2. 7. 2010

V Sarajevu ustanovni sestanek regionalne lige za moške, o usodi slovenskih klubov kasneje

Predstavniki rokometnih zvez Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije ter Bosne in Hercegovine so izpeljali ustanovni sestanek regionalne lige za moške v Sarajevu. Ta naj bi predvidoma zaživela v sezoni 2011/12, v naslednjih mesecih pa naj bi bila znana tudi odločitev o tem, ali bosta v ligi nastopila tudi slovenska kluba.

 

Pobudo za sklic sestanka v Sarajevu, na katerega so bili vabljeni le predstavniki nacionalnih zvez, ne pa tudi klubov, je dala rokometna zveza Bosne in Hercegovine. Sedež lige naj bi bil v Sarajevu, tamkajšnja zveza pa je že našla tudi generalnega pokrovitelja lige, ki naj bi (tako kot pri ligi NLB v košarki) pokril celotne stroške tekmovanja (prevozi, namestitve, plačilo sodnikov in delegatov...) - to je banka Sparkasse.

 

Slovensko rokometno zvezo je na sestanku v Sarajevu zastopal sekretar Leopold Kalin. Po njegovih besedah je bil sestanek koristen, a je prisotne seznanil z dejstvom, da nima mandata za sprejemanje sklepov. O pobudi za morebitno nastopanje v regionalni ligi se morajo najprej odločiti slovenski klubi, prav tako pa tudi predsedstvo RZS. Glede na to, da bi redni del tekmovanja v regionalni ligi obsegal kar 26 krogov (14 klubov po dvokrožnem sistemu), je vprašanje, ali je poleg že tako zgoščenega in napornega tekmovalnega programa (domače prvenstvo in pokal, nastop v Evropi, reprezentančne obveznosti...) sploh še mogoče najti termine in prostor za igranje v novoustanovljeni ligi.

 

V regionalno ligo - premiero naj bi doživela v sezoni 2011/12 - je povabljenih 14 klubov, od katerih jih najmanj enajst prihaja iz držav nekdanje skupne države Jugoslavije: Slovenije (Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje), Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in Črne gore. Poleg teh enajstih klubov naj bi v regionalni ligi sodelovala še najboljša madžarska predstavnika (Veszprem, Pick Szeged), 14. udeležencu pa naj bi vodstvo regionalne lige namenilo posebno povabilo.

 

Ob koncu naslednje sezone bo vodstvo regionalne lige organiziralo turnir v Sarajevu, na katerege bo povabilo osem klubov. Turnir naj bi bil uvod v začetek regionalne lige v sezoni 2011/12, nastopili pa naj bi prvaki sedmih držav (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Črna gora, Madžarska) in klub, ki bi dobil posebno povabilo.

 

Naslednji sestanek predstavnikov regionalne lige bo v sredo, 21. julija, v Zagrebu.

 

Leopold Kalin, sekretar RZS in predstavnik Slovenije na sestanku v Sarajevu: "Želja nekaterih držav je, da bi takoj začeli. Stališče Slovenije glede na to, da bi igrali po dve ekipi iz vsake države - skupaj 14 ekip - je, da je to nesprejemljivo za koledar. Moralo bi priti do spremembe tekmovanja v nacionalnih ligah. Slovenija je gradila svojo ligo kar nekaj let. Toda jaz bom dal poročilo predsedstvu, klubi pa se bodo odločili, kako naprej. Ideja je, da bi se liga začela 2011/12, za vsem stoji tudi pokrovitelj, ki je imel tudi zelo dobro predstavitev. Sicer pa jaz ne morem obljubljati in govoriti v imenu nekoga, ki se mora odločiti. Ideja je lepa, vodimo že žensko regionalno ligo, ki pa je čisto nekaj drugega. Pripraviti je treba marsikaj, to ni preprosto. Vse je treba skrbno premisliti. Ne more, na primer, kar zdaj nekdo reči, da bo v Sloveniji Celje ali Gorenje ali Cimos igral to ligo in doma samo končnico prvenstva. To je nesprejemljivo, saj se mora sprememba tekmovalnega sistema napovedati vsaj leto naprej. Liga bi mogoče z dvigom kakovosti rokometa na tem območju poskrbela za razcvet te igre. To si želi Bosna, ker nima lige, Črna gora in Makedonija isto, Hrvaška ima le Zagreb, ki je "pomoril" vse druge klube in ostal sam, mi po drugi strani pa imamo kakovostno domače ligaško tekmovanje."

 

 

14 klubov, povabljenih v regionalno ligo:

 

Slovenija: Celje Pivovarna Laško, Gorenje Velenje

 

Hrvaška: Zagreb Croatia osiguranje, Nexe Našice

 

Bosna in Hercegovina: Bosna Sarajevo, Borac Banjaluka

 

Srbija: Kolubara Lazarevac, Crvena zvezda

 

Makedonija: Metalurg Skopje, Vardar

 

Črna gora: Budućnost

 

Madžarska: Veszprem, Pick Szeged

 

14. klub: posebno povabilo