30. 5. 2010

Slovenske rokometašice kljub minimalnemu porazu proti Belorusiji potrdile vozovnico za EP

V zadnjem krogu kvalifiakcij za nastop na evropskem prvenstvu v Skandinaviji je ženska članska reprezentanca Slovenije gostovala v Belorusiji. Kljub minimalnemu porazu s 30:31 (16:16) so si slovenske rokometašice priigrale vozovnico za decembrski Euro na Danskem in Norveškem, kar bo njihov prvi nastop na velikem tekmovanju po štirih letih.

 

 

Belorusija - Slovenija 31:30 (16:16)

Mogiljev - Dvorana Olimpijec, gledalcev: 500, sodnika: Baranowski in Lemanovicz (oba Poljska).

Belorusija: Safonova (6 obramb), Evdokimovič, Kulik 2 Kamenščikova, Nikaljenka 1, Bobrik, Bulova, Artsjukovič 7 (2), Hajžucite 7, Kurčankova 7, Arcjomenka, Necijaruk 4, Dronova 1, Masjuk 2.

Slovenija: Stefanišin (11 obramb), Zec (6 obramb), Zrnec 3 (1), Mitruševska 4, Gros 7 (1), Šon 7 (1), Puš 1, Irman 3, Skutnik, Varlec, Jeriček 3, Gojkovič, Oven, Breznik 2 .

Sedemmetrovke: Belorusija 4 (2), Slovenija 4 (2).

 

Izključitve: Belorusija 4 minute, Slovenija 4 minute.

 

 

V prvih štirinajstih minutah si nobena reprezentanca ni priigrala več kot zadetka prednosti, tako da je bilo do 6:6 kar šest izenačenj (od 1:1 do 6:6). Po dveh zaporednih obrambah domače vratarke Safonove so njene soigralke v polju dvakrat zadele v polno in v 16. minute prvič povedle z dvema zadetkoma prednosti (8:6). Toda črnih minut za slovensko izbrano vrsto še ni konec, kajti sledila je izključitev Maje Zrnec, poleg tega pa Ana Gros ni izkoristila sedemmetrovke. Gostiteljice so z igralko več dosegle zadetek, nato ob enakovrednem razmerju moči na igrišču še enega in v 19. minuti je bilo na semaforju že 10:6 za Belorusijo, čeprav je slovenska vratarka Sergeja Stefanišin do takrat zbrala šest obramb.

 

Razliko štirih zadetkov je ekipa selektorja Konstantina Čarovarova držala še do izida 13:9 v 24. minuti (čeprav je imela ob izključitvi Maje Šon številčno premoč, a so bile gostje z igralko manj učinkovite kar dvakrat), nato pa sta stvari v svoje roke vzeli Ana Gros in Neli Irman. Levoroka ostrostrelka Grosova je z dvema "projektiloma" prerešetala domačo mrežo, dve minuti pred koncem prvega polčasa pa je četa selektorja Ivice Rimanića zaostanek prepolovila (14:16). Čeprav sta Arcjukovičeva in Kurčankova pridno polnili slovensko mrežo (skupaj sta v prvih tridesetih minutah dosegli kar devet zadetkov), sta reprezentanci odšli na odmor brez zmagovalca. Za to je bila najzaslužnejša krilna igralka Neli Irman, ki je z dvema zaporednima zadetkoma v zadnjih dveh minutah poskrbela za izenačenje (16:16).

 

Prvi zadetek v drugem polčasu so sicer dosegle Belorusinje, toda nato so pobudo na igrišču v celoti prevzele slovenske igralke. Po nekaj uspešnih obrambah Sergeje Stefanišin so njene soigralke v šestih minutah naredile delni izid 4:0 in v 38. minuti je Slovenija vodila že z 20:17. Domači selektor Konstantin Čarovarov je bil zaradi tega seveda prisiljen vzeti minuto odmora, ki je vsaj na začetku vendarle obrodila sadove. Čeprav je že v naslednji minuti Neža Mitruševska poskrbela za vodstvo svoje reprezentance s "plus štiri" (21:17), so beloruske igralke nato odgovorile s tremi zaporednimi zadetki in zaostanek zmanjšale samo na enega - 20:21 v 42. minuti.

 

Igralsko zelo zdesetkana slovenska izbrana vrsta (brez Anje Argenti, Alje Janković, Alje Koren in Tamare Mavsar, kljub poškodovani rami je odlično zaigrala Maja Šon, na klopi pa je bila prav tako poškodovana Barbara Varlec) je uspešno držala majhno prednost in iz minute v minuto je postajalo bolj jasno, da si bo Slovenija po štirih letih vendarle priigrala nastop na velikem tekmovanju. V gostujočih vratih je odlično Sergejo Stefanišin zelo dobro zamenjala Branka Zec, kljub obilni prednosti z lanske prve tekme na Kodeljevem v Ljubljani (30:21) pa slovenske rokometašice niso popuščale niti za ped. Osem minut pred koncem tekme so po zadetku Maje Zrnec s sedmih metrov povedle s 26:23, nato pa je le prišlo do manjšega padca v njihovi igri. Predvsem po zaslugi 23-letne levoroke Inge Gaizhutite, ki si rokometni kruh služi v Rusiji, so gostiteljice v štirih minutah naredile delni izid 4:0 in si drugič v drugem polčasu priigrale vodstvo (27:26). Sledila so še štiri zaporedna izenačenja, zmagoviti zadetek pa je po izteku regularnega časa igre s sedmih metrov dosegla Kurčankova (31:30).

 

 

Izida 6. (zadnjega) kroga v skupini 4: Belorusija - Slovenija 31:30 (16:16), Nemčija - Italija 45:19 (20:9).

SKUPINA 4 - KONČNI VRSTNI RED:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Nemčija 6 6 0 0 205:129 12
Slovenija 6 3 0 3 163:162 6
Belorusija 6 3 0 3 166:176 6
Italija 6 0 0 6 137:204 0
Izjave po tekmi Belorusija - SlovenijaKvalifikacije za EP 2010 - ženske