13. 2. 2010

Celjani odhajajo na povratno tekmo na Slovaško samo s tremi zadetki prednosti

Na prvi tekmi osmine finala evropskega pokala EHF so se rokometaši Celja Pivovarne Laško pomerili s Tatranom iz Prešova. Celjani so v dvorani Zlatorog zmagali s 35:32 (18:15), povratna tekma pa bo v soboto, 20. februarja 2010, na Slovaškem.

Celje Pivovarna Laško - Tatran Prešov 35:32 (18:15)

Celje – Dvorana Zlatorog, gledalcev: 1100, sodnika: Pedersen in Mortensen (oba Danska).

Celje Pivovarna Laško: Štochl (19 obramb), Rezar (1 obramba), Lapajne, Savič 1, Vugrinec 6, Pajovič 3, Razgor 1 (1), Toskić 7, Kojić 1, Kozlina, Koljanin, Kokšarov 9 (3), Zorman 7, Dačević.

Tatran Prešov: Krupa (10 obramb), Popčak (2 obrambi), Mazur 6, Marušak, Mažar 1, Hunady 6 (1), Urban, Geci, Radčenko 5, Tumidalsky, Mikeci 3, Antl 8 (1), Dudaš 3.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 5 (4), Tatran Prešov 3 (2).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 14 minut, Tatran Prešov 14 minut.

Rdeča kartona: Geci (49. minuta), Mazar (60. minuta).

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v četrtem krogu evropskega pokala EHF odigrali prvo evropsko tekmo pod vodstvom novega trenerja Zvonimirja Serdarušiča. Nasprotnik Celjanov je bil slovaški klub Tatran Prešov, zadnja leta udeleženec lige prvakov, ki slovi po izjemno hitri igri. Pivovarji so nastopili v skoraj popolni zasedbi, manjkal je samo poškodovani Miha Gorenšek, medtem ko so ostali stisnili zobe in nastopili. Pri Slovakih ni bilo njihove nove okrepitve, Srba Menkovića, ki še ni imel urejenih vseh potrebnih dokumentov.

Tekmo so prvi s sredine začeli gostje, ki pa so v uvodnih minutah igrali nekoliko počasneje, kot je bilo pričakovati. Do četrte minute so bili v rahli prednosti Slovaki, nato pa so Celjani v šesti minuti prvič povedli in nato po dobrih obrambah Štochla ter raznovrstni igri v napadu hitro prešli v vodstvo za tri zadetke. Po izključitvi Kojića v osmi minuti (že v drugi je bil na klopi Vugrinec) so gostje uspeli zadeti po sedemminutnem strelskem postu. Zadel je Antl, ki je bil po vrnitvi Kojića uspešen še dvakrat, zato je trener Serdarušić v vrata poslal Rezarja, ki je takoj ubranil en strel, nato pa ni bil več tako uspešen, saj ga je z drugega krila dvakrat ugnal Mikeci.

Kljub temu so Celjani znova povišali vodstvo, saj so Slovaki po prekršku ostali z igralcem manj, ko sta zadela Kojić in Kokšarov dvakrat za "plus 4". Gostje so zahtevali minuto odmora, po kateri so se znova približali na dva zadetka, Serdarušić pa je v vrata takoj vrnil Štochla (20. minuta), ki je do zaključka polčasa ubranil tri strele (skupaj 9 v prvem delu) in pivovarji so znova povišali prednost, tokrat na najvišjih pet zadetkov prednosti. A igralci Tatrana iz Prešova se niso predajali in so še naprej držali korak z domačini.

Drugi polčas se je sprva začel po željah pivovarjev. Vugrinec je povišal na pet zadetkov razlike, a gostje so začeli igrati veliko agresivneje v obrambi in hitreje prenašali žogo v napad. Tako so postopoma nižali prednost domačih, ki je v 42. minuti znašala samo še zadetek. Poleg tega se je v vratih gostov razigral še Krupa in vse bliže je bilo izenačenje. To se je zgodilo v 46. minuti, takoj zatem pa je Štochl ubranil nasprotni napad za prednost gostov. To mu ni uspelo dve minuti kasneje, ko so gostje po uvodnih 1:0 in 2:1 znova povedli s 26:25.

Gostitelji še naprej niso uspeli najti protiorožja za Slovake, ki pa so nato naredili dva prekrška za izključitev v kratkem razmaku, kar so pivovarji izkoristili in z delnim izidom 6:0 znova prešli v vodstvo. Nato so na krilih navijačev, ki so se sicer zbrali v bolj skromnem številu, le uspeli znova pobegniti na kar pet zadetkov prednosti (31:26, 32:27). Toda sledili sta najprej izključitvi Kokšarova in takoj po njegovi vrnitvi še Toskića, to pa so hitri gostje uspeli izkoristiti ter zmanjšati razliko na tri. Zadetek Vugrinca ob izteku časa je padel le za kakšno desetinko sekunde prepozno, da bi prednost na koncu znašala štiri zadetke.

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Na koncu sem zadovoljen, da smo zmagali, nikakor pa nisem zadovoljen z našo igro. V prvem delu je bilo določeno obdobje, s katerim sem zelo zadovoljen, takrat smo v obrambi in napadu odigrali dobro. Vendar so nato moji fantje ob dobrem rezultatu želeli prehitro povišati razliko in rešiti tekmo v našo korist, a ta vedno traja šestdeset minut. Tako se ne da in ne sme odigrati. Igra je zelo nihala in v drugem delu smo imeli en izjemno slab del, v katerem smo Tatranu dovolili, da pride celo do vodstva. Slabo smo igrali tako v obrambi kot v napadu, vendar smo na srečo potem, ko smo zamenjali obrambnega igralca na Radčenku, to izkoristili in ob njihovih napakah na koncu zmagali. Tudi če bi danes zmagali za pet ali šest zadetkov, ne bi mogli mirno pričakovati povratne tekme, morda bi bilo le malo lažje. Vendar Tatran igra izjemno hitro, doma še hitreje, kot je to pokazal v Celju. Videli bomo, ali se lahko tej hitrosti ustrezno zoperstavimo."

Foto: Slavko Kolar