5. 6. 2010

Slovenske rokometašice na EP v skupini D v Lillehammerju z Norveško, Madžarsko in Francijo

V Odenseju so izžrebali skupine za decembrsko evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bosta gostili Danska in Norveška. Reprezentanca Slovenije bo igrala v skupini D v Lillehammerju, njene nasprotnice pa bodo Norveška, Madžarska in Francija.

 

Slovenske rokometašice pri žrebanju niso imele sreče, kajti kroglice so jim namenile najtežjo izmed štirih skupin na tekmovanju v Skandinaviji. Norvežanke so namreč aktualne prvakinje Evrope, Francozinje so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojile srebrno kolajno, Madžarke pa se lahko pohvalijo z olimpijskim bronom. Četa selektorja Ivice Rimanića bo prvo tekmo igrala z Madžarsko (7. decembra), 8. ali 9. decembra se bo pomerila z Norvežankami, zadnji preizkus v skupini D v olimpijskem Lillehammerju pa jih čaka 10. ali 11. decembra s Francijo.

 

Leopold Kalin, direktor ženskih reprezentanc: "Že pred žrebanjem je bilo jasno, da na evropskem prvenstvu za Slovenijo ni lahke skupine. Glede na to, da je slovenska reprezentanca mlada in da šele zdaj dobiva svojo obliko, kajti večina igralk je še mladink, je za nas najbolj pomembno, da smo se sploh uvrstili na tekmovanje ter da si dekleta zdaj pridobijo mednarodne izkušnje in prepotrebno 'kilometrino' za naprej. S pomlajevanjem reprezentance bi po mojem mnenju morali začeti že leta 2006, ko smo bili na evropskem prvenstvu na Švedskem na zadnjem mestu. Vseeno bi bilo, če smo bili zadnji z Derepaskovo in druščino, ali pa bi tako uvrstitev dosegli z mladimi igralkami, ki bi si pridobile izkušnje in bi imeli danes že precej bolj izkušeno generacijo."

 

Žrebanje skupin je v dvorani Arena Odense potekalo med polčasoma prijateljske tekme Danska – Norveška v okviru praznovanja 75-letnice domače rokometne zveze. Evropsko prvenstvo, na katerem bo v štirih skupinah nastopilo 16 reprezentanc, bo od 7. do 19. decembra letos v dveh državah – na Danskem in Norveškem. Predtekmovalni del bo potekal v Aalborgu, Aarhusu (oba Danska), Larviku in Lillehammerju (oba Norveška), glavni del Eura 2010 v olimpijskem Lillehammerju in Herningu (Danska), slednji pa bo tudi gostitelj sklepnih bojev najboljših evropskih ženskih reprezentanc (polfinale, finale in tekme za razvrstitev po mestih).

 

Evropska zveza je šestnajsterico (glede na dosežke v kvalifikacijah in uvrstitve na zadnjih velikih tekmovanjih pod njenim okriljem) že pred žrebanjem razdelila v štiri bobne, pri čemer se reprezentance iz istega bobna v predtekmovalnem delu EP niso mogle pomeriti med seboj. Slovenija je pristala v četrtem, zadnjem bobnu skupaj s Srbijo, Nizozemsko in Islandijo. V prvem bobnu so bile Norveška, Španija, Črna gora in Nemčija, v drugem Hrvaška, Madžarska, Ukrajina in Danska, v tretjem pa Francija, Rusija, Romunija in Švedska.

 

Že pred žrebanjem je EHF določila, da bo Danska v predtekmovalnem delu EP igrala v skupini A v Aalborgu, Rusija v skupini B v Aarhusu, izbrana vrsta Nemčije v skupini C v Larviku ter gostiteljica in aktualna evropska prvakinja Norveška v skupini D v Lillehammerju.

SKUPINE NA EP 2010:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
Španija Črna gora Nemčija Norveška
Danska Hrvaška Ukrajina Madžarska
Romunija Rusija Švedska Francija
Srbija Islandija Nizozemska Slovenija
Kvalifikacije za EP 2010 - ženske