25. 5. 2010

Slovenske rokometašice bi si že s točko proti Nemčiji zagotovile uvrstitev na EP

Do konca kvalifikacij v skupini 4 za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Norveškem in Danskem čakata žensko člansko reprezentanco Slovenije samo še dve tekmi. Četa selektorja Ivice Rimanića se bo v sredo, 26. maja, ob 20. uri v Novem mestu pomerila z Nemčijo, v nedeljo, 30. maja, ob 16. uri pa v gosteh z Belorusijo.

 

Nemke so na dosedanjih štirih tekmah v skupini 4 prav tolikokrat zmagale in so si že dva kroga pred koncem zagotovile sodelovanje na decembrskem evropskem prvenstvu v Skandinaviji. Slovenska reprezentanca za nastop na Euru 2010 iz zadnjih dveh tekme potrebuje točko, morebiti pa niti ta ne bo potrebna. Če bi Rimanićeva dekleta v Novem mestu proti Nemkam osvojila vsaj točko, bi si že pred zadnjim krogom zagotovila uvrstitev na EP in gostovanje v Belorusiji ne bi odločalo o ničemer. Toda tudi če Slovenke ostanejo praznih rok proti reprezentanci Nemčije, ne bodo skoraj ničesar izgubila. V nedeljo si lahko v Mogilevu v Belorusiji privoščijo celo poraz z osmimi zadetki razlike, kajti na prvi tekmi oktobra lani v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani so zmagale kar z devetimi (30:21).

 

Zaradi nastopa slovenskih mladink na kvalifikacijskem turnirju v Španiji za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Koreji in odpovedi nekaterih igralk iz različnih razlogov so priprave v Podčetrtku minile v okrnjeni zasedbi. Med nosilkami igre sta se Ana Gros in Tamara Mavsar članski reprezentanci pridružili šele po ponedeljkovi vrnitvi iz Španije, Alja Koren zaradi bolezni sploh ni odpotovala na mladinske kvalifikacije, Anja Argenti je sodelovanje na pripravah odpovedala zaradi zdravstvenih težav, Alja Janković pa zaradi študijskih obveznosti.

 

Slovenke so edini poraz na dosedanjih štirih tekmah v kvalifikacijski skupini 4 doživele prav proti Nemčiji, saj so v Wetzlarju izgubile s 17:27. Poleg tekme Slovenija – Nemčija bo v sredo še dvoboj Italija – Belorusija, v nedeljo pa bosta še tekmi zadnjega kroga Belorusija – Slovenija in Nemčija – Italija. Na decembrsko evropsko prvenstvo na Danskem in Norveške se bosta uvrstili prva in druga reprezentanca iz skupine 4.

 

Vabljeni na ogled tekme Slovenija – Nemčija v dvorano Leona Štuklja v Novem mestu. Vstop je prost!

 

 

Ivica Rimanić, selektor reprezentance Slovenije: "Zadeve, povezane z igralskim kadrom, niso optimalne, vendar ni razlogov za preplah. Prepričan sem, da imamo dovolj kakovostnih igralk, da se lahko enakovredno kosamo z Nemkami. Čeprav so si nemške rokometašice že zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, to ne pomeni, da bodo v Novem mestu nemotivirane. Nemke vedno igrajo na zmago in tudi tekma proti Sloveniji ne bo nobena izjema. Čeprav smo v Wetzlarju doživeli visok poraz, smo bili do sredine drugega polčasa povsem enakovreden tekmec, nato pa je sledil padec v naši igri. V Novem mestu nismo brez možnosti proti favoriziranim Nemkam, a za uspeh proti njim bo potrebno prikazati maksimalno igro. Toda pred zadnjima tekmama v kvalifikacijah je najpomembnejše dejstvo, da imamo vse v svojih rokah. Sami odločamo o svoji usodi in nismo odvisni od drugih in rezultatih njihovih tekem, kar je seveda velik plus. In upam, da ga bomo znali izkoristiti." 

 

Vesna Puš, igralka reprezentance Slovenije: "Imamo odlično izhodišče za uvrstitev na evropsko prvenstvo, toda po drugi strani se dobro zavedamo, da se tja še nismo uvrstili. Zato moramo igrati maksimalno na obeh zadnjih tekmah. Super bi bilo, če bi že proti Nemkam osvojile točko in razblinile vse dvome o končnem drugem mestu. A tudi če ostanemo praznih rok, imamo še tekmo v Belorusiji. Prepričana sem, da bomo tako v Novem mestu kot Mogilevu dokazale, da si zaslužimo uvrstitev na evropsko prvenstvo."

SKUPINA 4 - VRSTNI RED PO 4. KROGU:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Nemčija 4 4 0 0 125:86 8
Slovenija 4 3 0 1 109:96 6
Belorusija 4 1 0 3 103:118 2
Italija 4 0 0 4 90:127 0
Kvalifikacije za EP 2010 - ženske