14. 10. 2010

Serdarušić: Če nisem naredil in dosegel tistega, kar se je od mene pričakovalo, je zares nesmiselno, da bi nadaljeval s svojim delom

Potem ko se je v sredo zavil v molk, je Zvonimir Serdarušić, zdaj že nekdanji selektor moške članske reprezentance Slovenije, spregovoril o razlogih za svoj odstop. Preberite si, zaradi česa je po slabem letu dni prekinil pogodbo z Rokometno zvezo Slovenije, ki jo je sicer sklenil do konca olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

 

"Ko sem prišel v Slovenijo, sem skušal čim prej spoznati slovenski rokomet in igralce ter jih čim več preizkusiti in oceniti. Tudi zato sem uvedel tradicionalne ponedeljkove reprezentančne treninge, kajti časa do začetka evropskega prvenstva v Avstriji je bilo zelo malo," je svoje delo pred prvim velikim tekmovanjem v selektorski vlogi opisal Zvonimir Serdarušić. Pri naših severnih sosedih je Slovenija tekmovanje v skupini končala brez poraza (premagala je Švedsko s 27:25 ter remizirala z Nemčijo s 34:34 in Poljsko s 30:30), v nadaljevanju pa izgubila s Češko (35:37), Francijo (28:37) in Španijo (32:40) ter Euro 2010 končala na enajstem mestu: "Imeli smo zelo težko skupino, a kljub temu smo dosegali takšne rezultate, da smo bili za celoten rokometni svet večje presenečenje kot za Slovenijo samo."

 

V dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011 se je Slovenija pomerila z Madžarsko in v skupnem seštevku obeh tekem izgubila za zadetek – v Ljubljani je bilo 27:25 za Slovence, v Veszpremu pa 28:25 za Madžare. "Po zmagi na Kodeljevem smo Madžare na njihovem igrišču nadigrali skoraj 55 minut. Čeprav se nismo uvrstili na SP, smo naredili več, kot se je lahko kdorkoli v Evropi nadejal. Če je za Slovenijo razočaranje, ker je izgubila proti Madžarski, bi pri njih, če bi izpadli proti naši reprezentanci, to označili za katastrofo. Po izpadu z Madžari je v Sloveniji zavladalo nezadovoljstvo, ki se je pokazalo tudi na julijski seji predsedstva RZS v Lokvah na Krasu," ocenjuje Serdarušić.

 

Po njegovem mnenju je imel na julijski seji pravo podporo samo v predsedniku Franju Bobincu, medtem ko so ga ostali podprli le na njegovo pobudo in nagovarjanje. "Če nisem naredil in dosegel tistega, kar se je od mene pričakovalo, je zares nesmiselno, da bi nadaljeval s svojim delom. Če moje delo ni bilo dovolj dobro in je bilo kritizirano, se sprašujem, zakaj bi se držal pogodbe, ki me sicer veže do leta 2012. V Sloveniji očitno skoraj nihče ne podpira nadaljevanja mojega dela, ki je precej kritizirano, zato sem se odločil za odstop. Verjetno imajo tisti, ki kritizirajo, boljšo rešitev, zato sem se rajši umaknil," pojasnjuje Serdarušić, ki se zavzema za to, da bi bila selektorska funkcija profesionalna.

 

Serdarušić zavrača očitke, da je odstopil zaradi tega, ker je ugotovil, da je igralski kader precej limitiran. "To ne drži. Ti igralci so pokazali svojo kakovost in nadigrali Švedsko, Nemčijo in Poljsko. Pokazali so, česa so sposobni, čeprav tej ekipi manjka stabilnosti. To pomeni, da so oscilacije prevelike, s takšno težavo pa se srečujem tudi v celjskem klubu. Kariere Aleša Pajoviča, Renata Vugrinca in še nekaterih so v zatonu, z mladimi igralci pa je potrebno kakovostno delati v klubih in jim dati priložnost za igro. Od mladih igralcev ne morete pričakovati, da bodo v letu ali dveh zelo napredovali in posegali visoko zgolj na osnovi reprezentančnih akcij," je prepričan "Noka".

Eden izmed razlogov za odstop naj bi bila tudi enomesečna kazen, ki mu jo je zaradi rdečega kartona na tekmi v Trebnjem izrekel disciplinski sodnik Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS). "Lahko rečem, da je ta kazen smešna. A ne sama kot taka, saj sem si jo zaslužil, ampak zato, ker bi lahko celjski klub med mojim enomesečnim suspenzom preložil vse svoje tekme. In to bi pomenilo, da pravzaprav sploh ne bi bil kaznovan. Klubski direktor Roman Pungartnik je zahteval v pisni obliki, kaj lahko trener počne in česa ne sme. Obljubili so mu, da bo to dobil naslednji dan, a se to nikoli ni zgodilo," je povedal 60-letni rokometni strokovnjak, ki je razočaran še nad nekaterimi stvarmi: "Kot selektor reprezentance Slovenije si ne morem in ne smem dovoliti, da me v dvorani Zlatorog delegat tekme ne spusti v garderobo, da me v Ormožu naganjajo iz dvorane..."

 

Čeprav je rokometni trener že več kot dvajset let, je tokratni odstop prvi v njegovi dosedanji karieri. Na vprašanje, ali se mu ne zdi nekorektno, da je odstopil tik pred začetkom kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012 (Slovenija bo 27. oktobra gostila Portugalsko, štiri dni pozneje pa jo v gosteh čaka še tekma z Ukrajino), Serdarušić odgovarja: "To vprašanje je hipotetično. Vedno, kadar nekaj ni dobro, je takojšnja zamenjava prava poteza. Dokaz za to je tudi najnovejši primer, povezan z nemškim klubom Rhein Neckar Löwen: le dva dni pred prvo tekmo v ligi prvakov so zamenjali trenerja in nato zmagali na gostovanju v Barceloni."

 

Selektorsko vlogo je po Serdarušićevem odstopu takoj prevzel njegov dosedanji pomočnik Boris Denič (pred tem je bil pomočnik tudi Kasimu Kamenici in Miru Požunu), ki bo tako prvič samostojno v glavni vlogi. Serdarušić pravi, da bi bilo nesmiselno, da bi on vodil reprezentanco na tekmah proti Portugalski in Ukrajini, nato pa bi – čeprav je do naslednje kvalifikacijske tekme skoraj šest mesecev – zadevo prevzel njegov naslednik: "O tem lahko razpravljamo na dolgo in široko. S tekmama proti Madžarski se je končal en ciklus, tisti za uvrstitev na SP 2011 na Švedskem, zdaj pa se začenja novi za uvrstitev na EP 2012 v Srbiji. Če kdo misli, da je boljše dve tekmi iz novega ciklusa odigrati pod mojim vodstvom, potem pa bo prišel novi selektor, ki bo mogoče spremenil sistem igre, igralski kader in podobno, je to pač njegov problem. Jaz sem prepričan, da to ni dobro."

Odstopili Zvonimir Serdarušić, Roman Pungartnik in Tomaž JeršičPredsednik Bobinac obžaluje odstope, v začasnih vlogah Denič in Kalin