1. 6. 2010

Jeršič predsednik novega združenja FCH

Slovenski rokomet je dobil še eno veliko mednarodno priznanje. Tomaž Jeršič, generalni sekretar RZS, je namreč med zaključnim turnirjem najboljše četverice v ligi prvakov v Kölnu postal predsednik novega združenja, imenovanega Forum Club Handball (FCH).

V okviru premiernega zaključnega turnirja v elitni ligi prvakov je prišlo tudi do sestanka predstavnikov Evropske rokometne zveze (EHF) in združenja Group Club Handball (GCH), ki zastopa 18 najboljših (največjih) klubov v Evropi. Po koncu sestanka so podpisali tudi poseben memorandum (dogovor) o sodelovanju, Jeršiča pa so izvolili za predsednika novega klubskega združenja, imenovanega FCH. Ta forum po novem združuje več kot 70 klubov: vse državne prvake v evropskih ligah, elitno ligo prvakov in precej velik delež ostalih klubov, ki nastopajo v drugih evropskih pokalih (pokal pokalnih zmagovalcev, pokal EHF, pokal challenge).

Jeršiča, sicer tudi podpredsednika GCH, so imenovali za predsednika z dveletnim mandatom. "Pogovori so potekali neverjetno dobro, še posebej glede na dejstvo, da so bili evropski klubi doslej pri najpomembnejših vprašanjih bolj ali manj izključeni iz delovanja EHF. Po vzoru evropske nogometne zveze UEFA bomo ustanovili strateški svet rokometnih profesionalcev, v katerem bodo sodelovali EHF, klubi in igralci. A pogoj zanj je bilo formiranje foruma, ki bo zastopal večji del evropskih klubov, ne pa le najboljših," je pojasnil Tomaž Jeršič, ki so ga prisotni soglasno izvolili za novega predsednika FCH. Za podpredsednika sta bila izvoljena predstavnika Hamburga (Dierk Schmaeschke) in Ciudada Reala (Joan Marin), člana predsedstva pa bosta iz Koldinga (Jens Boesen) in Kielc (Radek Wasiak).

In v čem je razlika med GCH in FCH? "GCH predstavlja manjši delež evropskih klubov, čeprav najboljših, FCH pa je širše zasnovan, saj zajema vse klube, ki nastopajo v evropskih pokalih. Prepričan sem, da smo s sporazumom, ki smo ga podpisali, z EHF, naredili zelo velik korak k skupnemu in boljšemu sodelovanju klubov na eni in evropske zveze na drugi strani," pravi Jeršič, ki je bil za predsednika izbran kot predstavnik Celja Pivovarna Laško. Po Jeršičevih besedah je bil v zadnjih letih v pogovorih in pogajanjih najboljših klubov z EHF narejen zelo velik korak naprej (na letošnjem Euru v Avstriji je EHF prvič plačala klubom denarna nadomestila za nastope njihovih igralcev – skupaj 400.000 evrov, zdaj pa se bodo posvetili predvsem zavarovanju pogodb z igralci (če bi se igralec z reprezentančne akcije vrnil poškodovan, bi njegov klub dobil denarno nadomestilo) in znižanju števila velikih tekmovanj v enem olimpijskem ciklusu s pet na tri. Doslej na nasprotni strani (Mednarodna rokometna zveza IHF) ni posebnega posluha za napovedane spremembe, kljub temu pa se tudi veljaki IHF (v Kölnu kljub povabilu ni bilo predsednika svetovne zveze Hasana Mustafe iz Egipta) počasi mehčajo.

V letošnji ligi prvakov so klubi dobili več kot tri milijone evrov, kar je okoli 40 odstotkov več kot lani. Seveda je največ denarja končalo v blagajnah štirih udeležencev zaključnega turnirja v Kölnu: Kiel je dobil 495.000 evrov, Barcelona 385.000, Ciudad Real 345.000 in Čehovski medvedi 285.000 evrov. V naslednji sezoni bo Slovenijo v evropski ligi prvakov zastopala Celje Pivovarna Laško, Jeršič pa meni, da ima veliko možnosti za eno izmed štirih posebnih povabil na kvalifikacijski turnir za ligo prvakov (lani so ga dobili prav Celjani) tudi Gorenje iz Velenja.

Foto: EHF