26. 5. 2010

Slovenske rokometašice v kvalifikacijah za EP tudi drugič visoko izgubile proti Nemčiji

V kvalifikacijah za nastop na letošnjem EP v Skandinaviji je ženska članska reprezentanca Slovenije v Novem mestu gostila Nemčijo in visoko izgubila s 24:35. Na drugi tekmi v skupini 4 je Belorusija, s katero se bo Slovenija pomerila v nedeljo v Mogilevu, v gosteh premagala Italijo z 32:28.

Slovenija - Nemčija 24:35 (11:19)

Novo mesto - Dvorana Leona Štuklja, gledalcev: 700, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).

Slovenija: Marinček (4 obrambe), Stefanišin (9 obramb), Breznik, Gojkovič 2, Gros 4, Irman 5, Jeriček 4, Mavsar 2 (1), Puš 1, Skutnik 2, Šon 4, Varlec, Zrnec.

Nemčija: Englert (6 obramb), Schülke (7 obramb), Härdter 3, Klein 2, Augsburg 4, Nadgornaja, Wörz 1, Loerper 3 (1), Müller 3, Neukamp 3 (1), Gubernatis, Steinbach 4, Beier 4, Althaus 8.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (1), Nemčija 2 (2).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Nemčija 8 minut.

Po dveh začetnih izenačenjih na 1:1 in 2:2 (oba zadetka za Slovenijo je dosegla krilna igralka Neli Irman) je Maja Šon v deseti minuti poskrbela za prvo vodstvo gostiteljic, ki pa je bilo na žalost tudi zadnje na tekmi v Novem mestu. Nemške rokometašice so namreč v naslednjih štirih minutah naredile delni izid 5:0 in sredi prvega polčasa je bilo na semaforju že 7:3. Gostiteljice so igrale slabo tako v obrambi kot v napadu in čeprav sta slovenski vratarki Sergeja Stefanišin in Miša Marinček v prvem polčasu skupaj zbrali več obramb (8) kot nemški (5), je prednost gostujoče reprezentance naraščala iz minute v minuto.

Poleg tega so Slovenke že v prvih dvajsetih minutah zgrešile kar tri sedemmetrovke (Maja Zrnec, Maja Šon in Ana Gros) in štiri minute pred koncem prvega polčasa je Nemčija vodila že z osmimi zadetki razlike (16:8). Ta bi bila še višja, če ne bi Grosova poskrbela za tri „projektile“, kljub temu pa je s takšno prednostjo ekipa selektorja Rainerja Osmanna (19:11). Tudi v drugem polčasu je razmerje moči na igrišču ostalo enako, že po treh minutah pa so si gostje, ki so si že pred tekmo na Dolenjskem zagotovile uvrstitev na letošnje evropsko prvenstvo v Skandinaviji, prvič priigrale "plus deset" (23:13). Slovenske rokometašice so bile še naprej nemočne in nebogljene v obrambi in napadu, Nemke pa so pridno polnile mrežo izbrank selektorja Ivice Rimanića.

V 41. minuti si je nemška izbrana vrsta priigrala že rekordnih 13 zadetkov naskoka (28:15), ki jo je nato ponovila tudi pri izidu 30:17. Po dveh zaporednih zadetkih Nine Jeriček so gostiteljice vsaj malce zmanjšale zelo visoko razliko, vendar so nato z igralko več (izključena je bila Nina Wörz, članica Danskega Randersa) prejele dva zadetka. Nato je morala na klop za kaznovane igralke še njena soigralka Friederike Gubernatis, z delnim izidom 4:0 – dva je prispevala Nuša Skutnik, igralec domačega kluba Krka iz Novega mesta - pa so Slovenke po dolgem času spet zmanjšale zaostanek na devet zadetkov (23:32).

Kljub visoki prednosti reprezentanca Nemčije ni popuščala, za slovensko obrambo pa je bila nerešljiva uganka krožna napadalka Anja Althaus. Igralka danskega Viborga, ki je nedavno ubranil naslov klubskega prvaka Evrope, je pridno zadevala (z osmimi zadetki je bila prva strelka tekme v dvorani Leona Štuklja) in prednost gostij je znova narasla na enajst zadetkov (34:23). Slovenke so nato zgrešile še četrto od petih sedemmetrovk (neuspešna je bila Maja Zrnec), z enajstimi zadetki razlike pa se je tekma tudi končala (24:35). Po visokem porazu v Wetzlarju (17:27) so morale slovenske rokometašice še drugič priznati premoč Nemčiji, ki je samo še potrdila uvrstitev na Euro 2010.

Izida 5. kroga v skupini 4: Italija - Belorusija 28:32 (12:16), Slovenija - Nemčija 24:35 (11:19).

SKUPINA 4 - VRSTNI RED PO 5. KROGU:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Nemčija 5 5 0 0 159:110 10