13. 2. 2010

Gorenje v ligi prvakov na gostovanju pri Bosni v Sarajevu osvojilo pomembno točko

V sedmem krogu v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja gostovali pri Bosni v Sarajevu. Tekma v olimpijski dvorani Zetra se je končala brez zmagovalca (31:31), Velenjčane pa že v sredo čaka dvoboj s poljskimi Kielcami.

Bosna Sarajevo – Gorenje Velenje 31:31 (17:15)

Sarajevo – Olimpijska dvorana Zetra, gledalcev: 2000, sodnika: Gubica in Milošević (oba Hrvaška).

Bosna Sarajevo: Grahovac (19 obramb), Udović, Doborac 9, Medjić 6, Čačić, Pucelj 1, Ovčina, Bozoljac, Veselinov, Banić 2, Kapisoda 4 (3), Efendić, Nekić, Vražalić 2, Arnaudovski 6, Melić.

Gorenje Velenje: Gajić (14 obramb), Skok, Bezjak 3, Cehte 3, Natek 4, Rutar, Rnić 1, Žvižej 3, Štefanič 3, Golčar 2, Harmandić 2 (2), Čupić 7 (1),  Bajram 1, Nosan, Šimič 3, Ferkulj.

Sedemmetrovke: Bosna Sarajevo 3 (3), Gorenje Velenje 4 (3).

Izključitve: Bosna Sarajevo 12 minut, Gorenje Velenje 8 minut.

Čeprav je bilo obilo improvizacije okoli organizacije še celo na dan tekme, se je dvoboj v olimpijski dvorani Zetra pričel brez problemov. Domače rokometaše je pričakala okrog 2000-glava množica, toda organiziranih navijačev ni bilo. Zato so na svoj račun prišli Šaleški graščaki, ki so z bobni in rekviziti naredili sijajno navijaško kuliso. Branko Tamše, trener Gorenja, je na srečo lahko računal tudi na Adnana Harmandića, poškodovanega reprezentanta Bosne in Hercegovine, ki je po zadnjem treningu dejal, da bo stisnil zobe na svojem domačem igrišču.

Obe moštvi sta v obrambi začeli s 5-1, Miha Žvižej pa je bil tesneje na Baniću. Momir Rnič je prvi zadel za Gorenje, medtem ko so tudi po zaslugi vratarja Ivana Gajića prve tri napade odbili. Potem smo precej časa gledali sila izenačeno igro, saj sta bila kluba do 20. minute, ko so gostitelji prvič povedli za dva (12:10), vseskozi poravnani. Pri Bosni se je že v prvem polčasu razigral odlični Doborac, ki je imel ob stoodstotnem izkupičku strel 6-6 - in to že do 20. minute. V golu sarajevskega kluba je Velenjčane v obup spravljal Nebojša Grahovac, ki je že do 25. minute zbral kar 12 obramb, njegov odstotek uspešnih obramb pa je znašal kar 48.

Po vodstvu s 17:15 ob koncu prvega polčasa je Bosna na začetku drugega prednost podvojila (21:17). Sledila je dobra poteza Ivana Čupića, ki je iztržil sedemmetrovko in izsilil še izključitev Kapisode. Gorenje se je po petminutnem strelskem postu spet približalo le na zadetek zaostanka (20:21), toda Čupić je zgrešil protinapad za izenačenje, ob tem pa je Grahovac zbral že 16. obrambo. Čupića je zamenjal Rok Golčar, odgovornost pa je prevzel Aljoša Štefanič in trikrat zapored lepo zadel. Toda domači rokometaši so na krilih Doborca spet pobegnili za tri zadetke (27:24, 28:25). Toda nato je sledil zadetek Golčarja in ukradena žoga Marka Bezjaka ter uspešen protinapad za nov priključek 28:27 v 54. minuti.

V 56. minuti se je Čupić vrnil v igro in najprej zadel za izenačenje, potem pa še za velenjsko vodstvo z 29:28. Gorenje je prek Žvižeja povedlo tudi s 30:29 v 57. minuti, v predzadnji pa je Čupić imel protinapad za dva zadetka prednosti, vendar je slabo podal. Doborac je iz izgubljene situacije zadel za izenačenje na 30:30, potem pa je v naslednji akciji Čupić s sedemmetrovko dosegel 31. gol za Gorenje. Za zadnje izenačenje je po odbiti žogi poskrbel Banić in Velenjčanom je ostalo 25 sekund za zadnji napad na tekmi, ki so ga igrali do konca. Jure Natek je imel zadnji strel po devetmetrovki, dobro je streljal, toda Grahovac je s svojo 19. obrambo Bosni rešil točko.

Branko Tamše, trener Gorenja: "Pričakoval sem takšno tekmo, ker smo vedeli, da mora Bosna na domačem igrišču nujno zmagati in da bo naredila prav vse za to. Tekma v Sarajevu je potekala po enakem scenariju kot prva medsebojna v Rdeči dvorani v Velenju. Vsi so že videli Bosno kot zmagovalko, toda moja ekipa je tudi tokrat pokazala velik karakter. Izvlekli smo se iz izgubljene situacije. Pred tekmo bi podpisal za točko, toda na koncu mi je kar malo žal, saj smo imeli v igri celo zmago."

Danijel Ridjić, pomočnik trenerja Bosne: "Zelo smo razočarani nad izgubljeno točko, vendar je to posledica tega, da igramo dobro 50 minut, potem pa nam zmanjka moči. V našem moštvu igra le osem, devet igralcev, trener Gorenja pa lahko rotira vseh 14 rokometašev. Dodal bi še to, da če ne bi imeli vseh teh izključitev, bi tekmo lažje pripeljali do konca in verjetno tudi zmagali."

Liga prvakov - sezona 2009/10