2. 6. 2010

Intervju s slovenskim selektorjem Ivico Rimanićem

Ženska članska reprezentanca Slovenije se je po štirih letih uvrstila na veliko tekmovanje. Decembra jo čaka nastopanje na evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem. Kot pravi selektor Ivica Rimanić je prvi cilj uresničen, pred njim in ekipo pa je še dolga pot do olimpijskih iger 2012 v Londonu.


Ste ponosni na ekipo in igralke?

Zelo sem ponosen, saj so opravile odlično delo. Gre pa le za začetek, na katerem bo potrebno delati naprej, nadgrajevati in garati. Navdušen sem nad obnašanjem igralk na terenu in izven njega, nad njihovim odnosom do treninga, nad njihovo borbenostjo.


Se strinjate, da je uvrstitev na Euro velik uspeh, a hkrati zgolj prvi cilj?

Absolutno gre za velik uspeh, saj se ženske štiri leta niso prebile na nobeno prvenstvo. Naš cilj pa je, da vzpostavimo kontinuiteto uvrščanja na velika tekmovanja. Odhajamo na evropsko prvenstvo, treba si je zagotoviti tudi mesto na svetovnem prvenstvu. Če nam uspe to, smo na dobri poti do olimpijskih iger 2012 v Londonu. Ne želim ustvarjati ekipe zgolj za eno leto, pač pa za dolgoročno obdobje.


V pravkar minulih kvalifikacijah ste razočarali predvsem s predstavo na gostovanju v Italiji in tekmo z Nemkami v Novem mestu …

Proti Nemkam moram reči, da sem pričakoval boljšo igro in večji odpor. To, da bi premagali Nemke, če smo se mučili proti ekipi kot je Italija, ne morem pričakovati. Prav v tem se vidijo šibke točke naše reprezentance, saj potrebuje veliko tekem, dobrih in slabih, z boljšimi in slabšimi nasprotniki. Manjka nam konstante, preveč je še nihanj, ki se hitro kaznujejo.


Torej si želite še več treningov in tekem?

Tekme so alfa in omega za napredek. Lahko treniramo kolikor hočemo, če tega ne moremo preizkusiti na tekmah, ni prave vrednosti. Proti nekaterim obrambam že znamo reagirati, proti nekaterim pa smo še popolnoma izgubljeni. To je tisto, kar potrebujemo. Igranje s Skandinavkami, Romunkami, Hrvaticami, Srbkinjami in katerokoli drugo ekipo. Vsaka tekma nam bo prišla prav.


Boste vztrajali s to ekipo ali v prihodnjih mesecih poskušali uvesti nove igralke?

To, kar imamo, je osnovna baza. V prihodnjih mesecih bomo poskušali uvesti še nekatere kot sta Sanja Gregorc in Nives Ahlin, pa vrniti Lauro Gerič. Zelo šibki smo na levem zunanjem, kjer je Maja Šon praktično edini 'šuter'. Nujno potrebujemo še koga. Mislim, da bo igralska baza obstala pri nekje 22 igralkah.


Za konec junija pripravljate novo akcijo ženske reprezentance?

Ni še 100-odstotno, a želel bi si, saj se nam ponuja priložnost, da odigramo tri tekme z Veliko Britanijo, ki si želi promocije rokometa v luči olimpijskih iger  čez dve leti. Za nas bi bilo zelo dobro, da igramo, saj bi preizkušal nekaj novih igralk, rad bi videl, kako nekatera dekleta delujejo.


V soboto bo na Danskem žreb skupin za evropsko prvenstvo. Želje?

Morda bi najraje videl v naši skupini Norvežanke ali Danke, pa Ukrajino, ki bi nam znala 'ležati', Hrvaško in Francijo.


Maja Mastnak