7. 5. 2010

Intervju s selektorjem kadetske reprezentance Tomažem Juršičem

Pred slovenskimi mladimi upi, rokometaši letnika 1992 in 1993, ki sodijo v kadetsko konkurenco, so kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Črni gori. Kvalifikacije jih čakajo med 21. in 23. majem na Švedskem.

Pred tem se bodo fantje, ki trenirajo pod vodstvom selektorja Tomaža Juršiča, mudili še na prijateljskem turnirju v Švici in opravili kopico treningov v domovini.  O kadetih, kvalifikacijah in izzivih smo se pogovarjali s selektorjem te reprezentance.

Ekipo, ki jo ta čas vodite, ste "v roke dobili" v tej sezoni. Gre za novo generacijo, ki prinaša nove izzive. Pomeni, da ste začeli vse od začetka?

Reprezentanco letnika 1992 in 1993 sem dobil v mesecu septembru 2009 in od takrat naprej smo poskušali nadaljevat delo, ki so ga začrtali moji predhodniki. Temelj je bil dober, se pa v kategoriji od starejših dečkov do kadetov razvoj igralcev hitro spreminja, zato je mogoče tudi spisek igralcev glede na preteklost malce spremenjen. Ampak gledati je treba dolgoročno in ta generacija je precej visoka, nekaj igralcev pa ima velik potencial, ki pa ga bo treba s trdim delom še potrdit.

Kako uigrani so vaši kadeti?

Kar se uigranosti tiče  imamo kar nekaj težav, vendar gredo zadeve na  bolje, tako, da optimistično gledamo naprej. Zelo prav so nam prišle ponedeljkove akcije, kjer smo dopoldan opravili trening in potem še odigrali tekmo. Sploh po tekmi v Ajdovščini sem bil izredno zadovoljen, saj smo odigrali res dobro tekmo z dobro ekipo domačinov.

Kje je Slovenija umeščena gledajoč mladinske selekcije drugod po Evropi? Smo enakovredni?

Težko bi karkoli rekel, dejstvo, pa je da se povsod po Evropi dobro dela z mladimi in da tudi nekdaj eksotične države, danes veliko vlagajo v mlajše selekcije. Tu mislim predvsem na Nizozemsko, ki ni naivna reprezentanca, prav tako Avstrija, ki je solidna reprezentanca, tudi Švica, ki nas je v januarju dvakrat premagala. Ob njih pa ne smemo pozabit velesil, kjer je rokomet na visokem nivoju že dolga leta - skandinavske ekipe, Hrvaška, Nemčija, Francija itd.

Vas konec maja čakajo kvalifikacije na Švedskem. Konkurenca je kar zanimiva – Estonija, Moldavija in Švedska. So nasprotniki premagljivi?

Prvo tekmo igramo z Moldavijo, drugo z Estonijo, in zadnjo s Švedi. Napeli bomo vse sile, da nam uspe preboj na evropsko prvenstvo. To bi bil korak naprej v razvoju igralcev, pri njihovi nadaljnji poti. Prav tako pa bodo imeli skozi celo poletje ustrezen trenažni proces, kar je navsezadnje tudi pomembno. Smo zelo motivirani, hkrati pa previdni, saj ne podcenjujemo nikogar in vemo, da bo treba odigrati res dobro, da dosežemo cilj. Skratka, naredili bomo vse, da nam uspe.

V zadnjih letih so kadeti nizali uspehe ... Lahko to ponovite?

Res je, sploh na zadnjo kadetsko reprezentanco me vežejo lepi spomini, saj smo s fanti preživeli lepe čase. Z igralci smo ostali prijatelji, z nekaterimi sem še danes v stiku, jih spremljam, jim čestitam za dobre igre … V Brnu nismo imeli športne sreče, je pa bilo kasneje poplačano vse v Göteborgu (naslov evropskega prvak, o.p.) in ta dan mi bo ostal za vedno v spominu. Če lahko ta generacija ponovi uspehe? Vse je odvisno od njih samih, imajo potencial, kvaliteto, srce. Potrebujemo še malo sreče, zakaj pa ne? Bomo pa v bodoče morali ceniti že vsako uvrstitev na veliko tekmovanje, kaj več, pa je plod dolgoletnega dela na vseh področjih …

Maja Mastnak