za Sarajevo.

 

Trener Branko Tamše ne bo mogel računati na poškodovanega Nika Medveda, ki se je poškodoval na prijateljski tekmi. Čez dober teden ga čaka operacija kolena in zanj je letošnja sezona že predčasno končana. Kljub odhodu nekaterih igralcev iz kluba (Matjaž Mlakar, Sebastjan Sovič, Boštjan Kavaš, Sergo Datukašvili...) bo Gorenje v nadaljevanju tekmovanja v evropski ligi prvakov močnejše za Klemna Cehteta in Dina Bajrama, ki v prvem delu zaradi napake klubske administracije nista imela pravice nastopa v Evropi.

 

Tekmo Bosna – Gorenje (sobota, 13. februarja, ob 17.30) bosta sodila Hrvata Matija Gubica in Boris Milošević, delegat EHF pa bo Makedonec Dragan Načevski. Vrstni red v skupini B po šestih krogih: Veszprem in Rhein Neckar po 10 točk, Kielce 9, Chambery 3, Gorenje in Bosna po 2.

 

 

Branko Tamše, trener Gorenja: "V našem klubu se je v zadnjem času zgodilo precej novosti, vključno z odhodi nekaterih nosilcev igre. Toda igralci, ki so ostali, so pravi borci in povsem verjamem vanje. Na žalost že od začetka priprav za nadaljevanje sezone nismo v popolni zasedbi,  kajti zdaj ne morem računati na poškodovanega Nika Medveda, ki bi bil po odhodu dosedanjega kapetana Sebastjana Soviča prava osvežitev in okrepitev za moštvo. Kar se tiče tekme z Bosno, je seveda športno in logično, da razmišljamo o zmagi. In tako bomo tudi igrali. Upam, da bomo lahko Bosni vsilili naš koncept in ritem igre. Z našo borbenostjo lahko pridemo do lahkih zadetkov, zaradi katerih bi bila potem Bosna prisiljena spremeniti svojo taktiko in način razmišljanja. Če si bomo že na začetku tekme priigrali prednost, bo vse skupaj za Bosno še toliko težje. Pritisk in breme favorita sta na ramenih sarajevskega kluba, kar pomeni, da bomo lahko zaigrali precej bolj sproščeno, kar bi utegnil biti naš velik adut."

 

Ivan Čupić, igralec Gorenja: "Tudi po koncu evropskega prvenstva v Avstriji sem ostal v dobri formi, po prvenstvenih zmagah proti Slovanu in Ribnici pa so tako moje kot misli soigralcev usmerjene zgolj na Bosno. Upam si trditi, da smo kakovostnejše moštvo kot Sarajevčani, prav tako pa trenutno tudi v boljši formi. Čeprav nas je Bosna na prvi tekmi v Velenju zelo namučila, sem prepričan, da bomo na povratni pokazali svoj pravi obraz. Če se bo trener Bosne odločil, da bo v igri "odrezal" mene, bo to pomenilo, da bodo imeli moji soigralci več prostora za akcije in zadetke. Sicer pa se s tem ne obremenjujem, kajti rokomet je kolektivni šport, naš cilj pa je povsem jasen – zmaga."

 

Jure Natek, igralec Gorenja: "Na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah proti Slovanu in Ribnica smo dobro odigrali in suvereno zmagali, kar je dobra popotnica pred naslednjimi obračuni. Toda dejstvo je, da prave in težke tekme v domači ligi in evropskem tekmovanju šele prihajajo. Seveda bo dvoboj z Bosno povsem nova in drugačna zgodba. Kljub odhodom nekaterih igralcev iz kluba smo še vedno dovolj kakovostno moštvo, zato odhajamo v Sarajevo optimistično razpoloženi. Prepričan sem, da smo po kakovosti igralskega kadra boljši od Bosne, vendar bo potrebno to potrditi tudi na igrišču. Upam, da nam bo v dvorani Zetra tudi uspelo dokazati."

 

Miha Žvižej, igralec Gorenja: "Ker sem tik pred koncem tekme proti Slovanu naredil neumnost in dobil rdeči karton, na žalost nisem mogel pomagati soigralcem na sredini prvenstveni tekmi proti Ribnici. Kljub temu je Gorenje zlahka zmagalo, kar je dober obet pred gostovanjem v Sarajevu. Že na prvi tekmi pred našimi navijači v Rdeči dvorani nas je Bosna kar precej namučila, zavedamo pa se, da nas zelo težka tekma čaka tudi v soboto. Pred obračunom z Bosno smo v velenjskem taboru optimistično razpoloženi, saj smo zrelejši, močnejši in kakovostnejši kot sarajevski klub."

 

Irfan Smajlagić, trener Bosne: "Čeprav so mnogi igralci zapustili velenjski klub, nov pa je tudi glavni trener, mislim, da to ne bo prineslo spremembe koncepta njihove igre. Kar se tiče posebnosti našega tokratnega nasprotnika, bi dejal, je bolje, da ima odlično krilo kot pa zunanjo linijo. To pomeni, da je bolje, da Čupić doseže devetnajst zadetkov, kakor pa, da igra sloni na zunanji liniji. Krilo pač igra toliko, kolikor mu nasprotnik dovoli in kolikor mu lastna obramba omogoča lahke (pol)protinapade. Kar se tega tiče, bomo pripravili taktiko, da ustavimo Čupića, igralci, ki bodo igrali na njegovi strani, pa bodo dobili posebne naloge. Za nas bi bil veliko nevarnejši zunanji igralec, ki bi dosegal devetnajst zadetkov. Sicer pa se mi zdi, da je še pomembneje to, da nas pride spodbujati veliko gledalcev in da se ustvari kult prihajanja na tekme rokometašev Bosne."

Liga prvakov - sezona 2009/10