2. 5. 2010

Rokometaši Slovana premagali Sporting, a ostali brez finala evropskega pokala challenge

Čeprav so rokometaši Slovana na povratni polfinalni tekmi evropskega pokala challenge premagali Sporting, so ostali brez nastopa v velikem finalu. Zmaga na Kodeljevem s 33:30 je bila premalo za napredovanje, kajti Portugalci so na domačem igrišču slavili z 28:23.

 

 

Slovan – Sporting 33:30 (14:16)

 

Ljubljana – Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 800, sodnika: Kouz in Zhoba (oba Ukrajina).

 

Slovan: Močivnik, Vran (11 obramb), Župič (3 obrambe), Bečirovič 4, Koloper 2, Ristič, Božič 6 (3), Vujić 2, Čemas 4 (1), Skušek 4, Bundalo, Božović 5, Hrvatin 2, Šmejc 4 (1).

 

Sporting: Gomes (16 obramb), Galambas 1, Portela 1, Bjelanović 1, Petrić 4, Solha 7, Dias 1, Lesjak 2, Pinto 6 (3), Marques 3, Correia, Rocha, Magalhaes 3, Nunes 1.

 

Sedemmetrovke: Slovan 10 (5), Sporting 4 (4).

 

Izključitve: Slovan 10 minut, Sporting 22 minut.

 

Rdeči karton: Lesjak (58. minuta).

 

 

Z zadetkom Šmejca je Slovan v četrti minuti povedel z 1:0, nato so med izključitvijo Magalhaesa gostje poskrbeli za prvo vodstvo (2:1), povrh vsega pa je Skušek zgrešil sedemmetrovko. Ljubljančani so imeli veliko težav z ostro Sportingovo obrambo, svoj delež pa je prispeval tudi vratar Gomez (9 obramb v prvem polčasu). Ko je Magalhaes v 16. minuti zadel za 9:5, so imeli Portugalci v skupnem seštevku že devet zadetkov prednosti, a moštvo s Kodeljevega (tokrat močnejše za Božovića, ki na prvi tekmi v Lizboni ni imel pravice nastopa zaradi rdečega kartona z dvoboja proti romunski Suceavi) ni vrglo puške v koruzo. Nekaj obramb vratarja Jureta Vrana so njegovi soigralci v polju spretno izkoristili in s štirimi zaporednimi zadetki znova poskrbeli za izenačenje (9:9 v 20. minuti).

 

Med obojestransko izključitvijo (Vujić pri gostiteljih in Bjelanović pri gostih) je Božič s črte sedmih metrov poskrbel za prvo ljubljansko vodstvo z dvema zadetkoma razlike (12:10 v 22. minuti). Toda v zadnjih minutah prvega polčasa je moštvo trenerja Deniča znova začelo padati iz napake v napako, kar so hitri Portugalci seveda spretno kaznovali predvsem iz protinapadov, v katerih je blestel Solha (štirje zadetki v prvem polčasu). Zaostanek z 11:13 je Sporting s tremi zadetki v nizu v pičlih štirih minutah spremenil v svoje vodstvo s 14:13, nato pa po zadnjem izenačenju v prvem polčasu (14:14 v 28. minuti) še z dvema goloma odšel na desetminutni odmor s 16:14.

 

Prvi zadetek v drugem polčasu je dosegel Sporting (za 17:14), nato pa je Slovan odlično izkoristil drugo Lesjakovo dveminutno izključitev. Med njo je namreč dosegel kar tri zadetke in znova vzpostavil ravnotežje na igrišču (17:17), pri enakovrednem razmerju moči pa povedel z 18:17. Ko je v 39. minuti Šmejc zadel za vodstvo z 21:18, je kazalo, da je portugalski odpor morebiti le dokončno strt. Toda moštvo trenerja Farie (blesteli so vratar Gomez s 16 obrambami ter zelo hitra krilna igralca Solha in Pinto, ki sta skupaj dosegla kar 13 zadetkov) se ni predalo, ampak je celo spet poskrbelo za preobrat. Med izključitvijo svojega igralca Petrića je namreč Sporting dosegel zadetek za 22:22, povrh vsega pa je Božič zgrešil še eno sedemmetrovko za Ljubljančane. Pri portugalskem vodstvu s 24:23 v 48. minuti je za preobrat poskrbel domači klub, ki si je s štirimi zaporednimi zadetki spet priigral tri zadetke razlike (27:24).

 

A Ljubljančani znova niso znali izkoristiti odlične priložnosti: potem ko je na klop za kaznovane igralce moral Petrić, je Šmejc zgrešil sedemmetrovko (skupaj jih Slovan od desetih ni izkoristil kar pet), kmalu zatem pa se je Sporting približal le na zadetek zaostanka (27:28). Zadnji žarek upanja za slovenskega predstavnika v pokalu challenge je posijal štiri minute pred koncem, ko je Božović zadel za 31:28. Toda Ljubljančani niso znali izkoristiti še ene sedemmetrovke in izključitve na Sportingovi strani, po zgrešenem strelu Skuška s krila pa je vse dvome o skupnem zmagovalcu polfinalnega dvoboja z zadetkom razblinil Petrić.

 

V velikem finalu letošnjega pokala challenge se bo Sporting pomeril s poljskim klubom Kwidzyn. Poljaki so na prvi tekmi v Italiji iztržili neodločen izid proti Bologni (24:24), na domačem igrišču pa so zmagali z 28:19 (13:9).

 

 

Boris Denič, trener Slovana: "Jasno je, da je kar pet zgrešenih sedemmetrovk preveč za polfinale evropskega pokala. Enostavno ne vem, zakaj moji igralci pri sedemmetrovkah in tudi pri drugih strelih niso bili dovolj zbrani. Prav naša neučinkovistost je na koncu odločila skupnega zmagovalca. Sporting se je zasluženo uvrstil v finale, razočaran pa sem, ker ne vem, kdaj se nam bo spet ponudila priložnost za odmeven dosežek v Evropi."

 

Jure Vran, vratar Slovana: "Poleg naših številnih napak je odločilo predvsem to, da so si Portugalci očitno bolj želeli napredovanja v finale pokala challenge. Čeprav smo se na obeh tekmah, tako v Lizboni kot v Ljubljani, maksimalno trudili, se nam na žalost na koncu ni izšlo. K našemu neuspehu v polfinalu je verjetno največ prispevala prva tekma na Portugalskem, kjer smo si priigrali pet zadetkov zaostanka. V seštevku obeh tekem je Sporting zasluženo zmagal, v finalu pa mu želim vse najboljše."

Slovan izgubil prvo tekmo na PortugalskemEvropski pokali za moške - sezona 2009/10