2. 7. 2010

Hypo že našel zamenjavo za Prokopa

Potem ko je legendarni Gunnar Prokof, dosedanji alfa in omega Hypa z Dunaja, po 38 letih odstopil z vseh funkcij v klubu, so že našli zamenjavo zanj. Trener bo Martin Matuschkowitz, klubski direktor pa Dieter Heger.

 

Prokop je bil pred 38 leti (leta 1972) ustanovitelj avstrijskega kluba, v katerem je slaba štiri desetletja opravljal skoraj vse možne funkcije, predvsem pa je bil trener in direktor (menedžer). Toda s 1. julijem 2010 je nepreklicno odstopil z vseh položajev v Hypu, kot razlog pa je navedel različnost pogledov med njim in sedanjim klubskim vodstvom. Prokop naj bi želel v klub pripeljati igralke, ki bi Hypu še naprej zagotavljale, da bo del evropske "špice", predstavniki klubskega vodstva pa naj bi imeli drugačno vizijo večkratnega prvaka Evrope.

 

A klubsko vodstvo je hitro našlo zamenjavo za legendarnega Prokopa. Trenersko paličico je prevzel Martin Matuschkowitz, ki je s člansko ekipo že delal v sezonah 1997/98 in 2003/04, trenutno pa je trener mlajših Hypovih selekcij. Direktorski (menedžerski) položaj pa je prevzel Dieter Heger, strokovnjak za športni marketing in sponzorstva.

 

Novembra lani je Prokop poskrbel za enega največjih škandalov v zgodovini rokometa. Na tekmi drugega kroga evropske lige prvakinj Hypo - Metz na Dunaju pri izidu 27:27 ter sedem sekund pred koncem tekme je skočil na igrišče, ustavil nasprotno igralko Svetlano Ognjenović v protinapadu in tako najverjetneje preprečil zmagoviti zadetek za Francozinje. Evropska rokometna zveza ga je zaradi nešportnega vedenja kaznovala z visoko finančno kaznijo in s prepovedjo opravljanja funkcij v vseh mednarodnih tekmovanjih v obdobju treh let. Do konca življenja ne bo smel opravljati nobene funkcije v okviru EHF, denarno in z odvzemom točke pa je bil kaznovan tudi klub. Arbitražna komisija EHF ga je kaznovala takole:

- zaradi kršitve osnovnih načel fair playa mora Gunnar Prokop plačati 45.000 evrov kazni
- izključen je iz vseh mednarodnih rokometnih tekmovanj ter vseh aktivnosti v povezavi z EHF za obdobje treh let
- do konca življenja ima prepoved opravljanja kakršnihkoli funkcij v okviru Evropske rokometne zveze.

 

Poleg tega je moral visoko denarno kazen plačati tudi klub Hypo – 30.000 evrov, v skupini B pa mu je bila odvzeta točka za neodločen izid s sporne tekme proti Metzu (27:27). Pri EHF so v obrazložitvi svoje odločitve zapisali: "Arbitražna komisija je pozorno in natančno preučila vsa poročila ter izjave z dogodka. Ugotovila je, da dejanje Gunnarja Prokopa ni zgolj zmanjšalo možnosti nasprotnika za zadetek, ampak tudi ogrozilo igralko Metza. Hkrati je gospod Prokop po tekmi priznal, da je bil njegov namen vplivati na izid. To dejanje je škodilo ugledu rokometu in evropski ligi prvakov."