13. 2. 2010

Rokometašice Krima Mercatorja proti Leipzigu dosegle prvo zmago v drugem delu lige prvakinj

Po porazu na Madžarskem (23:25) so rokometašice Krima Mercatorja dosegle prvo zmago v drugem delu evropske lige prvakinj. V dvorani na Kodeljevem so po velikem preobratu v drugem polčasu premagale nemški Leipzig z 32:26 (12:15).

Krim Mercator – Leipzig 32:26 (12:15)

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 2000, sodnika: Horaček in Novonty (oba Češka).

Krim Mercator: Grubišič (6 obramb), Stefanišin (13 obramb), Zacsik 7, Gros 1, Vergeljuk 3, Mavsar, Vidic 1, Bodnjeva 3, Koren, Janković 1, Cvijić 1, Zrnec 3 (1), Lekić 12 (6), Da Sousa.

Leipzig: Schülke (16 obramb), Plöger (2 obrambi), Ommundsen 3 (1), Holmgren 3, Ulbricht 3, Augsburg, Daniels, Eriksson 2, Schulze 1, Kudlacz 6, Rösler 2, Wiren 2, Müller 4 (1).

Sedemmetrovke: Krim Mercator 8 (7), Leipzig 2 (2).

Izključitve: Krim Mercator 6 minut, Leipzig 8 minut.

Kljub lažji poškodbi gležnja je tekmo v domačih vratih začela hrvaška reprezentantka Jelena Grubišić, uvodne minute pa so pripadle Leipzigu, ki je povedel z 1:0 in 2:1. Toda nato so rokometašice Krima Mercatorja naredile delni izid 4:0 (tri zadetke je prispevala Andrea Lekić, enega pa Szandra Zacsik) in v sedmi minuti je bilo že 5:2. Kljub temu se je nemška ekipa med izključitvijo Zacsikove uspela dvakrat približati samo na zadetek zaostanka (5:6, 6:7), nato pa so prvič sledile Krimove črne minute. Pri vodstvu domače ekipe z 8:6 so gostujoče rokometašice dosegle tri zadetke zapored, povedle z 9:8 in trenerka Marta Bon je bila v 19. minuti prisiljena vzeti minuto odmora.

A tudi ta ni pretirano pomagala, kajti po izenačenju na 10:10 so slovenske prvakinje znova poskrbele za črni niz. V obojestransko raztrgani in neučinkoviti igri so Nemke naredile za odtenek manj napak, v vratih sta Katja Schülke in Julia Plöger v prvem polčasu tekme na Kodeljevem skupaj zbrali enajst obramb (na nasprotni strani Grubišićeva šest) in Leipzig si je priigral prvo občutnejšo prednost. Najprej je zadel celo z igralko manj na igrišču (11:10), Zacsikova je zgrešila tudi sedemmetrovko in dve minuti pred koncem je Poljakinja Karolina Kudlaczowa poskrbela za vodstvo gostujoče ekipe s 15:11.

Na začetku drugega polčasa je Grubišićevo zamenjala Sergeja Stefanišin in to je bil zadetek v polno. V slabih sedmih minutah je namreč Stefanišinova zbrala kar pet obramb, njene soigralke v polju pa so se vedno bolj približevale Leipzigu. V 38. minuti je sledilo prvo izenačenje v drugem polčasu (17:17), tri minute kasneje pa je Krim Mercator – po skupnem delnem izidu 4:0 – vodil z 19:17. Gostujoči trener Heine Jensen je skušal Krimov nalet ustaviti z minuto odmora, vendar brez uspeha. Na krilih fantastičnih obramb Stefanišinove (v tridesetih minutah jih je zbrala kar 13) so domače rokometašice počasi, vendar zanesljivo lomile odpor Nemk, ki pa so se dokaj enakovredno upirale samo do sredine drugega dela igre in zaostanka z 20:22.

Nato so gostje dokončno padle v Krimov mlin in devet minut pred koncem je bilo že 27:21 za ekipo trenerke Bonove. Tudi dve minuti pozneje so imela dekleta z Galjevice še vedno enako prednost (28:22), zatem pa so igralke Leipziga izkoristile manjši padec zbranosti pri gostiteljicah in s tremi zaporednimi zadetki prepolovile zaostanek (25:28 v 55. minuti). Toda v zadnjih minutah sta strelsko odgovornost nase prevzeli najučinkovitejši domači igralki Andrea Lekić (12 zadetkov) in Szandra Zacsik (7), ki sta s po dvema goloma dokončno potrdili Krimovo zmago. Naslednja tekma v ligi prvakinj čaka rokometašice Krima Mercatorja v petek, 19. februarja, ob 16.30, ko bo v Ljubljani gostoval norveški Larvik.

Liga prvakinj - sezona 2009/10