2. 5. 2010

Ob Barceloni in Čehovskih medvedih v polfinalu lige prvakov še Kiel in Ciudad Real

Potem ko sta si v soboto uvrstitev na zaključni turnir četverice evropske lige prvakov, ki bo 29. in 30. maja v Kölnu, priigrala Barcelona in Čehovski medvedi, bosta v polfinalu zaigrala tudi nemški Kiel in španski Ciudad Real. Žrebanje polfinalnih parov bo v torek, 4. maja.

Nemško obarvani povratni četrtfinalni obračun med Kielom in Rhein-Neckar Löwen je bolje začel lanskoletni finalist Kiel, ki je pred domačimi gledalci vodil domala ves prvi polčas. A v zadnjih minutah pred odmorom so "levi" prišli do vodstva in na odmor odšli z zadetkom prednosti (12:13).

Kiel, ki ga vodi islandski trener Alfred Gislason, je nato hitro znova poravnal izid, po 40. minuti pa je prešel v vodstvo s tremi zadetki naskoka (22:19). A kot velja za nemško vztrajnost in nepopustljivost, se tudi gostje na čelu z Olafurjem Stefanssonom, Andrejem Klimovcem, Karolom Bieleckim, Michaleom Müllerjem in ostalimi niso predali. V 47. minuti je Rhein Neckar znova izenačil (23:23), z dobro obrambo in zadetki Momirja Ilića pa je Kiel z delnim izidom 3:0 v 52. minuti vodil s 26:23. Toda tudi na nasprotni strani je Rhein Neckar pridno zadeval in štiri minute pred koncem tekme je bilo spet izenačeno (27:27), kasneje pa se je izkazalo, da je bilo to zadnje izenačenje pred več kot 10.000 gledalci v Kielu. Rdeči karton Nikole Manojlovića v 57. minuti je še kako prav prišel domačim "zebram", ki so to spretno izkoristile. S tremi zaporednimi zadetki v mreži Slawomirja Szmala je imel Kiel dve minuti pred koncem (30:27) polfinale že v svojih rokah. Tudi napake niso bile kaznovanje, saj je kot zadnji v obrambni vrsti znova svoje mojstrstvo v izdihljajih tekme kazal Kielov vratar Thierry Omeyer, ki je skupaj zbral kar 19 obramb. Končni izid je bil 31:30 za Kiel, ki je slavil zmago tudi na prvi četrtfinalni tekmi v Mannheimu (29:28). Poleg odličnega Omeyerja so bili v Kielovih vrstah najučinkovitejši Jicha (9 zadetkov), Narcisse in Zeitz (po 6), pri poražencih pa Bielecki in Myrhol (po 6).

Popolna prevlada branilcev naslova

Branilci naslova evropskega prvaka, rokometaši Ciudada Reala, so skoraj od prve minute naprej kraljevali na parketu domače Quijote Arene. Hamburg, ki je na prvi tekmi na domačem igrišču zmagal s 26:22, je sicer še vodil s 5:4, a je nato na igrišču zagospodarilo moštvo trenerja Talanta Dušebajeva. Po delnem izidu 6:0 je imelo v 18. minuti že pet zadetkov prednosti (10:5), gostje iz Nemčije so nato zabili še tri gole, sledil pa je njihov popolni kolaps. Ciudad Real je s skupnim delnim delnim izidom 8:1 v 26. minuti vodil že z desetimi goli naskoka (18:8), na odmor pa odšel s plus sedem (18:11).

Razlika je ostajala bolj ali manj ista tudi v drugem polčasu. Ciudad Real je znova vodil z osmimi zadetki (22:14), nato pa je dvakrat zadel Pascal Hens in znižal na 22:16. Strelska plejada je navduševala občinstvo v Španiji, ob tem pa je izvrstno branil tudi Arpad Šterbik. Pri 24:16 za španski klub in izgubljeni žogi Hamburga je na parketu "zavrelo" – prišlo je do prerivanja in besednega dvoboja med igralci obeh moštev.  Stefan Schröder je bil izključen za dve minuti, Igor Vori in Julen Aguinagalde pa sta tekmo zaključila z rdečim kartonom. Sledila sta zadetka Raula Entrerriosa in Jonasa Canellasa za novo vodstvo z deset (26:16). V 45. minuti je prednost evropskih prvakov prvič znašala enajst (27:16), od 49. do 53. minute pa se je Hamburg nekoliko razživel ter se s štirimi zaporednimi zadetki približal na 22:30. Česa več ob razpoloženih in natančnih rokometaših Ciudada Reala gostje niso zmogli. Špansko moštvo se je veselilo visoke zmage z 35:27, ki mu je prinesla tudi vstopnico na "final four" lige prvakov. Za gostitelje so največ zadetkov dosegli Canellas (7), Abalo in Entrerrios (po 5), za Nemce pa M. Lijewski (5).

Liga prvakov, četrtfinale, povratne tekme:

Veszprem – Barcelona 33:34 (19:15), prva tekma 27:33

Montpellier – Čehovski medvedi 36:32 (32:27, 12:14), prva tekma 27:32

Kiel – Rhein-Neckar Löwen 31:30 (12:13), prva tekma 28:29

Ciudad Real - Hamburg 35:27 (18:11), prva tekma 22:26

* - ekipe v odebeljenem tisku so napredovale v polfinale

Prve četrtfinalne tekme lige prvakov

Liga prvakov 2009/10