7. 10. 2010

Celjane čaka v soboto zahtevno gostovanje v dvorani Blaugrana pri sloviti Barceloni

V tretjem krogu evropske lige prvakov čaka rokometaše Celja Pivovarne Laško zahtevna naloga, saj se bodo pomerili s slovito Barcelono. Tekma bo v soboto, 9. oktobra, ob 16.15 v dvorani Blaugrana v Barceloni, dosedanja statistika medsebojnih tekem pa je na strani španskega kluba.

 

Barcelona in Celje Pivovarna Laško sta se doslej v ligi prvakov pomerila desetkrat, pri čemer so Španci slavili šestkrat, Slovenci pa štirikrat. V polfinalu najelitnejšega evropskega tekmovanja sta se kluba kar štirikrat srečala v polfinalu: vsak je sicer dosegel po štiri zmage in poraze, toda v vseh štirih primerih so se napredovanja v veliki finale veselili Katalonci (v sezonah 1996/97, 1998/99, 1999/2000 in 2004/05). Zadnji dve tekmi sta bili v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2007/08, obakrat pa je bila uspešnejša Barcelona (39:28 na domačem igrišču in 27:32 v Zlatorogu).

 

Po petih krogih v letošnjem španskem državnem prvenstvu je Barcelona – tako kot tudi Ciudad real – še brez izgubljene točke. V ligi prvakov ima po dveh krogih slabši izkupiček kot Celje Pivovarna Laško, kajti moštvo trenerja Xavija Pascuala je zbralo samo eno točko: najprej je v domači dvorani Blaugrana izgubilo proti nemškemu Rheinu Neckarju (30:31), nato pa prav tako presenetljivo iztržilo neodločen izid (28.28) na gostovanju pri Kielu.

 

Tokratni nasprotnik Celjanov se lahko pohvali kar s šestimi naslovi v evropski ligi prvakov, poleg tega pa je še dvakrat igral v finalu (nazadnje v minuli sezoni, ko je na zaključnem turnirju najboljše četverice v Kölnu izgubil proti Kielu). Rokometna sekcija je bila v okviru slovite Barcelone ustanovljena leta 1942, njeno najbolj zlato obdobje pa se je začelo leta 1984, ko je na trenersko klop prišel sloviti Valero Rivera, ki je bil na čelu kar dvajset let.

 

Da gre pri Barceloni za zvezdniško moštvo, potrjuje tudi pogled na sestavo igralskega kadra. Dres katalonskega kluba nosijo igralci kar iz devetih različnih držav: Švedske (Johan Sjöstrand, Magnus Jernemyr), Bosne in Hercegovine (Danijel Šarić), Danske (Jesper Noddesbo), Francije (Cedric Sorhaindo), Madžarske (Laszlo Nagy), Belorusije (Sergej Rutenka, nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško in reprezentance Slovenije), Čila (Marco Antonio Oneto Zuniga), Rusije (Konstantin Igropulo) in Španije (Juan Garcia, Victor Tomas, Raul Entrerrios, Daniel Sarmiento, Cristian Ugalde, Iker Romero, Albert Rocas...). Povprečna starost igralcev je dobrih 28 let, višina 193 centimetrov in teža 94 kilogramov.

 

Tekma Barcelona - Celje Pivovarna Laško bo v soboto, 9. oktobra, ob 16.15 v dvorani Blaugrana v Barceloni. Sodila jo bosta Islandca Hlynur Leifsson in Anton Palsson, delegat pa bo Portugalec Rui Coelho.

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Tudi celjski klub želi priti na kakovostno raven Barcelone, Kiela, Ciudada Reala, Hamburga in drugih, a zaenkrat je tudi naš nasprotnik v tretjem krogu lige prvakov precej boljši od nas. Če želimo osvojiti vsaj točko v Barceloni, moramo mi imeti zelo dober dan, nasprotnik pa zelo slabega. Toda to seveda ne pomeni, da odhajamo v Španijo z belo zastavo in da se že vnaprej predajamo. Toda že večkrat sem povedal, da moramo svojo priložnosti za napredovanje v ligi prvakov iskati proti Kielcam in Chamberyju, v Zlatorogu pa kateremu izmed velikanov skušati odščipniti točko. Proti Kielcam sem bil pozitivno presenečen nad našo igro, toda vedno ne moremo pokazati takšnega obraza. Prav nasproten obraz smo pokazali proti Rheinu Neckarju, tako da je naša prava slika nekje vmes. Tudi proti Barceloni bo pomembna naša kolektivna igra, kajti posameznik ne more sam storiti ničesar. Potrebno je imeti tri, štiri igralce na vrhunski ravni, če se želiš kosati s favoriti. Le kolektivna igra je pravi način, kajti mi nimamo skritih adutov v igri, po drugi strani pa jih nima niti Barcelona."

 

Dragan Gajič, igralec Celja Pivovarne Laško: "Recept za uspeh proti Barceloni je jasen - motivirana igra vseh šestdeset minut na najvišji možni ravni, v kateri mora dati vsak igralec od sebe 150 odstotkov. Le v tem primeru imamo možnosti za presenečenje, sicer nima česa iskati v dvorani Blaugrana. Pomembna bo kolektivna igra, kajti posameznik brez moštva ne more storiti ničesar. Na uvodnih tekmah smo bili krilni igralci boljši del moštva, na naslednjih pa moramo porazdeliti vloge, kar pomeni, da morajo svoje prispevati tudi zunanji igralci, krožni napadalci in vratarji. Proti Kielcam na Poljskem smo poskrbeli za pomembno zmago, proti Rheinu Neckarju pa smo imeli svoje priložnosti, vendar smo na koncu nesrečno, a zasluženo izgubili. Barceloni moramo že od začetka tekme preprečiti hitro igro in (pol)protinapade, ki so njeno najmočnejše orožje. Zaradi tega moramo biti strpni v napadu, kar na dosedanjih tekmah niso bili, najpomembnejša pa bo spet naša igra v obrambi."

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11