14. 3. 2010

Celjski rokometaši so po dramatičnem finalu proti Mariboru osvojili 14. pokalno lovoriko

Pokal Pivovarne Union so v mariborski dvorani Tabor po razburljivem obračunu osvojili rokometaši Celja Pivovarne Laško. V finalu so s 35:33 (19:17) premagali Klimo Petek Maribor.

 


Klima Petek Maribor - Celje Pivovarna Laško 33:35 (17:19)

Maribor - Dvorana Tabor, gledalcev: 2500, sodnika: Andoljšek in Pangerc.

Klima Petek Maribor: Jelen (13 obramb), Jelovčan, Čelica 3, Vrečar, Čebokli 6, Backovič 7, Gregorc, S. Razgor 2, Pučnik, Martinc 4, Fister 4, Mirnik 1, Ivančič 1, Hartman, Jug, Furlan 5.

Celje Pivovarna Laško: Štochl (7 obramb), Lapajne, Rezar (3 obrambe), Marguč, Vugrinec 9, Pajovič 1, D. Razgor, Toskić 4, Ranevski, Gajič 8, Koljanin, Kokšarov 8 (6), Zorman 4, Dačević 1.

Sedemmetrovke: Klima Petek Maribor 0, Celje Pivovarna Laško 6 (6).

Izključitve: Klima Petek Maribor 6 minut, Celje Pivovarna Laško 10 minut.


Celjska in mariborska zasedba sta v prvem polčasu prakticirali "run and gun" – hitro igro s takojšnjim strelom na gol. Obrambe polna dvorana Tabor domala ni videla, o tem priča tudi veliko število zadetkov v prvih 30 minutah (kar 36). Celjani so ves časi imeli v rokah prednost, čeprav jim je ekipa domačega trenerja Bojana Čotarja neprestano pretila.

Prvič so pivovarji vodili za tri zadetke v tretji minuti (3:0), potem ko je Uroš Zorman zapovrstjo priboril sedemmetrovke, Edvard Kokšarov pa jih je uspešno izvajal (v prvem polčasu je dal kar sedem golov, od tega šest s sedmih metrov). V 11. minuti je Celje vodilo že za štiri zadetke (8:4) po zadetku Alema Toskića, toda Mariborčani se niso dali. S hitro in kombinatorno igro, ki je temeljila predvsem na strelih zunanjih igralcev ter s šestmetrske črte, so izenačili na 11:11 v 18. minuti, potem ko je zadel David Fister.

Ob igralcu več na igrišču dvorane Tabor so številčno prednost (za dve minuti je bil izključen Duško Čelica) izkoristili Celjani, dosegli v tem času kar tri zadetke in se odlepili na tri gole naskoka - v 24. minuti je na semaforju pisalo 16:13. Z nekaj obrambami mariborskega vratarja Gašperja Jelena ter zadetki Duška Čelice in Janeza Čeboklija pa so gostitelji zaključnega turnirja pokala Pivovarne Union minuto pred koncem polčasa znova prišli le na gol zaostanka (17:18), toda Renato Vugrinec je postavil končni izid prvega dela igre (19:17).

Nadaljevanje je prineslo zelo podoben scenarij. Hitra igra s kopico napakami in zadetki na obeh straneh, blesteli pa so predvsem Ognjen Backovič, Vsja Furlan in Renato Vugrinec. Gostje iz Celja so bili ves čas v prednosti, po ukradeni žogi v 42. minuti je v protinapadu zadel Predrag Dačević za vodstvo pivovarjev s 27:23. Toda gralca več je v 47. minuti izkoristil Maribor ter zatresel preko Janeza Čeboklija, nato so Celjani dvakrat zapored izgubili žogo, na nasprotni strani sta zadela Gašper Martinc in Janez Čebokli in poravnala izid na 28:28 v 48. minuti. Dvorana Tabor je ponorela, potem ko so gostitelji dolgo časa lovili nasprotnika.

Izenačenje je bilo tudi v 49. minuti, ob izključenem Zormanu v 51. pa Mariborčani niso bili dovolj zbrani ter so izgubili žogo. Zato pa je zadel Gajič na drugi strani za novih +2 gostov (31:29). To so bile minute celjskega desnega krila, ki je prednost povišal na tri zadetke (33:30) v 55. minuti. Potem pa pivovarji kar štiri minute niso zadeli – dvakrat je Zormanu ubranil odlični Gašper Jelen (skupaj 13 obramb), nato še Gajiču, Martinc je za gostitelje zadel za 32:33, Janez Čebokli pa je minuto pred koncem izenačil na 33:33.

Takoj zatem je napake v zadnjih napadih z zadetkom popravil Uroš Zorman in Celjanom spet priiigral vodstvo s 34:33. Do konca je ostalo še okoli 45 sekund, trener gostiteljev Bojan Čotar pa je vzel minuto odmora. Ostalo je še 27 sekund, Mariborčani pa so poskušali izvesti napad: iz vrat so poklicali vratarja Jelena na klop, kot sedmi igralec pa je v igro stopil Rok Ivančič. Ta je podal Gašperju Martincu na črto, a žoga mu je spolzela iz rok. Slednjo je prestregel Edvard Kokšarov, podal Renatu Vugrincu, ta pa je zadel prazen mariborski gol in postavil končni izid 35:33.

Celjani so tako po treh letih (nazadnje leta 2007) pokalno lovoriko vrnili v domače loge in istočasno osvojili že 14. naslov pokalnega prvaka Slovenije. Naziv najboljšega igralca zaključnega turnirja sta si razdelila Vasja Furlan (Klima Petek Maribor) in Uroš Zorman (Celje Pivovarna Laško), najboljši vratar je bil Richard Štochl (Celje Pivovarna Laško), najboljši strelec pa Edvard Kokšarov (Celje Pivovarna Laško; 16 zadekov).

 

 

Izjavi trenerjev po finalu:

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Kot sem dejal že pred pokalom, v finalu pokala se ne da govoriti o favoritih, kar se je izkazalo tudi danes. Seveda se veselim z mojimi igralci osvojitve pokala, a … Težko mi je, saj moram priznati, da nisem zadovoljen s tem, kar smo prikazali. Vedno igramo dobro, v rokah držimo rezultat, potem pa se nam stalno dogaja, da z neodgovorno igro spustimo rezultat iz rok. Potem se vedno vračamo v igro. Toda tega prave ekipe ne počnejo."

Bojan Čotar, trener Klime Petek Maribora: "V zadnji minuti odmora sem igralcem dejal, naj poskušajo odigrati akcijo, če ne bo šlo, pa bom v igro poslal sedmega igralca. Potem je bil Martinec sam, a ni ulovil žoge in končalo se je brez izenačenja. Nisem zadovoljen z vidika, ker so nam Celjani ponujali priliko, da naredimo kaj več. Moram pa čestitati igralcem za borbenost, seveda pa jim nimam česa očitati. Priložnosti, ki se nam je ponudila, s to borbenostjo nismo znali realizirati. Na koncu so zato Celjani zasluženo zmagali."


Tretje mesto pripadlo Jeruzalemu Ormožu, četro Cimosu Kopru

Pokal Pivovarne Union - sezona 2009/10