11. 6. 2010

Selektor Zvonimir Serdarušić: Osebni cilji morajo biti potisnjeni na stranski tir

Po pripravah v Podčetrtku je moška članska reprezentanca Slovenije danes dopotovala v Ljubljano, kjer jo v nedeljo ob 18. uri v dvorani na Kodeljevem čaka prva tekma dodatnih kvalifikacij za SP 2011 proti Madžarski. Na novinarski konferenci v prostorih RZS so bili prisotni vsi igralci in člani strokovnega vodstva reprezentance.

 

Igralci in vodstvo so se po prihodu iz Podčetrtka najprej udeležili novinarske konference na sedežu RZS, nato pa so odšli na kosilo, počitek in kasneje še na trening. Med pripravami je bilo poleg treningov dovolj časa tudi za druženje in relaksacijo, tako da so včeraj lahko skupinsko odšli tudi na biljard. V normalen proces treninga se je vrnil tudi Gorazd Škof, ki pa zaradi viroze še vedno uživa antibiotike, in bo v nedeljo na razpolago selektorju Zvonimirju Serdarušiću. Na pripravah je sodelovalo 19 igralcev, na nedeljski tekmi proti Madžarski pa jih bo lahko v zapisniku samo 14. Omeniti velja, da je imelo na tekmah na letošnjem evropskem prvenstvu v Avstriji pravico nastopa na posamezni tekmi 16 rokometašev.

 

V dodatnih kvalifikacijah ima Slovenija pozitivne izkušnje z Madžarsko iz leta 1999. Po zmagah v Kopru (32:29) in Veszpremu (27:23) se je slovenska izbrana vrsta, ki jo je takrat vodil selektor Leopold Jeras, neposredno uvrstila na evropsko prvenstvo na Hrvaškem leta 2000. Pri naših južnih sosedih je Jerasova četa osvojila peto mesto (v neposrednem dvoboju z gostitelji) in si priigrala prvo uvrstitev na olimpijske igre v Sydneyju istega leta. Po uspehu v Veszpremu na uradnih tekmah Slovenija ni več uspela premagati Madžarske: ta je bila uspešnejša na dveh svetovnih prvenstvih (Portugalska 2003 in Nemčija 2007), na EP 2004 v Sloveniji pa se je sosedski dvoboj končal brez zmagovalca.

 

Madžarska zveza je sicer želela veliko vstopnic, toda na RZS so jih gostom omogočili toliko, kot jim jih pripada po pravilih. To je deset odstotkov kapacitete dvorane, kar pomeni dobrih 150. Izjemno zanimanja za tekmo na Kodeljevem vlada tudi med madžarskimi novinarji: do včeraj se jih je uradno akreditiralo dvanajst, glede na individualne zahteve za akreditacijo, ki prihajajo na RZS, pa naj bi jih bilo več kot trideset.

 

 

Zvonimir Serdarušić, selektor reprezentance Slovenije: "Na dveh tekmah za trening z mladinsko reprezentanco Slovenije sem iskal odgovor, koliko smo naredili na pripravah, a pravega nisem dobil. Vsekakor pa nismo prikazali igre, kot bi jo morali proti Madžarom, poleg tega pa tudi odnos do igre in pristop nista bila na pravi ravni. Na trenutke sem po treningih in tekmah deloval optimistično, na trenutke pa zelo zaskrbljeno in sem ponoči bolj malo spal. V obrambi smo na trenutke delovali dobro, toda ko sem zamenjal nekaj igralcev, je bilo povsem drugače. Kar se tiče napade, so še vedno prisotne nekatere stare "bolezni", ki jih skušam odpraviti, a gre to zelo težko in počasi. Vem, kako naj bi bilo videti okostje moštva, nekatera manjša vprašanja pa so kljub temu še vedno odprta. Upam, da bodo vsi igralci dojeli pomen tekem z Madžarsko: da ne gre le za to, kaj se bo dogajalo do naslednje nedelje, ampak da bo razplet vplival na dogajanja v naslednjih dveh letih. Osebni cilji morajo biti zdaj potisnjeni na stran, v ospredju pa mora biti glavni in skupinski cilj – uvrstitev na svetovno prvenstvo na Švedskem leta 2011. Madžari so tudi na prijateljski tekmi proti Srbiji tri četrtine igrali v obrambi 6-0, eno četrtino pa 5-1 kot rezervno različico, ki jo bodo uporabili tudi proti nam, če jim vse ne bo šlo tako, kot želijo in prilčakujejo. Kdo je favorit? Težko je reči vnaprej, odgovor na to bosta dali šele tekmi."

 

Roman Pungartnik, direktor moških reprezentanc Slovenije: "Do nedeljske tekme bomo v Ljubljani opravili še tri treninge. Madžari so prihod v Ljubljano napovedali v soboto okoli poldneva, zvečer bodo prvič trenirali na Kodeljevem, prav tako pa bodo imeli lažji trening tudi v nedeljo dopoldan. Zavedamo se, da imajo tudi oni številne težave v reprezentanci in okoli nje, vendar se z njimi ne ubadamo, ampak gledamo predvsem nase."

Pričakovanja reprezentantov pred tekmama z Madžari