16. 10. 2010

V dvorano Zlatorog prihaja še en rokometni velikan - aktualni evropski prvak Kiel

V četrtem krogu v ligi prvakov se bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško pomerili še z enim evropskim velikanom. V dvorano Zlatorog v nedeljo, 17. oktobra 2010, ob 18.30 prihaja aktualni evropski prvak Kiel, trenutno drugouvrščeni v skupini A.

 

Kiel, ki ga je kar petnajst let vodil tudi sedanji celjski trener Zvonimir Serdarušić, se lahko pohvali z dvema naslovoma evropskega prvaka (v letih 2007 in 2010), kar 16-krat je bil državni prvak Nemčije (od tega enajstkrat pod Serdarušićevim vodstvom), osvojil pa je tudi šest nemških pokalnih lovorik (pet s Serdarušićem). Klub je bil ustanovljen leta 1904, pred tremi leti pa so v finalu evropskega klubskega superpokala v Celju premagali gostitelje z 38:34 in se jim tako oddolžili za poraz v istem tekmovanju v Ciudadu Realu leta 2004, ko so bili pivovarji uspešnejši s 30:29. To sta tudi edini dosedanji medsebojni tekmi Celja Pivovarne Laško in Kiela v Evropi, tako da bo nedeljski obračun v Zlatorogu tudi njun prvi v ligi prvakov.

 

V skupini A v letošnji ligi prvakov je Kiel na treh tekmah dvakrat zmagal in enkrat remiziral. V prvem krogu je v razprodani domači dvorani Sparkassen Arena (10.250 gledalcev) premagal francoski Chambery s 35:23, v drugem krogu pa je gostil še Barcelono in po dramatični končnici se je tekma končala brez zmagovalca (28:28). V prejšnjem krogu je nemški klub še tretjič igral pred domačimi navijači in premagal poljske Kielce s 33:29, trenutno pa je v skupini A s petimi točkami na drugem mestu (prvi je Rhein Neckar Löwen s šestimi). V ligi prvakov je med Kielovimi igralci največ zadetkov dosegel Čeh Filip Jicha (18), sledi pa mu Šved Marcus Ahlm (16). V osmih krogih nemškega prvenstva je Kiel sedemkrat zmagal (v zadnjem krogu na gostovanju pri Flensburgu s 37:31), premoč pa je moral priznati le klubu Füchse Berlin (23:26), ki je trenutno tudi vodilni na ligaški lestvici - z enakim številom točk kot Kiel, vendar s tekmo manj.

 

Kielov trener je 51-letni Alfred Gislason, ki ima v svojih vrstah vrhunske igralce. Ti prihajajo iz šestih različnih držav: iz Francije Thierry Omeyer, Jerome Fernandez in Daniel Narcisse, Švedsko zastopajo Andreas Palicka, Kim Andersson, Henrik Lündstrom in Marcus Ahlm, Čeha sta Filip Jicha in Daniel Kubeš, iz Srbije sta Momir Ilić in Milutin Dragičević, Islandijo predstavlja Aron Palmarsson, poleg tega pa je še nekaj nemcev (Christian Zeitz, Dominik Klein, Christian Sprenger in Tobias Reichmann).

 

Tekma Celje Pivovarna Laško - Kiel bo v nedeljo, 17. oktobra 2010, ob 18.30 v dvorani Zlatorog v Celju. Sodila jo bosta Čeha Vaclav Horacek in Jiri Novotny, delegat pa bo Madžar Sandor Andorka.

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Zadnja tekma proti Braceloni je vsekakor razjezila tako vse nas kot tudi naše navijače. Odigrali nismo niti blizu nivoja, na katerem v tem trenutku lahko odigramo. Morda tudi če bi igrali veliko bolje, ne bi preprečili poraza, vendar vsekakor to ne bi bilo s takšnim rezultatom, kot se je potem zgodilo. O Kielu ne bi na dolgo razpredal, katere so njegove vrline in kakšna je njegova moč. Vsi vedo, kako so na vsaki poziciji pokriti praktično z najboljšimi igralci, ki ji lahko najdemo v Evropi. Igrajo kompaktno, so praktično začetniki hitre igre, s hitrimi prehodi v napad, nasprotnimi napadi in visokim tempom pa meljejo nasprotnika. Tako igrajo že nekaj let in z leta v leto to igrajo bolj popolno. Naša naloga je, da vse tisto, kar smo prikazali v obrambi na tekmi z Barcelono, spremenimo, da igramo agresivneje in bolj kompaktno. Prav tako moramo bistveno popraviti realizacijo naših priložnosti in preprečiti moramo to, čemur bi jaz dejal neodgovornost do žoge, ko smo izgubili skoraj dvajset žog in to v prvih pet do desetih sekundah napada. Če tega ne bomo popravili, potem bo rezultat še veliko slabši, kot je bil proti Barceloni."

 

Uroš Zorman, kapetan Celja Pivovarne Laško: "Težko je povedati kaj novega. Kiel igra hiter rokomet, a vseeno njegovi igralci niso iz vesolja. Mi jim bomo poizkušali vsiliti našo igro in kot je dejal že trener, moramo narediti čim manj napak v napadu in izkoriščati svoje priložnosti, tako pa bomo tudi njim onemogočili hitre protinapade. Če bo vse tako, potem lahko pred domačim občinstvom premagamo tudi Kiel. Vse je mogoče in če bomo mi pripravljeni in bomo dali vse od sebe, potem smo lahko mirni. Če bodo na koncu boljši, jim bomo pošteno čestitali, upam pa seveda na drugačen razplet."

 

Mirko Alilović, vratar Celja Pivovarne Laško: "Naša poglavitna naloga pred to tekmo je, da pokažemo, da slika iz Barcelone ni tista prava. Oddolžiti se moramo navijačem in dati vse od sebe ter poizkušati odigrati boljše. Če bo to dovolj za zmago, je seveda težko reči. A kot sta dejala že Noka in Uroš, je pomembno to, da damo vse od sebe, da ne pregorimo v želji in da poizkušamo zmagati in se boriti do zadnje sekunde tekme. Potem bomo videli, kaj bo: če uspe, bo super, v nasprotnem primeru pa bomo športno čestitali nasprotniku. Ne bomo pa se predali vnaprej, ne glede na to, da je Kiel verjetno najboljša ekipa na svetu, ki bo seveda kaznovala vsako našo napako. Tekma traja 60 minut in šele po koncu se bo videlo, kdo bo boljši."

 

Roman Pungartnik, direktor Celja Pivovarne Laško: "Vsi, ki so bili na prvi domači tekmi proti Rheinu Neckarju, so lahko videli, da se splača priti v dvorano nekoliko prej. Tudi tokrat pripravljamo podoben uvod, zato bi navijače pozval, da tokrat resnično v dvorano pridejo prej in da se ne ponovi prejšnji krog, ko so nekateri zaradi poznega prihoda zamudili začetek srečanja in spektakla. Kiel je magnet za vse navijače, veseli smo, da imamo ogromno povpraševanja iz sosednjih držav, predvsem iz Avstrije in Hrvaške. Prepričan sem, da bo dvorana polna in da bomo imeli podporo, kot je bila vedno v Zlatorogu, da se lahko dobro zoperstavimo tudi močnejšim ekipam, kot je Kiel. Vseeno pa dodajamo še eno novost, morda tudi prvič v slovenskem prostoru. Vsem želimo omogočiti ogled naših tekem, zato smo se odločili, da v okviru dvorane organiziramo otroško varstvo, oziroma neke vrste vrtec, kjer bodo starši lahko pustili svojega otroka, sami pa si ogledali spektakularno tekmo, medtem ko se bo njihov malček zabaval in poigral. Vrtec prav tako ni navaden, gre za organizirano varstvo v okviru KindyRoo vadbenega programa pod strokovnim vodstvom usposobljenega osebja. To je največja novost pred to in mislim, da bo tudi to pripomoglo k temu, da bo dvorana polna do zadnjega kotička."

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11