12. 6. 2010

Intervju s kapetanom članske reprezentance Slovenije Urošem Zormanom

Razplet tekem dodatnih kvalifikacij proti Madžarski bo v veliki meri odvisen tudi od igre slovenskega reprezentančnega kapetana Uroša Zormana. Ljubljančan na začasnem delu v Celju zagotavlja, da bo izbrana vrsta Slovenije proti Madžarom prikazala povsem drugačen obraz kot na tekmah za trening proti mladincem v Podčetrtku in da se bo uvrstila na SP 2011 na Švedskem.

 

 

Po pripravah v Podčetrtku selektor Zvonimir Serdarušić ni bil najbolj zadovoljen, na trenutke je bil celo zaskrbljen.

 

Imamo enake dvome, kot jih imajo tudi vse ostale reprezentance – po eni strani smo lahko zadovoljni, po drugi pa ne. Pridejo dnevi, ko na treningih in tekmah vse deluje tako, kot mora delovati, seveda pa so tudi dnevi, ko gre skoraj vse narobe. Kljub temu lahko damo pripravam v Podčetrtku pozitivno oceno. Da smo dobro delali in trenirali, bomo seveda morali dokazati na dveh tekmah proti Madžarom. In upam, da nam bo to tudi uspelo.

 

 

Toda tekmi za trening proti mladinski reprezentanci Slovenije v Podčetrtku ne ponujata pretiranega razloga za optimizem pred kvalifikacijskima tekmama z vzhodnimi sosedi.

 

V vsakem primeru sta nam tekmi prišli zelo prav. Še posebno zaradi tega, ker so Makedonci tik pred zdajci odpovedali gostovanje v Podčetrtku in Ljubljani, kar pomeni, da smo ostali brez edine prave tekme pred obračunoma z Madžari. Na prvi tekmi proti mladinski reprezentanci Slovenije, ki se je končala z izidom 28:28, smo videli, da imamo ob nepravem pristopu in motivu – čeprav se to seveda ne bi smelo zgoditi -  velike težave v igri. Tudi prvi polčas druge tekme, ki se je končal z vodstvom mladincev s 16:13, je bil z naše strani precej žalosten, v drugem pa smo spremenili sliko na igrišču, ga suvereno dobili in pokazali tisto, kar se od nas pričakuje tudi na tekmah proti Madžarski. Večina igralcev, vključno z mano, proti mladincem ni bila na pravi ravni. Toda eno je tekma za trening, drugo pa resni tekmi proti Madžarski, kjer volja, želja, motiv, resnost in pristop do igre seveda sploh ne bodo vprašljivi.

 

 

Tudi Madžari so se v zadnjih dneh in tednih ubadali s številnimi težavami: poškodbe, odpovedi, zamude na pripravah zaradi klubskih obveznosti igralcev v tujih klubih...

 

Oboji imamo približno enake težave, kar posledično lahko pomeni, da imamo tudi približno enake možnosti za končni uspeh. Jasno je, da bomo na obeh tekmah proti Madžarski šli „na polno“. Zavedamo se, da nam bo težko proti njim, toda prav tako vemo, da bo tudi njim zelo težko proti nam. Tista reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem na igrišču bolj navdahnjena, odigrala bolje v obrambi in napadu ter imela bolj razpoložene posameznike v igri, se bo na koncu veselila velikega vložka – vozovnice za svetovno prvenstvo na Švedskem januarja 2011.

Glavna prednost Madžarov naj bi bila povratna tekma v Veszpremu, kjer slovensko izbrano vrsto zagotovo čaka pravi pekel.

 

Morebiti se bo slišalo čudno, toda na osnovi mojih izkušenj v zadnjih letih lahko rečem, da rajši igram povratno tekmo na gostujočem igrišču. Na prvi tekmi na domačem igrišču je ponavadi odprtih še nekaj odstotkov možnosti, da presenetiš nasprotnika. Presenečenja pač pridejo bolj do izraza na domačem igrišču, poleg tega pa upam, da bo dvorana na Kodeljevem polna do zadnjega kotička in da bomo na krilih navijačev poskrbeli za čim boljšo predstavo na igrišču. Upam, da bomo na prvi tekmi v Ljubljani vsaj nekoliko presenetili Madžare in si priigrali vsaj minimalno prednost pred gostovanjem v Veszpremu. Tam nas bo čakala nabito polna dvorana z več kot 5.000 gledalci, vendar sem prepričan, da bo fantastično vzdušje na tribunah za nas samo še dodaten motiv. Na povratni tekmi presenečenj v igri skoraj ne more biti, mi pa bomo – tako kot vedno – tudi v Veszpremu igrali na zmago. Mislim, da je nekaj lažje napadati kot braniti. Če bi najprej igrali na Madžarskem in na primer izgubili za pet ali šest zadetkov, je na povratni tekmi psihološko precej večji pritisk, ker veš, da moraš nadoknaditi visok zaostanek. Zato je bolje igrati v obratnem vrstnem redu, kar pomeni, da ne bomo branili rezultata iz Ljubljane, ampak še enkrat napadali zmago tudi na gostovanju.

 

 

S kakšno razliko na prvi tekmi v korist Slovenije bi bili zadovoljni?

 

Težko je odgovoriti na to vprašanje, kajti včasih je dovolj že zadetek prednosti, včasih pa ti jih niti deset ne zagotavlja napredovanja. V vsakem primeru si na tekmi v dvorani na Kodeljevem najprej želim zmage, pa čeprav samo za en zadetek. Že samo zadetek prednosti iz Ljubljane nam daje priložnost in upanje za povratni dvoboj v Veszpremu. Toda če se bo ponudila priložnost za višjo razliko, jo bomo seveda skušali izkoristiti v največji možni meri. Po eni strani imamo v reprezentanci kopico izkušenih igralcev, po drugi pa veliko mladih in hitrih – in to je prava kombinacija.

 

 

V dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem leta 2009 je Slovenija izpadla proti Slovaški. Ali se lahko zgodba ponovi tudi proti Madžarski?

 

Če bi se zgodilo, da bi morala članska reprezentanca izpustiti še drugo svetovno prvenstvo zapored, bi bila to zanjo in za celoten slovenski rokomet prava katastrofa. Ampak na letošnjem evropskem prvenstvu v Avstriji smo dokazali, da se lahko najmanj enakovredno kosamo z vsako reprezentanco in da lahko tudi premagamo vsako, tudi če spada med rokometne velesile. Vsi se dobro zavedamo, da je uspeh proti Madžarski pogoj za uvrstitev na svetovno prvenstvo, to tekmovanje pa tudi odskočna deska za naš glavni cilj – uvrstitev na olimpijske igre v Londonu leta 2012. Zato v vsakem primeru verjamem, da bo vsak slovenski reprezentant dal vse od sebe, prav tako pa verjamem, da se bo Slovenija uvrstila na SP.

 

 

Dejan Kresnik