29. 5. 2010

V finalu zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu se bosta pomerila Barcelona in Kiel

Na prvem zaključnem turnirju najboljše četverice v evropski ligi prvakov v Kölnu bosta igrala Barcelona in Kiel. V polfinalu je Barcelona premagala Čehovske medvede s 34:27 (17:11), Kiel pa je bil uspešnejši od aktualnega evropskega prvaka Ciudada Reala z 29:27 (12:15).

Uvodni zadetek na prvi polfinalni tekmi Barcelona - Čehovski medvedi je dosegel nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka, izenačenje na 1:1 pa je bilo prvo in hkrati zadnje na tekmi med španskim podprvakom in ruskim prvakom. Po štirih zaporednih zadetkih je Barcelona že v sedmi minuti vodila s 5:1, osem minut pred iztekom prvega polčasa pa je imela že pet zadetkov prednosti (12:7). Z dvema zadetkoma zapored so Čehovski medvedi nekoliko zmanjšali zaostanek, kljub temu pa so igralci katalonskega velikana v 27. minuti povedli kar s 16:10.

Že v prvi minuti drugega polčasa je Juan Garcia, z osmimi zadetki prvi strelec tekme, poskrbel za 18:11. Rusi so nato odgovorili z delnim izidom 4:0 v dobrih petih minutah in zaostanek zmanjšali na minus tri (15:18), po zadetku Mihaila Čipurina pa so se v 43. minuti približali samo na dva zadetka razlike (20:22). Toda Victor Tomas, Juan Garcia in Ruben Garabaya so na to trikrat zapored zadeli mrežo Čehovskih medvedov za 25:20, šest minut pred koncem pa je Barcelona vodila že s 30:24. V zadnjem delu je sledila še ena mini serija Kataloncev (34:26) in prepričljiva zmaga moštva, ki je bilo nazadnje najboljše v Evropi leta 2005.

Na drugi polfinalni tekmi je Kiel proti aktualnemu prvaku Evrope povedel z 2:0, nato pa je sledilo kar osem zaporednih izenačenj (od 2:2 do 9:9). Šest minut pred koncem prvega polčasa je Juan Garcia priigral Ciudadu Realu prvič dva zadetka prednosti (11:9), na odmor pa je moštvo trenerja Talanta Dušebajeva odšlo s tremi (15:12). Na začetku drugega polčasa je imel Ciudad Real že štiri zadetke naskoka (19:15, 20:16) in vse je kazalo, da si bo španski klub priigral nastop v velikem finalu. Toda po zadetku francoskega reprezentanta Daniella Narcissa je Kiel v 41. minuti poskrbel za izenačenje na 20:20, vseeno pa je Ciudad Real kmalu zatem povedel z 22:20.

Sledil je še en preobrat, po katerem je nemški klub z zadetkom Christiana Zeitza v 50. minuti povedel s 24:23. Španci so v naslednji minuti po zaslugi Jeroma Fernandeza izenačili na 24:24, nato pa so sledili trije zaporedni Kielovi zadetki (Zeitz, Sprenger, Jicha) in vodstvo moštva islandskega trenerja Alfreda Gislassona s 27:24. V predzadnji minuti se je Ciudad Real po zadetku Alberta Entrreriosa približal samo na zadetek zaostanka (27:28), vendar je v zadnji v polno zadel Aron Palmarsson in s svojim edinim zadetkom na tekmi poskrbel za Kielovo napredovanje v finale.

Na nedeljski tekmi za tretje mesto (ob 15.30) se bosta tako pomerila ruski klub Čehovski medvedi in Ciudad Real, v velikem finalu (ob 18. uri) pa Barcelona in Kiel.

Barcelona – Čehovski medvedi 34:27 (17:11)

Köln – Dvorana Lanxess Arena, gledalcev: 19.000, sodnika: Canbro in Claesson (oba Švedska).

Barcelona: Šarić (11 obramb), Barrufet (3 obrambe), Noddesbo 5, Garcia 8, Victor 2, Garabaya 3, Sarmiento 3,  Romero 1, Nagy 3, Jernemyr, Rutenka 4, Boldsen, Hansen 2, Rocas 1, Oneto, Igropulo 2.

Čehovski medvedi: Grams (15 obramb), Budko, Filipov 7, Aslanjan, Kovalev 2, Skopincev, Černoivanov, Šelmenko 2, Rastvorcev 1, Zotov, Kamanin 2, Šiškarev, Čipurin 5, Dibirov 5, Starih 2, Ivanov 1.

Sedemmetrovke: Barcelona 3 (3), Čehovski medvedi 5 (3).

Izključitve: Barcelona 6 minut, Čehovski medvedi 2 minuti.

Kiel – Ciudad Real 29:27 (12:15)

Köln – Dvorana Lanxess Arena, gledalcev: 19.000, sodnika: Dinu in Din (oba Romunija).

Kiel: Omeyer (11 obramb), Palicka, Gentzel, Lund, Andersson, Lundström, Anić, Sprenger 6, Ahlm 5, Reichmann, Zeitz 4, Palmarsson 1, Narcisse 3, Ilić 2, Klein 2, Jicha 6.

Ciudad Real: Šterbik (12 obramb), Hombrados, Källman 6, Fernandez 5, Jevdokimov, Gull 2, Aguinagalde 3, Davis, Garcia 1, Abalo 2, Metličić 3, Rodriguez 2, Canellas 1, Entrerrios 2, Morros, Dinart.

Sedemmetrovke: Kiel 0, Ciudad Real 5 (5).

Izključitve: Kiel 14 minut, Ciudad Real 6 minut.

Liga prvakov - sezona 2009/10