13. 3. 2010

Rokometašice Krima Mercatorja remizirale z Györijem ter se poslovile od sanj o polfinalu

V petem krogu glavnega dela evropske lige prvakinj je bil Krim Mercator proti madžarskemu Györiju na dobri poti do zmage, a je na koncu ostal le pri točki (24:24) ter se poslovil od sanj o polfinalu. Zadnjo tekmo igra prihodnjo soboto v Larviku.


Krim Mercator - Györi 24:24 (10:11)

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 2500, sodnika: Zotin in Volodkov (oba Rusija).

Krim Mercator: Stefanišin (1 obramba), Grubišić (16 obramb), Zacsik 6, Gros 6 (4), Vergeljuk 2, Mavsar, Vidic 1, Bodnjeva 4, Koren 1, Janković 2, Cvijić 1, Zrnec 1, Lekić, De Sousa.

Györi: Palinger (17 obramb), Oguntoye, Tomori 1, Plantea, Verten 4, Mravikovka 1, Szolosi, Kovacsics 1, Bradeanu 7 (6), Amorim 5, Orban, Mayer, Hornyak 1, Spiridon 4.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 6 (4), Györi 6 (5).

Izključitve: Krim Mercator 2 minuti, Györi  8 minut.


Ekipa Krima Mercatorja je proti madžarskemu Györiju, s katerim je po neumnosti izgubila na gostovanju (23:25), na domačem terenu nastopila močno oslabljena. Navkljub poškodbi organizatorke igre Andree Lekić pa je slednja sedela na klopi in bila v postavi Krima - vsaj za moralno podporo.

Izvrstna obramba Krima Mercatorja je popolnoma onemogočila napad nasprotne ekipe z Madžarske. Vse, kar pa so igralke Györija streljale proti golu, je do osme minute s štirimi obrambami ustavila Jelena Grubišić. Toda Krim njenega izredno dobrega branjena ni znal izkoristiti v napadu, v katerem je bilo preveč tehničnih napak in slabih strelov. Tudi Katalin Palinger se je ob tem izkazala v vratih Madžark.

Krim je v 11. minuti vodil s 3:1, a nato vse do 20. minute ni premagal Palingerjeve, predvsem pa delal preveč napak v napadu. Györi je napake izkoristil ter s protinapadi prišel do vodstva s 5:3. Bonova je v igro poslala Cvijićevo, Zacsikovo, Grosovo... Predvsem Szandra Zacsik do 27. minute ni imela sreče, saj je kar trikrat zadela vratnico, nato pa z izrednim strelom le premagala "rojakinjo" Palingerjevo. Prav leva zunanja Krima pa je v zadnjih treh minutah omogočila, da je Krim na odmor odšle le z zadetkom zaostanka (10:11).

Krim je v nadaljevanju takoj izenačil na 11:11 prek Ane Gros s sedmih metrov, nato pa si v odlični obrambi priboril še eno žogo. Ob še enem grobem prekršku Mravikove je znova s sedmih metrov streljala Grosova in zadela za vodstvo z 12:11. Znova pa so zatajila Krimova krila – Zrnečeva in Vidičeva v prvem delu, nato pa Korenova in Mavsarjeva. Krim pa je odtlej "rovaril" na krilih mladih zunanjih igralk – Grosove in Zacsikove, ki sta brezkompromisno tresli mrežo. Tudi Ljudmila Bodnjeva je na šestmetrski črti pokazala, da še vedno obvlada svoj posel. Nabito polna dvorana Kodeljevo je ponorela ob ukradeni žogi Zacsikove ter hitrem protinapadu Alje Janković, ki je tako v obrambi kot napadu opravila veliko delo. Na semaforju je v 45. minuti pisalo 18:17.

Krim je imel kopico priložnosti za povišanje na +2, a žoga ni hotela za hrbet Palingerjeve. V 52. minuti pa končno: goooool Szandre Zacsik za 21:19. Nato pa hladen tuš s hitrima zadetkoma Spiridonove in Vertnove za izenačenje. Znova se je bil vratarski dvoboj Grubišić – Palinger, ki nista dovolili, da bi se katera ekipa odlepila.

Plod izvrstne obrambe je bil še en protinapad Jankovićeve za 23:22 v 56. minuti, pa odlična obramba Grubišićeve za nov protinapad, v katerem se je za vse napake oddolžila Maja Zrnec za 24:22, za piko na pa je Sergeja Stefanišin, ki pred tem ni stopila v polje, branila strel s sedmih metrov Bradeanujevi. A gola Amormimove in Bradeanujeve v zadnji minuti sta prinesla remi. Ana Gros je še imela priložnost s sedmih metrov, da Krim popelje do zmage, a je njen strel ustavila Palingerjeva.

Izjave po tekmi:

Ana Gros, igralka Krima Mercatorja: "Poskušale smo odigrati tako dobro, kot smo lahko. Mislim, da smo dokazale, da se lahko kosamo z prav vsakim. Žal nam je na koncu malce zmanjkalo – dve izgubljeni žogi, zapravljen 'penal'. A ponosni smo lahko na naše rezultate in igro. Naša obramba je bila fantastična, tako 3-2-1 kot 6-0, s čemer smo zaustavile vse ključne napadalke Györija. Lahko smo zelo vesele, čeprav žalostne ob le točki."

Ljudmila Bodnjeva, igralka Krima Mercatorja: "Lahko rečem le, da smo odigrale dobro in da je neodločen rezultata na koncu kar pošten. Borile smo se na vso moč in menim, da nam nihče ne more ničesar očitati. Žal smo se 'pokopale' v zadnjih dveh minutah. Pokazale smo, da ni nobene ekipe, kateri se ne bi mogle zoperstaviti, žal nas to ni popeljalo v polfinale. Nekaj nam očitno še manjka, a to je danes naša slabost, jutri pa je lahko že prednost."

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Če potegnem črto, sem generalno z ekipo zadovoljna. Ne smemo pozabiti, koliko so igralke stare in koliko jih prvič igra v ligi prvakinj. Izkušnje namreč ne pridejo kar tako, potrebna je kilometrina. Treba je tudi vedeti, da imajo naše igralke eno ničlo manj v pogodbah kot vse ostale. Vesela sem tudi zato, da je v našem klubu red tudi glede tega. Ekipa je zelo dobro sestavljena in ima zdrave ter prave temelje. Slovenska javnost lahko sama vidi, koliko je kolektivnega duha. Seveda se je danes poznala razlika, na igrišču sta bili le Marina in Ljudmila, sploh ju nisem mogla spočiti. Pri Györiju pa je bilo šest super izkušenih igralk. Ni mi žal, da sem se odločila, da zadnji 'penal' strelja Ana Gros. Tudi ona potrebuje izkušnje. Zadovoljna sem z vsemi igralkami."



Liga prvakinj, sezona 2009/10