9. 7. 2010

V Göteborgu so izžrebali skupine za svetovno prvenstvo za moške na Švedskem leta 2011

Švedska bo od 13. do 30. januarja 2011 gostila svetovno prvenstvo v rokometu za moške. Prvo dejanje prihajajočega SP je bilo žrebanje štirih skupin s po šestimi reprezentancami v Scandinavium Areni v Göteborgu.

Mednarodna rokometna zveza (IHF) je pred žrebanjem vseh 24 reprezentanc, ki so se na SP uvrstile neposredno ali prek kvalifikacij, razdelila v šest bobnov s po štirimi. V prvem so bili Čile, Bahrajn, Japonska in Avstralija, v drugem Egipt, Argentina, Alžirija in Brazilija, v tretjem Madžarska, Tunizija, Romunija in Slovaška, v četrtem Srbija, Avstrija, Nemčija in Južna Koreja, v petem Francija, Hrvaška, Islandija in Poljska, v šestem pa Danska, Španija, Švedska in Norveška.

Žrebanje štirih skupin s po šestimi reprezentancami je potekalo po že ustaljeni proceduri. Ekipe iz zadnjega (šestega) bobna so bile najprej izžrebane v skupine od A do D, nato pa je sledila četverica iz bobnov 2, 3, 4 in 5. Švedska kot gostiteljica SP 2011 si je zatem lahko izbrala eno izmed štirih skupin, v kateri bo nastopila. Švedska selektorja Ola Lindgren in Staffan Olsson sta se odločila za skupino D, v kateri so do takrat bile Južna Koreja, Slovaška, Čile in Argentina. Na koncu so bile izžrebane še tri reprezentance iz bobna 6, gostitelji SP (v skupinskem delu bodo igrali v Göteborgu) pa so za nosilca skupine dobili Poljake.

SKUPINE ZA SP 2011 - MOŠKI:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
Francija Islandija Hrvaška Poljska
Španija Norveška Danska Švedska
Nemčija Avstrija Srbija Južna Koreja
Tunizija Madžarska Romunija Slovaška
Egipt Brazilija Alžirija Argentina
Bahrajn Japonska Avstralija Čile

Svetovno prvenstvo na Švedskem bo gostilo osem mest: Malmö, Lund, Kristianstad, Göteborg, Skövde, Jönköping, Linköping in Norrköping. Nastopilo bo 24 reprezentanc, pri čemer jih bo kar 14 iz Evrope. Poleg evropskih reprezentanc (Avstrija, Hrvaška, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Norveška, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška, Španija, Švedska) bodo sodelovali še predstavniki Azije (Bahrejn, Japonska, Južna Koreja), Afrike (Alžirija, Egipt, Tunizija), Amerike (Argentina, Brazilija, Čile) in Oceanije (Avstralija).

Iz vsake izmed štirih predtekmovalnih skupin se bodo po tri najboljše reprezentance uvrstile v glavni del, najslabše tri pa se bodo borile za predsedniški pokal (za uvrstitev od 13. do 24. mesta). Najboljših dvanajst moštev bo v glavnem delu razdeljenih v dve skupini s po šestimi reprezentancami: iz vsake bosta najboljši dve napredovali v polfinale, ostalih osem pa se bo borilo za uvrstitev od petega do dvanajstega mesta. Polfinalni tekmi bosta v Kristianstadu in Malmöju, tekmi za bronasto in zlato kolajno pa v Malmöju.

Dejan Kresnik