14. 5. 2010

Oltchim in Viborg za evropski naslov, Iličeva ostala brez evropskega pokala EHF

V finalu lige prvakinj se bosta na povratni tekmi v Romuniji (v soboto, 15. maja, ob 19.45) pomerila domači Oltchim Valcea in danski Viborg. Na prvi tekmi v Skandinaviji so zmagale gostiteljice z 28:21 (14:11).

 

Zaradi neverjetno velikega zanimanja bo povratna tekma v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju v dvorani v Bukarešti, ki sprejme dobrih 5.000 gledalcev. Toda to je še vedno premalo, kajti po trditvah romunskega kluba so v zadnjih dneh prejeli več kot 15.000 prošenj za vstopnice. Na prvi tekmi na Danskem je bil aktualni evropski prvak Viborg (lovoriko najboljšega je doslej osvojil dvakrat – v sezonah 2005/06 in 2008/09) precej boljši od Oltchima, ki sploh prvič v klubski zgodovini igra v finalu lige prvakinj. Pri Viborgu je blestela trojica Popović (9 zadetkov), Varzaru (6) in Jurack (5), pri poraženkah pa sta bili najučinkovitejši Neagujeva in Stanca (po 6).

 

Znan pa je že prvi zmagovalec evropskega pokala v letošnji sezoni v ženski konkurenci. To je danski klub Randers, ki je slavil v pokalu EHF. Na prvi finalni tekmi proti španski ekipi Elda Prestigio, za katero igra tudi nekdanja slovenska reprezentantka Silvana Ilič, so Danke sicer izgubile z 20:22 (Iličeva je dosegla dva zadetka), na povratni pred domačimi gledalci pa so slavile s 30:24 (14:12) in se veselile evropske lovorike.

 

V nedeljo bo znana tudi najboljša ekipa v evropskem pokalu pokalnih zmagovalk. Na prvi finalni tekmi je črnogorska Budućnost zmagala že v gosteh proti danski ekipi KIF Vejen s 23:20, povratna pa bo v nedeljo ob 20. uri v Podgorici. V evropskem pokalu challenge se bosta v finalu pomerila nemška kluba Göppingen in Buxtehuder: prva tekma bo šele v nedeljo, povratna pa 23. maja.

Viborg visoko zmagal na prvi tekmi finalaLiga prvakinj - sezona 2009/10