12. 8. 2010

Smrt hrvaškega trenerja Velimirja Kljaića

V Zagrebu je za posledicami raka na pljučih v 65. letu starosti umrl hrvaški rokometni trener Velimir Kljaić. Največji trenerski uspeh je dosegel z reprezentanco Hrvaške, s katero je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 osvojil zlato kolajno.

Ob Kljaićevi smrti (njegov pogreb bo v torek, 17. avgusta) je hrvaška rokometna zveza (HRS) izdala posebno izjavo za javnost. V njej je med drugim zapisala: "Umrl je eden največjih hrvaških rokometnih trenerjev vseh časov. Svoje celotno življenje je posvetil rokometu: najprej kot igralec, nato kot trener. Igral je in treniral v številnih klubih na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji, njegova rokometna kariera pa je bila tako uspešna in bogata, da skorajda ni lovorike, ki je ne bi osvojil. Njegov brez dvoma največji uspeh v trenerski karieri je zlata olimpijska kolajna v Atlanti leta 1996 z generacijo, v kateri so igrali Ćavar, Puc, Saračević, Smajlagić, Jelčić, Goluža... To je bila hkrati tudi prva zlata olimpijska kolajna nasploh za hrvaški šport."

Velimir Kljaić se je rodil leta 1946 blizu Šibenika, njegov vzdevek pa je bil Kljun. Kar dvanajst let je igral v zagrebškem Medveščaku, nato pa štiri v Celovcu. Treniral je številne domače in tuje klube: Medveščak, Nürnberg, Wallau, Grosswallstadt, Essen, Zagreb, Minden, Gummersbach, Lokomotiva in Nettelsted. Na trenerski klopi nemškega kluba Wallau je osvojil tamkajšnje prvenstvo in pokal ter evropski pokal EHF, z Zagrebom (na njegovi klopi je bil dvakrat prvak Hrvaške) je bil dvakratni finalist lige prvakov, z rokometašicami zagrebške Lokomotive pa državni prvak pri naših južnih sosedah.

Zanimivo je, da je bil Kljaić tudi selektor treh različnih reprezentanc: Hrvaške, Egipta in Kuvajta. Njegov sin je Nenad Kljaić, nekdanji odlični rokometaš in hrvaški reprezentant, ki je zdaj trener Zagreba.

D. K.