28. 7. 2010

Mladinska reprezentanca začenja nastop na EP na Slovaškem s tekmo proti Švedski

Slovenska moška mladinska reprezentanca bo nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem začela s tekmo proti Švedski. Moštvo selektorja Slavka Iveziča se bo s Švedi pomerilo v četrtek, 29. julija, ob 14. uri v Bratislavi, druga tekma v skupini D pa bo ob 16. uri med Hrvaško in Romunijo.

 

Pred odhodom na EP je slovenska izbrana vrsta v Podčetrtku odigrala tudi dve tekmi za trening z vrstniki iz Srbije, ki prav tako nastopajo na letošnjem EP na Slovaškem. Prvi dvoboj so dobili Slovenci z 29:27, drugi pa se je končal brez zmagovalca (27:27), na obeh pa je selektor Ivezič ponudil priložnost za igro vsem rokometašem. "Preizkusa sta bila za nas več kot dobrodošla, še posebej, ker sta bila edina pred začetkom evropskega prvenstva. V vseh elementih smo bolje igrali na prvi tekmi, medtem ko smo bili na drugi premalo agresivni v sredini obrambe proti srbskim zunanjim igralcem. Toda po drugi strani je dobrodošlo tudi spoznanje, kako delujemo v nekoliko slabši izvedbi," je tekmi s Srbijo ocenil selektor Slavko Ivezič.

 

Ivezič je v nedeljo dokončno izbral tudi 16 potnikov za evropsko prvenstvo na Slovaškem, s prvotnega seznama 19 igralcev pa so odpadli levokrilni igralec Jaka Ferkulj (Gorenje Velenje), srednji zunanji Uroš Škripec (Velika Nedelja) in vratar Jošt Perovšek (Ribnica Riko hiše). "Zaradi številnih poškodb smo imeli na pripravah devetnajst igralcev, da smo lahko normalno delali. Vedno je na koncu težko sporočiti, na koga selektor ne računa, tokrat pa je bilo na razpolago prostora samo za šestnajst igralcev. Za tiste, ki so ostali doma, to ne sme biti konec sveta. Še posebno, ker bo imela ta generacija še precej reprezentančnih akcij," pojasnjuje Ivezič in dodaja: "Prav zaradi težav s poškodbami smo se odločili, da na evropsko prvenstvo peljemo dva vratarja in tri krožne napadalce."

 

Uvodna preizkušnja na EP čaka slovenske mladince v četrtek, 29. julija, ob 14. uri, ko se bodo v dvorani Sibamac Arena v Bratislavi pomerili s Švedsko. Prav sedanja švedska generacija je na lanskem kadetskem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto kolajno, aprila letos pa sta se Slovenija in Švedska pomerili tudi v kvalifikacijski skupini v Podčetrtku za odhod na EP na Slovaškem. Na tekmi zadnjega kroga, ki je bila le prestižnega pomena (že pred tem sta si obe reprezentanci zagotovili napredovanje na EP), so slovenski mladinci slavili s 27:25 (12:9). "Zdaj bo šlo za povsem novo tekmo, novo zgodbo. Prav na Švede smo se tokrat najbolj pripravljali: ne le zaradi tega, ker je prva tekma na velikem tekmovanju tudi najpomembnejša, ampak tudi zato, ker bi lahko bil prav dvoboj s Švedsko odločilen v boju za eno izmed prvih dveh mest v skupini, ki peljeta med osem najboljših v Evropi," se zaveda Ivezič, ki je na pripravah posebno pozornost namenil tudi dejstvu, da Slovenija vse tri tekme v skupini D igra ob 14. uri, zato je temu prilagodil termine treningov, način dela in celoten urnik ostalih dejavnosti.

 

Na EP na Slovaškem bodo v skupini A igrale Islandija, Portugalska, Slovaška in Izrael, v skupini B Danska, Francija, Češka in Srbija, v skupini C pa Nemčija, Španija, Rusija in Finska. Prvi del (tekmovanje po skupinah po sistemu vsak z vsakim – torej bo imela vsaka reprezentanca v skupini po tri tekme) se bo končal 1. avgusta, po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine se bosta uvrstili v razigravanje od 1. do 8. mesta, tretja in četrta iz vsake skupine pa v boj za uvrstitev od 9. do 16. mesta.

SPORED TEKEM - SKUPINA D:

Datum Ura Reprezentanca 1 Reprezentanca 2 Izid
29. 07. 2010 14.00 Slovenija Švedska ***
29. 07. 2010 16.00 Hrvaška Romunija ***
Dejan Kresnik
Znanih 16 reprezentantov za EP na SlovaškemIntervju s selektorjem Slavkom Ivezičem