15. 4. 2010

Intervju z Miho Zarabcem, igralcem mladinske reprezentance Slovenije

Mladinsko moško reprezentanco Slovenije med petkom in nedeljo čakajo kvalifikacije za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem. V Podčetrtku se bodo za eno izmed prvih dveh mest izbranci Slavka Iveziča borili z Nizozemsko, Belgijo in Švedsko. O vzdušju, pripravljenosti in pričakovanjih smo se pogovarjali z reprezentantom Miho Zarabcem, ki sicer nosi dres Trima iz Trebnjega.

Dolgo časa ste se pripravljali na kvalifikacije za EP 2010 na Slovaškem. Že v petek se začenja zares.

Res smo se dobivali večkrat na mesec ter že takrat veliko govorili o kvalifikacijah za EP. Sicer pa smo se zbrali v nedeljo, odtlej trenirali na vso moč in mislim, da smo dobro pripravljeni. Vzdušje je izvrstno, nestrpnost pred začetkom je vse večja, temperatura narašča in komaj čakamo, da se vse skupaj že začne.


Za eno izmed prvih dveh mest, ki vodita na evropsko prvenstvo, se boste borili z Nizozemsko, Belgijo in Švedsko. Spoštovanja vredni nasprotniki, a bržkone so vsi tudi premagljivi.

V teh starostnih kategorijah so vsi premagljivi. Mi smo se na njih taktično kvalitetno pripravili, pogledali smo tudi nekaj posnetkov njihovih iger, vemo, kje so njihove slabosti. Opazili pa smo tudi, da so izredno dobri 'šuterji'.


Je Slovenija favorit v skupini 1 v Podčetrtku?

Ne, favoriti so Švedi. Že zaradi njihove tradicije in slovesa. Kot pa sem že dejal prej, je mogoče premagati vsakogar.


Kvalifikacije bodo potekale v organizaciji Rokometne zveze Slovenije. Prednost domačega igrišča je zagotovo dodaten pozitiven dejavnik.

Seveda to, da igraš doma, daje dodaten zagon pred vsako tekmo. Igrali bomo pred slovensko publiko, prepričan sem, da bomo imeli kar nekaj navijačev, kar lahko na tekmi zelo pomaga. Hkrati pa je poseben čar tudi, če se pred domačim občinstvom uvrstiš na evropsko prvenstvo.


V zadnjem času ste imel v reprezentanci kar nekaj težav s poškodbami. Kakšno je trenutno stanje?

Nekaj težav smo res imeli s poškodbami, toda v tem tednu se je vse uredilo. Zato že v petek proti Nizozemcem štartamo v popolni postavi.

Vse kaj drugega kot uvrstitev na prvenstvo Stare celine bi bilo razočaranje.

Naš prvi cilj je, da si priborimo vstopnico za evropsko prvenstvo na Slovaškem. Potem pa se lahko zgodi karkoli, vse možnosti bodo odprte. Ne morem reči, da bi štartali na zlato odličje, nedvomno pa si želimo boriti za sam vrh. Znamo in zmoremo igrati odlično.


Letos ste prvo leto v tej starostni kategoriji. Je razlika očitna?

Razlika je predvsem v fizični moči igralcev ter določenih podrobnostih v igri. Vsi smo že nekoliko bolj izkušeni, morda znamo tudi bolje predvidevati. Tekme so na višjem nivoju in težje.

Se že spogledujete tudi s člansko reprezentanco?

Niti ne, najprej se je potrebno dokazati v mladinski reprezentanci, doseči nekaj, nato šele misli usmeriti naprej. Ko prerastemo mladinski staž, se bomo vsi začeli spogledovati s člansko ekipo.

Maja Mastnak



Vse o kvalifikacijah za Euro 2010