1. 5. 2010

Sedemmetrovke popeljale Čehovske medvede na F4, Barcelona brez težav z Veszpremom

Ta konec tedna najboljši evropski klubi igrajo povratne četrtfinalne tekme evropske lige prvakov. Kot prvi si je polfinalno vstopnico priboril katalonski klub in rekorder po številu evropskih naslovov. Barcelona je namreč tudi v drugo premagala Veszprem (34:33) in si priborila vstopnico za zaključni turnir četverice, ki bo v Kölnu 29. in 30. maja. Po pravi drami v Montpellierju in streljanju sedemmetrovk pa so se Barceloni pridružili še ruski Čehovski medvedi.

V nabito polni dvorani v Veszpremu se je dvoboj med Katalonci in Madžari (prvi obračun četrtfinala se je končal v prid Barcelone s 33:27) začel precej izenačeno. Madžarski prvaki, za katere igra tudi Slovenec David Koražija, pa so tempo začeli stopnjevati po desetih minutah obračuna. Nekaj obramb izvrstnega Dejana Perića je dalo krila Marku Vujinu in bratoma Ivancsik, ki so polnili mrežo gostov. Do 24. minute si je Veszprem nabral že šest zadetkov naskoka (15:9), a na polčas odšel samo s plus štiri (19:15).

Drugi del je prinesel boljše nadaljevanje gostov s Pirenejskega polotoka, ki so se do 40. minute Veszpremu približali na le zadetek zaostanka. Strelsko sta bila silno razpoložena Juan Garcia in Victor Tomas. A Veszprem, ki je lovil šest golov zaostanka, se ni predal vse do zadnje minute. V 46. je vodil z 29:25, v 48. pa ostal brez Renata Sulića, ki je bil tretjič na tekmi izključen. Po nekaj zaporednih napakah igralcev iz madžarskega kluba je Barcelona v 52. minuti zaostajala le še za zadetek (30:29), v 55. pa izenačila na 32:32. Madžarskih sanj je bilo konec, saj je bila prednost nasprotnika s prve tekme prevelika.

Drama v Montpellierju

Potem ko so Čehovski medvedi zanesljivo dobili prvo tekmo četrtfinala na domačem terenu v Rusiji z 32:27, je francoske prvake pod vodstvom trenerja Patrica Canayerja čakala silno težka naloga v Montpellierju. Še posebno zato, ker je njegova ekipa ob poškodovanem Vidu Kavtičniku izgubila še Nikolo Karabatića. Oba sta lahko soigralce spodbujala zgolj s tribune. Gostje iz Rusije, ki jih vodi legendarni Vladimir Maksimov, so imeli domala ves prvi polčas pobudo. V 17. minuti so vodili že s tremi goli (9:6), a z delnim izidom 3:0 se je Montpellier vrnil v igro, nato pa v 24. minuti prišel celo do vodstva z 10:9. A številne napake so onemogočile, da bi tudi na odmor odšel s prednostjo, zato pa so Čehovski medvedi precej lažje dihali ob polčasu ob vodstvu s 14:12.

Tekma, na kateri sta pravico delila slovenska sodnika Nenad Krstič in Peter Ljubič, se je podobno razpletala tudi na začetku drugega polčasa. Po dolgem času je Montpellier le prišel do vodstva, ko je v 36. minuti zadel Mladen Bojinović za 17:16. Po večkratnem vodstvu za dva zadetka pa so se končno odlepili na tri v 49. minuti (26:23). Po grdem prekršku Sergeja Šelmenka nad De Pando v 55. minuti je prvi moral z igrišča z neposrednim rdečim kartonom, nato pa je Bojinović zadel  s sedmih metrov za prvo vodstvo Montpellierja s +4. Vratar Karaboue je nato ubranil sedemmetrovko, v protinapadu pa za 30:25 znova zadel Bojinović. Dvorana je ponorela. Gostitelji so zapravili nekaj priložnosti, da bi tekmo mirno pripeljali do konca, Rusi so znižali na minus 4, a tri sekunde pred koncem je za 32:27 zadel Jan Sobol. Ob streljanju sedemmetrovk je obračun odločil šele sedmi strelec – Čeh David Juriček, saj mu je strel ubranil ruski vratar Oleg Grams. Na koncu je zmaga zapisana Montpellierju (36:32), a napredovanja na F4 se je veselil ruski klub.

Liga prvakov, četrtfinale, povratne tekme:

Veszprem – Barcelona 33:34 (19:15), prva tekma 27:33

Montpellier – Čehovski medvedi 36:32 (32:27, 12:14), prva tekma 27:32

Kiel – Rhein-Neckar Löwen

Ciudad Real - Hamburg

* - ekipa v odebeljenem tisku je napredovala v polfinale

Prve četrtfinalne tekme lige prvakov

Liga prvakov 2009/10