6. 8. 2010

Slovenski mladinci v polfinalu EP na Slovaškem po podaljških izgubili proti Portugalski

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je v polfinalu EP na Slovaškem po podaljških izgubila proti Portugalski s 30:33 (27:27, 11:16). Moštvo selektorja Slavka Iveziča bo tako v nedeljo ob 16.30 igralo z Nemčijo za bronasto kolajno, v finalu pa se bosta pomerili Portugalska in Danska, ki je v drugem polfinalu z 28:27 premagala Nemce.

 

 

Slovenija – Portugalska 30:33 (27:27, 11:16)

 

Bratislava – Dvorana Sibamac Arena, gledalcev: 800, sodnika: Stenrand in Birch (oba Danska).

 

Slovenija: Lesjak (12 obramb), Taletovič (4 obrambe), Gaber, Jelovčan 1, Marguč 4, Mlakar 10, Nosan 2, Papež, Poklar 6, Poteko, Smolnik, Šoštarič, Zarabec 5, Cingesar 2; selektor: Slavko Ivezič.

 

Portugalska: Vilhena, M. Marques, Persqueria 2, Rosario 1, Ferraz 7, P. Marques 10, Areia, Duarte 4, Silva 1, Moreira 1, R. Silva 6, Portela 1, Machado, H. Silva, Siqueria; selektor: Rolando Freitas.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Portugalska 3 (2).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Portugalska 8 minut.

 

 

Polfinalni obračun so bolje začeli Portugalci, ki so povedli z 2:0 in 3:1, toda v sedmi minuti je Slovencem uspelo izenačiti na 3:3. Sledil je niz treh zaporednih portugalskih zadetkov za vodstvo s 6:3, sredi prvega polčasa pa so imeli nasprotniki že štiri zadetke prednosti (8:4). Zato je bil selektor Slavko Ivezič prisiljen vzeti minuto odmora, ki je sprva obrodila bogate sadove. Slovenski rokometni upi so namreč v treh minutah naredili delni izid 3:0 in se približali samo na zadetek zaostanka (7:8).

 

Toda hitri in tehnično dobro podkovani Portugalci so prednost znova dvakrat povišali na tri zadetke (10:7, 11:8), nato pa so zaradi prekrška za dve minuti ostali brez enega izmed igralcev. Številčno prednost je Ivezičeva četa sprva dobro izkoristila, saj je dosegla dva zadetka zapored, zatem pa je (še vedno z igralcem več) dobila dva gola in ob vrnitvi kaznovanega Portugalca na igrišče je bilo na semaforju 13:10 (25. minuta) za nasprotnike. Tudi zadnje minute prvega polčasa so pripadle portugalskim rokometašem, ki so na odmor odšli kar s petimi zadetki naskoka (16:11).

 

Na začetku drugega dela so Portugalci poskrbeli za rekordno prednost na polfinalni tekmi (17:11), nato pa so Slovenci počasi, toda zanesljivo vendarle začeli zmanjševati visok zaostanek. Ta je pridno kopnel in v 47. minuti so izenačili na 21:21, nato pa z zadetkom Gašperja Marguča ob igralcu manj poskrbeli za prvo vodstvo na tekmi (23:22). Toda Portugalci so hitro odgovorili s tremi zaporednimi zadetki za 25:23, dva zadetka "viška" pa so imeli tudi pri izidu 26:24 tri minute pred koncem.

 

Zatem je sledila slovenska ofenziva, ki je bila kronana z delnim izidom 3:0. V predzadnji minuti so naši mladinci najprej izenačili na 26:26, po minuti odmora (ko je do konca polfinalnega dvoboja ostalo samo še 21 sekund), pa je napad reprezentance Slovenije uspešno zaključil Tine Poklar. Po izključitvi na slovenski strani je minuto odmora vzel tudi portugalski selektor, njegovim igralcem pa je za zadnji napad ostalo na razpolago samo šest sekund. Portugalci so imeli dva igralca več, kajti njihov selektor je namesto vratarja poslal v igro še enega igralca. In prav ta je v zadnji sekundi zadel s šestmetrske črte za izenačenje na 27:27 in svoji reprezentanci priigral podaljške.

 

V podaljških je sledila samo še eno izenačenje (28:28), nato pa so Portugalci trikrat zapored zadeli v polno in pred menjavo strani igrišča so vodili z 31:28. Zadnjih pet minut podaljška je pripadel slovenskim rokometašem, ki so se približali le na zadetek zaostanka (30:31), nato pa so znova ostali z igralcem manj. To so Portugalci spretno izkoristili in v predzadnji minuti povedli z 32:20, po dveh odličnih obrambah njihovega vratarja pa so (z igralcem manj) v zadnji zadeli še za končnih 33:30.

 

Na prvi polfinalni tekmi v Bratislavi sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Danske. V dramatični končnici so bili uspešnejši Danci, ki so zmagali z 28:27 (14:15). Potem ko so Danci zapravili svoj zadnji napad na tekmi (pri vodstvu z 28:27), je nemški selektor petnajst sekund pred koncem vzel minuto odmora. Nato so Nemci krenili v zadnji napad, izpeljali akcijo na desno krilo, kljub strelu s krilnega položaja pa žoga ni našla poti v mrežo in v finale so napredovali Danci.

 

Portugalci, ki so tako na šesti tekmi na letošnjem EP na Slovaškem dosegli že šesto zmago, se bodo v nedeljo ob 19. uri v velikem finalu pomerili z Dansko, za bronasto kolajno pa bosta v nedeljo ob 16.30 igrali Slovenija in Nemčija.

 

 

Dejan Kresnik

Spored zaključnega dela EPSlovenija premagala Španijo in se uvrstila v polfinaleIzidi in lestvice glavnega dela EPIzidi in lestvice predtekmovalnega dela EP